HABER 15 Mart 2019
65,4b OKUNMA     784 PAYLAŞIM

Yeniden Kullanıma Açılan Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattında Ne Gibi Değişiklikler Var?

Haydarpaşa-Gebze arasında bulunan, 1969 yılından bu yana hizmet veren banliyö tren hattı, 19 Haziran 2013'te yapılan son seferinin ardından kapatılmıştı. Artan maliyet ve diğer gerekçelerle açılışı sürekli ertelenen hat, Marmaray ile entegre edilerek geçtiğimiz gün tamamlandı ve tekrar kullanıma açıldı.

dün ilk gününde siftahını yaptım gebze halkalı banliyö hattının. bostancı'dan bayrampaşa'ya gitmek için kullandım bu hattı. birkaç gözlemimi şöyle anlatayım:

bostancı istasyonunun eski girişi kullanılmıyor. eskiden çarşı olan alt pasaj şimdi istasyon girişi olmuş durumda, oradan giriliyor.


istasyonlar eskiden iki ayrı istikamet için iki ayrı platformdan çıkmayı gerektiriyordu, şimdi metro platformu gibi olmuş, iki istikamet de aynı platforma yanaşıyor.


üçüncü ray ve diğer platform, ekspres hatlar için.


trenler aktif olarak marmaray hattında çalışan trenler. o yüzden hızlanması daha iyi ve daha sessiz. tren üç dakikada geldi bu arada ben platforma girdikten sonra.


göztepe istasyonu eski yerinde değil, biraz daha ileriye taşınmış.


- kızıltoprak istasyonu artık yok.

- söğütlüçeşme istasyonundan önce 3 dakika kadar sinyal yüzünden bekledik, bunun haricinde bir sıkıntı olmadı.

- söğütlüçeşme'de yht gördüm. zaten levhadan gördüğüm kadarıyla yht anadolu yakasında pendik, bostancı ve söğütlüçeşme'de duracak.

- şu anda aktif bir bildirim sistemi yok trenlerde. levhalar ışıklı değil ve sesli anons sadece sinyal beklemeleri için anons geçiyor, eski usül dışarıyı gözleyerek nerede olduğunuzu anlamak zorundasınız.

- 16:38'de bostancı'dan bindiğim tren, 16:56'da ayrılık çeşmesi'ne varmıştı.

16:38'de bostancı'dan bindiğim trenden 17:11'de yenikapı'da indim. tam 33 dakika sürdü, 3 dakika beklememiş olsaydı tam 30 dakika sürecekti.


- tren çıkışındaki turnikeye kartınızı okutarak iade alabilirsiniz. metrobüs gibi tam yol ücreti kesiyor girişte, sonra iade ediyor bilginiz olsun.

- bu sayede yenikapı'dan hemen kirazlı metrosuna aktarma yaparak 13 dakika daha yol gidip bayrampaşa'ya ulaştım. yani toplamda yaklaşık 45 dakika içinde bostancı'dan bayrampaşa'ya gitmiş oldum.

- şu anda istasyonlar biraz şantiye gibi ve düz beton. umarım ağaçlandırırlar çünkü şu haliyle bitmemiş evi geziyor gibi hissediyorsunuz istasyonlara yanaşınca. onun dışında izlenimlerim olumlu ama 6 yıl beklemenin affı olamaz.

Bu hat ulaşımda nasıl bir fark yaratabilir?

yaşı yeterler hatırlar, zamanında hiç de tekin sayılmayan bir hattı bu. çocuklar vs tek başına binemezdi. durakları izbe ve serseri işgali altındaydı. trenler de en az 20-25 senelikti ve feci gürültülüydü. doğru düzgün bir çit sistemi kalmadığı için her sene bir sürü insan tren yolundan geçmeye kalkıp ezilirdi.

zamanında eve gelenler yerinden fırlardı trenler düdük çalınca. bir de deli gibi ses yapan yük trenleri geçerdi. alışanlar bir süre sonra duymaz olurdu ama misafirler kolay kolay alışamazdı.

yeni hatta hem raylar, hem trenler gayet sessiz. sadece metal sürtünme sesi var. düdük çaldıklarını da duymadım. bu hattın büyük bölümünde iki yanı bina dolu. eskisine göre yeni ses seviyesi oldukça minimum.

bu hat bir metro hattından daha zor bir hat değil. yüksek hızlı değil. çift hat var biri gidiş, biri geliş. öyle felaket bir kaza olasılığı çok düşük. ilk birkaç hafta tren veya sistem arızası gibi sıkıntılar olur, yolda tren falan kalır vs fakat şehirlerarası tren yolu tarzı riskler olmaz bence bu hatta. felaket tellallığı yapmak mantıksız. ülkede 100 tane şehir içi raylı sistem inşa edildi. bunun da onlardan farkı yok.

bu hat istanbul'da trafiğe gerçekten etki edebilecek en önemli hat. en az metrobüs kadar işlevsel olacaktır. artık durakları tamamen şehrin içinde ve kullanımı çok büyük rahatlık sağlayacak insanlara. dolmuş veya minibüse yürünen mesafelerde durakları var her yerde. bu hat sayesinde 'anayola çıkma' zorunluluğu azalır. özelikle anadolu yakasında e-5 civarı trafik metroya kaymıştı, şimdi sahile kadar olan trafik de buraya akacaktır.

üstelik eskiden haydarpaşa'da vapur işi vs vardı, şimdi kesintisiz diğer yakaya geçilecekse en az 5 milyon insanın hayatında büyük rahatlık yaratacaktır. hele ki geç saate kadar hizmet verirse albenisi artar.

Hattın tamamında yer alan duraklar şu şekilde

Görsel: TRT Haber

gebze-söğütlüçeşme arası durakların, kendinden bir önceki durağa olan zaman farkı

06.29 gebze
06.31 darıca
06.33 osmangazi
06.35 gtü
06.38 çayırova
06.41 tuzla
06.44 içmeler
06.46 aydıntepe
06.48 güzelyalı
06.50 tersane
06.53 kaynarca
06.56 pendik
06.58 yunus
07.01 kartal
07.04 başak
07.06 atalar
07.08 cevizli
07.11 maltepe
07.13 süreya plajı
07.15 idealtepe
07.17 küçükyalı
07.19 bostancı
07.22 suadiye
07.25 erenköy
07.27 göztepe
07.29 feneryolu
07.32 söğütlüçeşme

not: yukarıdaki saatler hattın boşken olan saatleri.

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi