EĞİTİM 11 Haziran 2018
29,5b OKUNMA     834 PAYLAŞIM

Yüksek Lisans Tercihi Yapacakların Dikkate Almasında Fayda Olacak Tavsiyeler

Gerek akademik gerekse özel sektörde kariyerinizi şekillendirmenize ve hatta arşa çıkarmanıza katkısı olabilecek yüksek lisans, tercih açısından dikkatli değerlendirme yapılması gereken bir konu.
iStock


- eğer şu an lisans seviyesindeyseniz ve alanınızda master yapmak istiyorsanız son yılınızda (hatta daha da önce) yurt dışı seçenekleriniz üzerine araştırma yapmaya başlayın. ekonomik probleminiz yoksa, kayda değer bir ingilizce ile avrupa'da birçok üniversiteye buradakinden çok daha kolay girersiniz. şunu unutmayın ki türkiye'de akademi yok. vakitlice gidin. mümkünse gelmeyin.

- hem sosyal bilimler, hem de doğa bilimleri için türkiye'de istanbul, ankara ve izmir üniversitelerinden başka bir yere gitmemeye çabalayın. yüksek lisans öğreniminize başlayınca göreceksiniz ki bu üç kentten başka neredeyse hiçbir yerde bir master tezi yazacak kaynak bulamayacaksınız. ayrıca bu üçünü kendi içinde değerlendirecek olursak izmir aralarında en kötü olanıdır. istanbul ve ankara için bu ikisinin neredeyse aynı düzeyde olduklarını söyleyebilirim. fakat ankara başkent olması dolayısıyla birçok yönden (yabancı kütüphaneler, kurslar vs.) daha iyi.

- başvurularınızı yapmadan önce gireceğiniz fakültenin/enstitünün akademik kadrosunu mutlaka inceleyin. yürüttükleri ve danışmanlık yaptıkları tezlere göz atın. okuyacağınız yeri daha önceden tanıyın. hatta alanınız dolayısıyla daha çok haşır neşir olacağınız hocaların ve tez danışmanınız olacağını tahmin ettiğiniz hocanın çalışmalarına aşina olun. çok yardımı dokunur.

- bilime kendinizi vermeye aday olduğunuzu düşünerek konuşuyorum; hiçbir şeyi gözünüzde büyütmeyin. ne hocaları, ne okulları, ne kütüphaneleri. bir avrupa'ya gidip gelmenize bakacak, hepiniz çökeceksiniz. bir kere avrupa'ya veya amerika'ya gidip gelince, en iyiden en kötüye geçişin depresyonunu yaşayacaksınız. şunu bilin ki türkiye bilimin boka battığı yerdir. burada lisans öğrencisiyken hayal ettiğiniz lisansüstü eğitimi bulacağınızı sanmayın. hele ki master düzeyinde.

- içine düştüğünüz bilim bataklığından nasıl kurtulacağınıza dair planlarınız olsun. geleceği görün. global olun. avrupa'da, amerika'da, asya'da bilim nasıl yapılıyor takip edin. isterseniz türkoloji okuyor olun, yapmak istediğiniz şeyi asla sadece buraya bağlı kalarak yapamazsınız. türkoloji okuyorsanız hırvatistan, rusya ve iran'daki yayınları ve yeni bulguları, anlayışları takip etmek zorundasınız mesela. 21. yüzyılın bilimsel anlayışlarına adapte olun. türkiye'de hala, doğa bilimleri 80 ve 90'ların, sosyal bilimler ise 60 ve 70'lerin bilim anlayışlarıyla yapılıyor. bunu bilin, bunun içine girmeyin. eski kafalı hocalarınıza direnin. bunu değiştirmek için elinizden geleni yapın.

- işe başlamadan elinizde projeleriniz olsun. bir şeye benzemeseler de olsun. ne hakkında çalışacağınıza dair fikirleriniz olmalı ki yola çıktıktan sonra bocalamayasınız.

- dilinizi geliştirin. çeviri yapın. yabancı dilde metin okuyun. metin yazın.

- eğer bu işi ciddiye alıyorsanız ve güzel bir tezle mezun olup doktoraya da devam etmek istiyorsanız mümkün olduğunca burs arayın. burslu okuyun. hem okuyup hem çalışmak yapılamayacak bir şey değil, fakat performansınızı çok çok düşürecektir. bu seçeneği sona bırakın.

- sosyal bilimler için önceliğiniz ankara üniversitesi, dil ve tarih-coğrafya fakültesi olsun.

- yüksek lisans'a başlarken akademisyenlik hayalleri kuracaksınız, allahın emri. şimdi o hayallerin kırılabileceğini kafanıza sokun. olamayacaksınız, oldurmazlar demiyorum. samimi ve istekliyseniz başarırsınız, olursunuz. ama aslında olamazsınız. burada mutlu olamazsınız. en geç 6 ay içinde anlayacaksınız ki içinde olmak istediğiniz sistem böyle bir sistem değil.

- son olarak, gidin aslında. yol yakınken hiç burada yapmayın master falan. gidin avrupa'da yapın. son 5 yılda iskandinav üniversiteleri hem mühendislik hem de sosyal bilimler alanlarında ( özellikle tarih, arkeoloji, sosyoloji, antropoloji, psikoloji vs.) çok fazla yabancı öğrenci alıyor. almanya ve avusturya üniversitelerinde çok güzel ingilizce programlar var. emin olun burada ales'ti, not ortalamasıydı, üds, kpds, mülakat, falan filan derken, oralara gitmek çok daha kolaylaştı. gidin.

ha olmadı, yüksek lisansı burda yaptınız, kendinizi geliştirmeyi ihmal etmeden olabildiğince kısa sürede bitirin ve gidin. doktoranızı yurt dışında yapın. mümkünse kendinizi beğendirin. bir daha da gelmeyin.

şunu da aklınızdan asla çıkarmayın, türkiye'de akademi yok. kendinizi kandırmayın.

ALES hazırlığında olanlar için faydalı olabilecek bir başka içerik