EKONOMİ 6 Nisan 2022
40,5b OKUNMA     495 PAYLAŞIM

Zengin Sayılmanın Asgari Şartları Neler Olabilir?

Bir kişi, hangi durumda zengin sayılır? Yüksek maaş alması zengin sayılması için yeterli mi? Kurcalayalım biraz.
Richie Rich (1994)

İlk akla gelenler

temel ihtiyaçlar ve yeterli tatile yetecek kadar pasif gelire sahipseniz zenginsinizdir. tek geliri maaşı olanlar zengin sayılmazlar.

varlıklı ile zengin farklı şeylerdir dostlar. bir insan maaş ile çalışıyorsa ona göre yaşar. gelen para her ay garanti olduğu için, kazancına oranla standardını belirler. mesela bir departman müdürü maaşıyla audi satın almış diye zengin değildir. çünkü o arabayı her ay çalışarak kazanmıştır ve hala çalışmaktadır. bugün işten ayrılsa, pasif geliri yoksa kısa sürede arabasına yakıt alamaz duruma gelir. çünkü gelirine oranla harcamalarını yüksek tutmuştur.

maaşlı başlayıp yatırım yaparak, pasif gelir elde edip zengin olabilirsiniz. ama düzenli maaşınızı bir ömür biriktirseniz de zengin sayılmıyorsunuz. (bkz: ekonomi 101)

+1 alternatif (veya b planı) varlığı, hatta bolluğu

- çocuk bakıcısı covid olduğunda hemen ikincinin devreye girmesi.

- hizmetçinin izin gününde yedeğinin devreye girmesi.

- araç bozulduğunda, uzun süre serviste yattığında vs. "x servis rezaleti" falan diye hiiiiç düşünmemek, ikinci aracın devreye girmesi.

- evde tadilat varken, mesela panjurların bakımı yapılırken yedek eve geçmek.

- isteyince iş değiştirebilmek, işten çıkabilmek ya da iş kurabilmek. iş ve hobi alanında alternatifler.


gıda, barınma ve sağlık gibi en temel yaşam giderleri haricinde yapılması gereken harcamalar için ekstra bir birikim olması

yani bir anlamda riske atılabilir bir birikim. "olursa olur olmazsa da önemli değil." rahatlığı...
"varımı yoğumu bu kitaplara/kursa/sınava/işe/x'e yatırdım." gibi cümleler kurmamak.

konfor alanının döt kadar değil de gepgeniş olması

iş veya eğitim amacıyla konfor alanından çıkılacaksa gidilen şehirde ya da ülkede birden fazla kalacak yer ve güvenilir tanıdık, akraba vs. alternatifi olması. konfor alanına değil adeta konfor dünyasına sahip olmak. sonra da "kınfır alınımdan çıktım, risk ıldım bışırdım" diye övünmek.

ekmeğinin suyunun önüne hazır gelmesi

temel ihtiyaçlarını kendi kendine karşılamayı anca keyfi olarak yapmak. "elim lezzetlidir ama pek vakit bulamıyorum, anca canım isterse çok şahane tatlı yaparım." gibi keyfi açıklamalarda bulunmak. bu bağlamda mesela anne yemeği yemek... yani temel bir ihtiyaçta hazıra konup ona harcanacak zamanı başka işler için kullanabilmek büyük bir zenginlik.

saçı başı, giyimi, tipi fıstık fındık gibi çocuklara sahip olmak

(bkz: zengin çocuklarının güzel ya da yakışıklı olması)

peşin almak

ac/dc'nin kurucusu ve gitaristi angus young'a röportaj sırasında "bir bar grubundan stadları dolduran bir efsaneye dönüştünüz. bu hayatınızda neyi değiştirdi?" diye soruyorlar.

"eskiden bir şeyleri taksitle alıyordum şimdi ise peşin. sadece bu değişti." cevabını veriyor.

yani demek istediğim fiyat fark etmeksizin aklındaki şeyi peşin alıyorsan zenginsindir.

1 milyon tl

ekonomi bunun ayrımını yapmış aslında. nitelikli yatırımcı diye bir tabir var ki bence zengin demenin hoş karşılanmadığı bilimsel yazı ve konuşmalarda kullanılmak üzere çıkarılmış. peki nitelikli yatırımcı nasıl olunur? nitelikli yatırımcı olunmaz doğulur. espri yapmıyorum. babadan bir şey kalmadan, sıfırdan tırnaklarıyla kazıyarak 1 milyon tl kazanabilen varsa başım gözüm üstüne, en nitelikli sizsiniz önden buyurun.

yani 1 milyon tl'den fazla parası olan kişiye zengin kişi denir. geriye kalan hepimiz fakiriz.

zengin sayılmanın asgari şartı, en değerli şey olan zamanı satın almak için para harcamaktır

zenginler zaman kazanmak için paralarını verir. fakirler para kazanmak için zamanlarını verir.

şöyle anlatayım:

fakir adama ve zengin adama dünyanın cennet bir köşesinde herşey dahil 3 günlük tatil mi yoksa son model en yüksek hafızalısından iphone pro maximum mu her ne karın ağrısıysa ondan mı diye iki seçenek sunulsa zengin adam o tatili (deneyimi) seçer. çünkü iphone macbook air falan onun için ulaşılmaz değildir. zor olan sorumluluklarını aksatmadan bir deneyimi yaşamak, zaman kazanmaktır. fakir adamsa istisnasız iphone’u seçer. 3 gün biter gider elimde ne kalırki? hem iphone’u paraya çevirebilirim vs. diye düşünür.

en asgari kıstas budur bence. bir maddi varlık belirtmeye gerek bile yok. adamın isterse 10 tane evi olsun şu seçenekler arasında iphone’u seçiyorsa kalbinde, ruhunda bir yönden fakir kalmıştır o. zengin adam gibi düşünemez. içi cız eder gitti iphone diye:)

not: ben de iphone’u seçerdim. 3 gün göz açıp kapayana kadar geçer :/