Ayçiçek Yağı Fiyatları 2020 Yılında Neden Çok Pahalandı?
tarıma dayalı sanayide hammadde fiyatı en önemli maliyet kalemidir. ülkemiz ayçiçeği konusunda net ithalatçı bir ülkedir.
kısaca açıklamak gerekirse; tüketmek için talep edilen miktarı üretimimiz karşılamıyor. geri kalan kısmı ise dövizle yurt dışından hammadde ile sağlıyorduk. şu anda dövizin geçen yıla göre artması, sanayiciyi iç piyasa yönlendirdi. geçen yıl 2.25 civarı alınan hammadde bu sene 4 lira üzerine çıktı. sanayici iç piyasadan temin ettiği hammadde dışardan almaya kalksa daha pahalı alacak, bu yüzden bu gıda ürünün vergisini devlet düşürerek yurt dışından temin edilen hammadde maliyeti azaltmaya çalışacak ki arz talep arasındaki makas açılmasın.
geçen yıl haziran ayında, yani tam temmuz-ağustos aylarında, ayçiçeği hasatı öncesinde çiftçilerimizin gümrük vergilerini sıfırladılar. memlekete dışardan ayçiçeği yağdı, fabrika depoları doldu, birkaç yandaş para kaldırdı.
2 ay sonra çiftçinin yaptığı hasat elinde kaldı, en ucuz rakamlar ile satıldı, çiftçi zarar etti, ayçiçeğinden umudunu kesti. ne oldu? tabii yeni ekim azaldı. geldik bu yıla... hasat az, mal yok; ayçiçeği, ithalata mahkum kaldı. bir de dolar yükseldikçe fiyatları fırladı.
şimdi de cumhurbaşkanı kararıyla buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi, 1 ocak 2021'e kadar sıfırlandı. bunun da yansımasını önümüzdeki yıllarda göreceğiz. çiftçi kan ağlıyor, zarar ediyor, toprağı ekmeyi bırakıyor, fakirleşiyoruz ve bu birilerinin hoşuna gidiyor.