Artıları ve Eksileriyle: iOS'tan Android'e Geçmek
ios'tan android'e geçmek, 4-5 gün önce yapıp pürüssüz ve eksiksiz şekilde sonlandırdığım operasyondur. sanırım artık pek çok ios'çunun düşündüğü, yaptığı iştir. aklın yoludur, hatta bazen mecburendir.
öncelikle şunu belirteyim: 7-8 senedir, yani iphone 5'in türkiye'de ilk satışa çıktığı günden beri ios'çuyum
son derece beğenerek, fanboyluk yaparak değil ama hakkını teslim ederek yeri gelince apple ve ios savundum. android'in de hakkını yemedim, apple'ın da yemedim. bilgim ve görgümce elbette. şuna da ilk günden beri inandım, hardware olarak bilemem, ancak software olarak android'in ios'u eninde sonunda geçeceğine inandım. sebebi çok basit, birisinin üzerinde sadece apple çalışanları çalışırken diğerinin üzerinde bütün dünya çalışıyor. kapalı kod, açık kod olayı yani... iphone 5 benim ilk smartphone deneyimimdi ve eşimde o dönem samsung s3 mini olduğundan ve yönetimi bana kaldığından ikisini eşanlı kullanıyor gibi olmuş idim. objektif şekilde kefeye koyup iki cihaz ve işletim sistemini tartıyordum. ios öndeydi, sonraki telefon olarak eşimi de ios'a geçirdim. çünkü o dönem ios-android arasında "yazılım" olarak ve ayrıca bu sistemleri kullanan apple-android cihazlar arasında ortalama "hardware" kalitesi olarak çok büyük fark var idi.
zaten ilginçtir, kader işte, ben ilk smartphone cihazımı almaya taksim megavizyon'a gittiğimde samsung s3 almak için gitmiştim. önceki duyduklarımdan fikrim buydu, kararımı vermiştim. bir arkadaşımın vardı, o'nun da etkisi olmuştu bu tercihte. ilginçtir o gün iphone 5'in piyasaya sürüldüğü ilk günmüş. tamamen tesadüftü. s3 istediğimi görevliye söyledim, eleman cihazı almak için arkaya gitti bu sırada ben önde beklerken kasadaki başka bir eleman, "- buyrun beyfendi, bu iphone 5, bugün çıktı, buyrun bir bakın isterseniz..." diyerek elime kutusu açık bir cihaz tutuşturdu. elime aldım, şöyle bir evirip çevirdim, fikrim abartmıyorum 10 saniye içinde değişti. s3'ü çok kurcalamışlığım vardı, iki cihaz arasında o kadar büyük hardware kalite farkı var idi. sipariş verdiğim çocuk elinde s3 ile döndü, dedim ben fikrimi değiştirdim, iphone 5 alıyorum. fiyat farkları hatırladığım kadarı ile %20 civarındaydı. benim için çok önemli değildi. sonra iphone 6 sahibi de oldum ve bugünlere geldim. demek iki cihazı ortalama 3,5-4 sene arası kullanmışım. gayet iyi.
neyse geyiği bırakalım, aradan geçen 8 yılda, geçiş "sebepleri" için özetimiz şu
* apple ve android cihazlar arasındaki hardware fark çok azaldı.
* ios ve android işletim sistemleri arasında fark kalmadı, yer yer android öne geçti. (user friendly bakış açısından)
* apple fiyat politikası artık daha çok batmaya başladı. eskiden fark göreli azdı android cihaz ile, şimdi abardı.
* apple cihazların genel pil yeterlilik ortalaması android cihazların gerisinde kaldı. (her android cihaz yaklaşık %20-30 apple'ın önündedir.)
* apple göstere göstere planned obsolescence (planlı eskitme) sokuyor beyler. insan kullanırken fark ediyor, sinir oluyor. yazılımla yavaşlatıyorlar.
