BİLİM 18 Haziran 2018
97,9b OKUNMA     1340 PAYLAŞIM

Yıllardır Çözülememiş Poincaré Sanısını Çözen İlginç Bir Matematikçi: Grigori Perelman

Yıllardır çözülememiş Poincaré sanısını çözen matematik dehası Rus Grigori Perelaman, "Ben sergilenecek hayvan değilim" diyerek problemin çözümü karşılığında verilen 1 milyon dolarlık ödülü geri çevirmiş bir isim. İnternet üzerinden yayınladığı bu ispatla aynı zamanda evrenin oluşumu, açık evrenin geleceği, evrenin içindeki mevcut uzay zaman dokusundaki görülemeyen madde olan karanlık maddenin evrenin genişlemesi üzerindeki etkileri konularında pek çok yeni teori ve varsayım geliştirilebilecektir.


fields madalyası alan bir matematikçiye saygı duyulur, fields madalyasını iplemeyen bir matematikçiye ise tapılır

perelman'ın tavrı başından beri inanılmazdır. elemen ispatı yapıyor ve bir dergide yayınlatmak ve ispatın sahibi olmak yerine, gidiyor internette yayınlıyor. lan olum kaparlar güzelim ispatı, iki düzeltme yapıp ben ispatladım diye çıkarlar, yapma etme, allahtan da mı korkun yok. ki nitekim çıktı yau isimli çinli bir matematikçi ve iki öğrencisi, iki düzeltme yapıp ispatın tamamını perelman'dan önce bir dergide yayınlattılar. şimdilerde ortalıkta geziniyorlar, yüzde otuzunu biz ispatladık diye.

sonra abi belli başlı matematikçilere mail atar aha ben böyle bişey ispatladım, burada st.petersburgda tartışacak adamım yok bir bakıverin gözünü sevem tadında. poincare konjonktürü'nün adı geçmiyor. bir abi dayanamıyor buna mail atıyor abi bak senin bu yaptığın şey poincare konjektürünün ispatı mı oluyor şimdi ben anlayamadım yani, nasıl yani diyor. bizim abi "that's right" tadında kısa ve öz bir cevap veriyor.

matematikçi abiler bunu bir seminer serisi için princeton ve stony brook'a çağırıyorlar. princeton'da bir konuşma, stony brook ve mit'de bir dizi seminer veriyor. bütün matematik dünyasının celebritileri orada, merakla bakıyorlar. abi geliyor, sakin sakin ispatını anlatıyor, sorulara cevap veriyor ve gidiyor. poincare konjektürü'nün yine adı geçmiyor, adam bir kere ya bu da işte poincare konjektürü'nün ispatı oluyor demiyor. başka yerlerede de konferanslara katılıyor ama tavır yine aynı.

clay mathematics institute iki uzman matematikçi tutuyor, gang tian ve john morgan, şu ispatı inceleyin, doğru dürüst açık seçik bir biçimde yazarak kitaplaştırın da biz de şu danaya ödülünü verelim diye. abiler inceliyorlar ve ispat doğru diyorlar, sonra da kitabı yazmaya başlıyor. ispatın doğruluğundan emin olduktan sonra perelman'a mail atıyorlar abi biz kontrol ettik, ispatın çalışıyo, çözdün lan ehe tadında. perelman cevap bile vermiyor, adam zaten çözdüğünden emin.

şimdi kargaşadan uzakta kendi halinde takılıyor, tepedeki çimenlikten küçülmüş ufacık olmuş insanları izliyordur. insan böyle insanları gördükçe kendini bir karınca gibi hissediyor be...oyy oy

yüz yıldır çözülemeyen problemi 40 yaşında çözmüş ve internette yayınlayıp yıllarca kabullenmelerini beklemiştir. bu hazzı ise "ben istediğimi aldım" diyerek net ifade etmiştir.

milyonluk ödülü reddetmesini anlamak kolay değil gibi görünse de biraz düşününce anlaşılabilmektedir

kısacası nefret ettiği çevrelerden ödül almak istememiştir. o sorumluluğu alıp köleleri olmak istememiştir. bence almayarak da ayrıca tarihe geçmiştir. bakın tarihe geçmek diyorum anlıyor musunuz tabii ki hayır zira ben de dahil bu hazzın ne demek olduğunu bu ülkede şu an yaşayan kimse tatmayacak. şimdilik çözülemeyen yedi problemin birini çözmüş gelmiş geçmiş ve yaşayan tek matematikçidir.

hakkında yapılan belgeseli türkçe altyazılı olarak buradan izleyebilirsiniz

Bu içerik de ilginizi çekebilir