HOBİ 31 Mayıs 2022
14,7b OKUNMA     415 PAYLAŞIM

Yetiştirmesi Çok Keyifli Olan ve Pek Bilinmeyen Bitkiler

Botaniği hobisi haline getiren birinden her yerde bulamayacağınız bir liste.

yetiştirmesi en keyifli bitkiler... sadece hobi olarak botanik ile ilgilenen biri olarak listelemek istediğim bitkilerdir. benim açımdan incelemesi ve izlemesi keyifli olan ve pek bilinmeyen bitkileri listeleyeceğim.

ophrys apifera (arı orkidesi)

bir orkide çeşididir. isminin arı orkidesi olmasının sebebi çiçeğinde polenlerini barındırdığı bölgenin arıları kandırabilmek için arı şeklinde evrimleşmiş olmasıdır.

arı orkidesinin çiçeği kraliçe arı şeklinde olduğu için çevresinde gezinen arılar oraya konmuş bir kraliçe arı olduğunu zannederler. çiftleşmek için bitkiye konar ve bitkinin çiçeği ile vücutlarının her yerini temas ettirip polene bulanırlar. böylelikle arı orkideleri arıları kullanarak polenlerini saçma konusunda diğer bitkilere karşı avantaj kazanırlar.

nepenthes (suibriği)

dallarından içi pürüssüz ve aşırı kaygan bir yüzeye sahip olan ibrikler sarkan bir bitkidir bu. bütün etobur biktiler gibi yetiştiği coğrafyada azot eksikliği olduğundan öldürdüğü böcek ve hayvanların cesetlerindeki azotu kullanarak hayatta kalırlar. ibriklerinden polen kokusu yayarak etraftaki böcekleri ibriklerin içine çekerler. içeri giren böcekler aşırı kaygan yüzeyden tırmanamadıkları için orada kalır ve bir süre sonra ölürler.

yetiştirmesi zor ve meşakkatlidir ancak başarılı olunursa izlemesi çok keyif verir.

ceropegia sandersonii (paraşüt çiçeği)

bunlar venüs sinekkapanı ve arı orkideleri gibi bitkilerin ortak özelliklerine sahip bitkilerdir.

paraşüte benzer bir görüntüleri olduğu için paraşüt çiçeği ismini almışlardır.

çiçek bölgelerinden ölü böcek kokusu yayarlar (insanlar bu kokuyu alamaz) ve civardaki leşçil böcekleri bu şekilde kendilerine çekerler. gelen böcekleri polenlerini bulundurdukları bölgede sıkıştırıp polene bulanmalarını beklerler. böcek tamamen polene bulandığı zaman kilidi açar ve gitmesini sağlarlar. böylelikle tohum verirler.

codariocalyx motorius (dans eden bitki)

bu arkadaş darwin'in en sevdiği bitkilerden biri olarak bilinir. kendisi ışığa ve sese karşı diğer bitkilere nazaran çok daha duyarlı olduğu için müziğe tepki verir ve dans edermiş gibi görünür.

drosera capensis (güneş gülü)

bu benim favorim. uzun ince dallarının pembe yüzeyinin üstünde tarak ucu gibi yuvarlak ve minik damlalar şeklinde yapışkan salgılar. gelip de üstüne konan böcekler önce yapışıp çırpınmaya başlarlar. çırpındıklarında da bitki uyarılmış olur ve bitki kendisini böceğin üstüne dürüm gibi sarıp iyice yapıştırır.

catapult - flypaper (mancınık sinekkapan)

bu arkadaş çok zor bulunuyor. ben türkiye sınırları içerisinde bulamadım en azından.

aynı güneş gülüne benzese de güneş gülünden çok daha aktif bir hayatı var. şu videoda da görülebileceği gibi yapraklarının ucuna dokunan böcekleri çok hızlı bir şekilde kaldırıp yapışkanlarına vurarak etkisiz hale getiriyor: