OTOMOTİV 13 Temmuz 2023
32b OKUNMA     429 PAYLAŞIM

Yüksek Kilometreli Dizel Araç Alınır mı?

Yüksek kilometreli araçlara genel olarak önyargılı yaklaşılır. Hele ki o araç dizelse daha da bir şüpheyle bakılır. Peki öyle mi? Yüksek kilometreli dizel araç almak mantıksız mı?

aynı marka model, aynı motorlu ve emisyon normu aynı olan (farazi konuşalım euro 6.3 olsun) iki araba ve iki farklı kullanıcı profili düşünelim.

biri bakkala bile araba ile gitsin ama sürekli kısa yol yapsın, sonucunda bir senede 15 bin kilometreyi zor görsün. diğeri ise günde 50 - 100 km arası çevre yolunda, kontak kapamadan gitsin. (benim bir senede 60 bin yapmış dizel görmüşlüğüm var.)

bu arabalardan ikinci olan daha sorunsuz olacaktır. ilki ise bir süre sonra emme manifoldundan egr'ye kadar kurumlanma, partikül filtresinin işlevsiz kalması, adblue pompa ve enjektörünün kristalleşmesi ve çoğu zaman da arızalanması gibi olaylarla karşılaşacaktır. (genelde düzgün kullanılmayan modern dizellerde 20 ila 50 bin arası bunlar kendini gösterir.)

çünkü modern dizeller sadece bir bloktan ibaret değil; hava / yakıt karışımının sürekli çevriminden, egzos emisyonu düşürme sistemlerine kadar bir bütündür. bunların da randımanlı çalışması için uzun kullanım gerekir. (mesela nox sensörünün ısınması 25 dakika sürüyor.) tek seferde.

tamam, partikül filtresinin temizlenmesi 3. vites 3500 devirden 4500 devre bir süre inip çıkarak halledilebilir, servis rejenerasyonu ile adblue kristallerinden kurtulabilirsiniz ama bu geçici çözümlerle uğraşmak da dert.

sonucunda siz de öyle kullanacaksanız eğer, usülüne uygun kullanılmış yüksek kilometreli bir dizel arabanın alınmasında sakınca yok. yok, zaten kısa mesafeli kullanacaksanız eğer zaten tercihiniz hiçbir zaman dizel motor olmamalı.

hani dedim ya, bir senede 60 bin km yapan örnek gördüm diye. bu arabanın işçilik emirlerinde ne bir adblue problemi, ne bir partikül filtresi problemi vardı. (ki bu motorlarda sıktır.) arabanın servise gelmesinin sebebi triger kayışının diş atlamasıydı en sonunda.