YEME İÇME 30 Eylül 2020
21,3b OKUNMA     517 PAYLAŞIM

Yunanistan'ın Milli İçeceklerinden Biri Olan Frappe Nasıl Yapılır?

Sıcak yaz günlerinde çok iyi giden frappenin leziz bir tarifi ve frappe hakkında kısa kısa bilgiler.

frappe ilk başlarda sadece modaydı; bugün artık feta, metaxa ve ouzo gibi yunanistan'ın milli ürünlerinden biri. 

büyük keşifler şans eseri olurmuş derler; bir rivayete göre frappe de şans eseri keşfedilmiştir. 1957 yılındaki uluslarası selanik fuarında nescafe tiryakisi katılımcılardan biri nescafe yapmak için sıcak su bulamayınca soğuk su kullanır. şeker ve kahvenin erimesi için de uygun bir kap içerisinde çalkalar. ortaya çıkan zengin kopuk ve tat çok beğenilir ve böylece frappe doğar. diğer bir rivayete göre ise yunanistan'daki nescafe distribütörü firma, yaz aylarında düşen satışları arttırmak için bu yeni ürünü selanik fuarında tanıttığı yönündedir. isminin frappe olmasının sebebi ise yunanların da türkler gibi yabancı hayranı olmasından kaynaklanmaktadır. yabancı olan her şey daha kaliteli, daha iyi görülmektedir.


frappe böyle başlamıştır yolculuğuna. kısa süre içerisinde moda olur ve tüm yunanistan'da içilmeye başlar. bugün artık yunanistan'da kahve denince akla frappe gelmektedir. evde, kafede yapılmasının yanı sıra hazırları da satılmaktadır. plastik shaker içinde tenanaki marka hazırları satılırdı eskiden. kahve ve şeker sudan ayrı bir bölmedeydi. elinizle bastırınca aradaki plastik çatlar kahve ve şeker suyla kavuşurdu. elde çalkalanıp içilirdi, pek de güzeldi. sonra içindeki su durgun olduğundan sağlığa zararlı diyerek yasaklandı zannediyorum. daha sonra içinde su olmayan türevleri çıktı. hazırlarından en çok satılanları fantastic ve giorgino sanırsam. ama tenanaki başkaydı.


peki frappe nasıl yapılır?

malzemeler:

- nescafe classic. frappe için tek uygun kahve nescafe classic'tir. taklitlerinden randıman alınmaz.
- şeker
- süt
- 3-4 adet buz
- 0,3 litrelik uzun, cam bardak (tercihen frappe bardağı)
- shaker. plastik olması önerilir. shaker bulunmadığı durumda bardağın içine atacağınız su, kahve ve şekeri el mixeriyle krema kıvamına gelene kadar karıştırıp sırasıyla buz, süt, soğuk su ilave edilerek de hazırlanabilir ancak gerçek bir frappe içmek istiyorsanız shaker edinmelisiniz.
- körüklü pipet


hazırlanış:

0,3 litrelik bir bardağa 3-4 tane buz atılır ve biz diğer işlemleri yapana kadar bir kenara bırakılır. kahve ve şekeri karıştıracağımız shaker kuru olmalıdır yoksa içine atacağımız kahve shakera yapışır.

shakera ne kadar su koyacağımız önemlidir. shakerın tabanı klasik frappe bardağı çapındaysa kahve ve şekeri örtecek ama bundan fazla olmayacak kadar şu kafi olacaktır. ancak bu kahvenizi sade veya çok hafif içiyorsanız geçerli değildir. bu durumda şu fazla gelecektir. ayrıca şu soğuk olmamalıdır aksi takdirde şekerin erimesi zorlaşacaktır.

shakerı kapağından tutarak acımadan en az iki dakika çalkalayın. şeker taneleri iyice eriyene kadar çalkalanmalıdır. eğer iyi çalkalanmışsa shakerin içindeki basınç düşmüştür ve kapağı açarken "paf" diye bir ses duyulur. korkmayın, iyiye işarettir. içerik artık krema kıvamına gelmiştir. sabun köpüğü gibi olmamalıdır. kopuk bardağımızın buzlarla birlikte yarışını dolduracak hacimde olmalıdır.

artık hazır olan köpük shakerdan içinde buz olan bardağa boşaltılır. shakerin içinde ve kapağında kalan köpükte çok az soğuk su ile durulanarak bardağa doldurulur. shaker ve kapağında hiç kopuk kalmayana kadar işlem tekrar edilir. bu sayede hiç kopuk ziyan etmemiş oluruz. bu aşamada isteğe bağlı süt ilave edilebilir. süt %8-%10 yağlı olmalıdır. miktarı tercihe göre değişebilir. önerilen 15 gr'dır. light süt ve süt tozu kullanılması tavsiye edilmez. maksimum fayda yunanistan'da satılan noynoy sütlerinden sağlanmaktadır. (dondurma vs. bu ince ruhlu kahvenin tadını bozar, yazık eder.

artık bardağımızın geri kalan kısmını buz gibi soğuk suyla doldurup içine bir de kamış attık mı frappemiz hazırdır. afiyet olsun.