SAĞLIK 14 Nisan 2020
22b OKUNMA     486 PAYLAŞIM

Yeni Koronavirüs SARS-CoV-2'nin İlginç Veriler Barındıran Genetik Haritası

Cambridge Üniversitesi'nden genetik bilimciler, COVID-19 hastalığına neden olan yeni koronavirüs SARS-CoV-2'nin genetik haritasını çıkarmış.

cambridge üniversitesi'nden genetik bilimciler, sars-cov-2'nin genetik haritasını çıkarmış.

buna göre, araştırma ekibi, 24 aralık 2019 ve 4 mart 2020 tarihleri arasında dünyanın dört bir yanından örneklenen virüs genomlarından elde ettikleri veriler ışığında, covid-19'un ‘a’, ‘b’ ve ‘c’ olarak etiketledikleri ve birbiriyle yakından ilişkili soy kümelerinden oluşan üç farklı “varyantını” ortaya çıkarmış.

genetik bilimci dr. peter forster ve meslektaşları, wuhan'daki yarasalarda keşfedilene en yakın covid-19 türünün “a” tipinde (original human virus genom) bulunduğunu fakat şaşırtıcı bir şekilde a tipinin kentteki baskın virüs türünün olmadığını bulmuşlar.

çalışmaya göre, "a" tipi virüsün mutasyona uğramış versiyonları wuhan'da yaşadıkları bildirilen amerikalılarda görülürken, abd'den ve avustralya'dan gelen hastalarda çok sayıda a tipi virüs bulunmuş.

wuhan’daki baskın virüs türü olan "b" varyantı ise doğu asya’daki hastalarda yaygınmış. ancak araştırmacılar, bu varyantın daha fazla mutasyona uğramadan dominant olduğu bölgenin dışına yayılmadığını söylemiş.

araştırmaya göre, "c" varyantı; fransa, italya, isveç ve ingiltere'de bulunan ve salgının erken döneminde görülen hastalarda rastlanan baskın sars-cov-2 türüymüş. çalışmayı yürüten genetik bilimciler, c tipi virüsün çin topraklarında bulunmadığını ancak singapur, hong kong ve güney kore'de görüldüğünü belirtiyor.

sonuç olarak, çalışmada, hem yarasalarda hem de pangolinlerde bulunan virüsle en yakından ilişkili olan a varyantı, araştırmacılar tarafından “salgının kökü” olarak tanımlanıyor. "b" varyantı iki mutasyona uğramış "a" tipinden türetilirken, "c" ise sars-cov-2'nin "b" tipinden türeyen yeni varyantı halini almış.

forster, çalışmaya dair dikkate değer başka bir konunun, wuhan'daki b tipi virüsün, doğu asya nüfusunun büyük bir bölümüne immünolojik ya da çevresel olarak uyum sağlamış olabileceği bulgusu olduğunu söylüyor. dolayısıyla, ''virüsün doğu asya dışında oluşan bir tür direncin üstesinden gelebilmesi için yeniden mutasyona uğraması gerekebilir'', diyor forster ve ekliyor: "bu ilk aşamada, doğu asya'da diğer bölgelere göre daha yavaş bir mutasyon oranı görüyoruz."

bununla birlikte forster, yapılan son çalışmanın, covid-19'un insanlar arasında ilk enfeksiyonunun ve yayılmasının eylül 2019'un ortası ile aralık 2019'un başı arasında gerçekleştiğini gösterdiğini belirtiyor.

kaynak: forster, peter & forster, lucy & renfrew, colin & forster, michael. (2020). phylogenetic network analysis of sars-cov-2 genomes. proceedings of the national academy of sciences. 202004999. 10.1073/pnas.2004999117.

Akıllarda Tek Bir Soru: COVID-19 Karantinası Ne Zaman Bitecek?