Araç Kiralarken Nelere Dikkat Etmeli?

Araba kiralarken ne isteniyor? Araba kiralarken nelere dikkat etmeli? Bu ve daha fazla sorunun cevabı içeriğimizde.
Araç Kiralarken Nelere Dikkat Etmeli?
iStock

- araç kiralama firmaları profesyoneller 3 senede bir arabalarını değiştirir. 3 yaşını geçmiş araba asla kiralamayın.

- plakalığında aldığınız şirketin ismi olmayan araç kesinlikle kiralamayın.

- araç kiralama esnasında belirlenen fiyatı sözleşmeye kesinlikle yazdırın.

- sözleşmenin arka yüzünde bulunan xx firma tarafından verilen bu araç diye başlayan bölüm de mutlaka aldığınız firmanın isminin geçtiğini bilin.

- aracınızın ruhsatının içinde bulunan trafik sigortası ve diğer sigortalar da (süper, birleştirilmiz kaza, koltuk) kiralık oto şoförsüz yazmasına dikkat edin.

- sözleşme dışında bulunan bir şoför kaza yapması halinde sigortanın kapsamadığını bilin.

- aracın excess yani türkiye'de muhafiyet bedelini kesin kes sorun. excess sigorta şirketlerinin genel olarak aracın yüzde 2 fiyatına denk gelen tek taraflı kazaları karşılamaması demektir.

- aracı kiraya veren sizden aracı istediği zaman istediği saniye sözleşmeyi feshederek geri isteyebilir. 2. bi planınız olsun.

- yanlış yakıt koydurma durumunda petrol istasyonunun sigortası bu hasarı karşılayacaktır ama kötü bir rent şirketi aracı 1 ay yatırıp sizden parayı tahsil edebilir.

- rent aracın anahtarını asla ve asla üzerinde bırakmayın.

- her firmanın araçları kaskolu değildir. hatta ve hatta onlarca firmadan sadece birkaç firma full kasko seçeneğine sahiptir. kiralarken bu hususta dikkatli olun ve kesin teyit alın. 

- ehliyet yaşı önemli. ben 36 aydan düşük ehliyete (ekonomi sınıfı araç için 3 yıldır bizde minimum) araç vermem. erkek kardeşimde dahildir. kendisi 3 yıla yakındır sürekli trafikte. her türlü aracı kullandı ve kazası vs yok. ama ehliyeti 36 aylık değil. rica etti ve ciddiyim olmaz dedim. çünkü çok tehlikeli durumlara gebe bir konu bu.

- kredi kartınız olmak zorunda. yoksa büyük firmalar araç vermez. findeks vs uzun mesele. ancak esenboğa'da banka kartıyla vs. araç veren küçük firmalar mevcut. yani imkansız değil kredi kartsız araç kiralamak. ama merdiven altı işletmelere giderseniz çok ciddi sıkıntılara düşersiniz. misal aracı teslim ettiniz geri diyelim. "ama bunun baskı balatayı yemişsin dostum, al sana 3000 tl masraf" diyebilirler. çok duyuyoruz bunları.

- aracı teslim alırken dış kaportaya baktınız ya sadece hah işte onu yapmayın. detaylıca bakıp her problemi not ettirdikten sonra ön cama yönelin. çünkü taş gelmiş ve fark edilmemiş olabilir. ön cam sıkıntısız mı? tamam çok iyi! o zaman döşemelere (koltuk, tavan vs) iyice bakın. baktınız küçük bir sigara yanığı veya leke var; hoooop onu yazdırın. yoksa kuaför masrafı cidden üzebilir sizi. çünkü bir önceki kiralama dönüşü dikkat edilmemiş, görülmemiştir. sizin dönüşünüzde farkedilir. elinizde problemsiz teslim aldığınıza dair imzalı belge var, nasıl kanıtlayacaksınız?

- kaza yaptınız diyelim (allah korusun) kesinlikle kolluk kuvvetleriyle tutanak tutun. eğer karşı tarafla anlaştıysanız o zaman karşı tarafla tutanak tutun. tutanak yoksa sigorta firması kabul etmiyor ve hoooop 3500 tl ekonomik sınıf aracın tamponu için sizden ücret isteniliyor.