* yedek parça fiyatları, örneğin bir ekran değişimi, pil değişimi, aksesuar fiyatları (şarj, kablo vs.) arasında çok büyük fark var.
* servis hizmetinde apple hala ileride.
* ios hala android'den daha güvenli.
bütün bunları (+) ve (-) etkileri üst üste koyunca f/p manasında artık android net şekilde önde arkadaşlar. ben kaliteye fazla para da verebilirim ama temelde f/p adamıyım. partal paşanın torunu değilseniz ge-çe-cek-si-niz. bu kadar basit. apple göstere göstere, çatır çatır sokuyor ve eski farkı kalmadı. bakın 8 yıl ios'u severek kullanan adam olarak geldiğim nokta tartışmasız budur.
size ios-android geçişinde olacakları özetleyeyim
ortalamanın bir tık üstü kullanıcı olarak ben belki toplamda 15-20 saat uğraştım, okudum araştırdım, denedim, copy - paste yaptım vs. siz zaman kaybetmeyin. third party ücretli yazılımlar, kırk kafadan kırk ses google searchleri vs. ile bir kaos ortamı oluşuyor. bilgi kirliliği olmadan işin tam sonucu şu:
* contacts sorun değil, google'a vdf olarak tek dosya upload edip android cihaza atabilirsiniz. (contact pp'leri atmaz, tek tek uğraşırsınız. ben titizim kaybetmek istemedim uğraştım.)
* apple itunes music var ise oradan satın aldığınız şarkılar kolayca ve aynen android cihaza aktarılır. (apple music aylık aboneliği değil itunes'tan satın alınmış parçalar.)
* whatsapp mesajları apple'dan android'e geçirilemez. tersi de mümkün değil. (bazı tersi yazılar göreceksiniz unutun. değmez.)
* sms mesajları da apple cihazınızda kalacaktır. (bazı tersi yazılar göreceksiniz unutun. değmez.)
* notlarınız google keep'e alınabilir ama tek tek copy - paste yapacaksınız. kolay kısa yolu yok.
* ben kullanmıyorum ama takvim ve reminders konularında da sorunsuz görünüyor.
geçişte copy - paste işlemlerini mümkün mertebe google ve apple accountları bilgisayarda yanyana açıp yapın. klavye ve büyüklükten faydalanın, telefon ekranına gömülmeyin.
"- her yönü ile süper mi hissedeceğim, eski apple alışkanlıklarımdan uyuz edenler olmayacak mı hiç?" derseniz, elbette uyuz olacaksınız bazı şeylere. uzun süre apple kulandı iseniz aşağıdaki boşlukları hissedebilirsiniz:
* apple ekranlarının tanımlanamaz bir dokunma hassasiyeti ve isabetliliği var. android cihazda bundan %15-20 feragat edecek yazarken çok daha fazla yazım hatası yapacak, uyuz olacaksınız. (bu konuya psikolojik ve klavye dizaynı diyenlere rastlıyorum. asla inanmıyorum, net hardware fark olduğu kanısındayım.) android cihaz bir şekilde normal scroll için bile apple gibi akmıyor/kaymıyor arkadaş.
* servis anlamında diken üstünde olacaksınız. mevcut android cihazımı "ithalatçı garantili" aldım. biraz diken üstündeyim. apple olsa sikime takmazdım. (zaten baştan 2-3 cihaz parası verilince öyle oluyor tabi. :)
* mevcut cihazınızda yok ise(ki android cihazlarda çoğunlukla yok) fiziksel "sessiz" tuşunu çok özleyebilirsiniz.
son olarak; alacağız, geçeceğiz de hangi android makineyi alacağız abi? diyenler için çok kolay ve net bir yanıtımız var: https://www.kimovil.com/ adresine gidiyorsun, burada "cost effective" olarak 8.5'tan düşük cihaz almıyorsunuz. yanılmazsınız.
kolay gelsin ve iyi şanslar.