- satışçıya karşı kibar olun. vallaha bak. "merhaba, kolay gelsin...." dediğiniz anda satışçı hem fiyatları aşağı çeker hemde elindeki iyi arabayı vermeye çalışır. çok ciddiyim. misal müşteri geldi ve kaba bir insan. hooop en yüksek km araçlar verilir ve esneklik tanınmaz. hani bu dediğime kızmayın ve yanlış yorumlamayın. yolda giderken güvenliğe, temizlik elemanına, taksiciye falan "merhaba, kolay gelsin, iyi akşamlar, vs..." demek zor değil. cevap alamasanız bile önemli değil. hepimiz insanız.

- model sormak yerine grup sorun, daha rahat halledilir işiniz. misal "ford focus var mı?" yerine "orta grup dizel araç olarak ne var?" demeniz daha iyi. çünkü sizin lüks olarak gördüğünüz araçları o firma ekonomik olarak kiralayabilir. neler çıkar karşınıza şaşırırsınız. 

- eğer memnunsanız hep bir firmadan kiralayın. çünkü daimi müşteri araç kiralama firmaları için çok önemlidir. daimi müşteri diye hasarın parasını almadığımızı, gecikme ücreti almadığımızı ya da uygun fiyat verdiğimizi çok bilirim. misal 5 tl ucuz diye firma değiştirmeyin. uzun vadede aynı firmayla çalışmak daha karlı. 

- a firmasının kiralama koşuluyla b firması çok farklı olabilir. yaptırımlar, kurallar, avantajlar, sigortalar... o yüzden lütfen bu konularda dikkatli olun. sonra "ama a firmasından kiraladığımda farklıydı bu..." demeyin. adı üstünde farklı firma.

ayrıca;

(bkz: #73462533)
(bkz: #72325019)

ekleme: arkadaşlar "rent a car kaskosu" diye bir kasko yok. şehir efsanesi. yok araba takla atsa hemen gelip yenisini verirlermiş. nedenmiş? çünkü rent a car kaskosu varmış. türkiye'nin en büyük filolarından bir tanesi bizde, her yerde ofisimiz var, temsil ettiğimiz marka birçok alanda dünyanın en büyüğü. ama daha "rent a car kaskosu" diye birşey duymadım. yok öyle bir şey. payless ve central firmaları beni krikoyla kovaladı "sen gerizekalı mısın, ne full kaskosu!" diye. europcar ve enterprise çalışanları selamı sabahı kestiler lan. garenta ve sixt çıkışta adam toplayıp dövdüler. sebebi hepsiyle aramızda şu dialogların geçmesi

"abi full kasko var mı sizde? "
***
"hee yok diyorsun. ama herkes var diyor."
***
"öyle küfretmeseydin iyiydi abi. hani hoş olmadı. yüzüme demen ne bileyim incitti beni..."
***
"oha müşteriye basit bir hasar yüzünden firma hissesi satar gibi fatura mı kitlenir. yuh. adam demek full kasko diye tarlaya dalıp gezmiş. ama sizde de insaf yokmuş. o paraya memleketten ev aldı çünkü arkadaşım. evet abi 3+1 hemde. yok tam güney cephe değildi..."

tekrar ediyorum arkadaşlar; güvence ekleme durumu mevcut. sigorta kapsamı genişletiliyor ve çoğu zaman zaten kolluk kuvveti raporu sonrası sizden para vs alınmayabiliyor. ama full + full güvence kapsamında bile elli tane açıklık kalıyor. sonra kaza yapıyorsunuz "ehehe ehehehe neyse ki rent a car kaskosu vardı" diye düşünüyorsunuz. ve hooop bir hafta sonra servis faturası + hizmet bedeli vs gelince parayı denkleştirmek için organ mafyası numarası aranıyorsunuz. yapmayın, etmeyin. azıcık bilinçli tüketici olun. bakın daha dün konuştum bir firmanın satışçısıyla. adam (yani müşteri) arabayla tarlasında gezmek istemiş. bildiğin (golf ya da polo'du araç) araba kiralayıp tarlasının sağına soluna bakmaya gitmiş. 9000tl fatura çıktı adama. diğeri gidip arkadan çarpmış birisine. kimisi arabayı kaldırıma park etmeye çalışırken alt takımı dağıtmış... adamdan günlük 95tl'ye ford focus kiralayacaksın sonra gidip alt takımı dağıtınca "ama rent a car kaskosu var??" diyeceksin? ya da karşı araca (lüks araca çarptın gidip) 20.000tl hasar verdin sonra "rent a car kaskosu yok mu abi zaten??" diyeceksiniz. mantıklı mı allasen?

Arabayı Ödünç Verme Konusunda Herkese Ders Olabilecek Bir Hikaye