MODA 11 Mayıs 2018
45b OKUNMA     1205 PAYLAŞIM

Yeni Başlayanlar İçin: Evde Saç Kesimi Nasıl Yapılır?

Kuaföre para vermeden, evde kendi saçınızı kesmek istiyorsanız eğer bu konuda size yardımcı olabilecek bir dizi tavsiyemiz var.

saçınızı 1-2-3-4-5 numara uzunluklarda kullanıyorsanız bugüne kadar yapmamış olmanıza hayret ederim. 3 numaramsı saç kullananlar için elzemdir bu. 3 numaramsı saç kullanan cengolar bilirler, iki haftada bir berbere gidip rötuş yaptırmak gerekir ki saçlarımız saçmalamasın. uzun saçlılara nazaran çok daha fazla rötuş ve masraf ister bu kısa saçlar. berber iki ufak makine darbesi tatbik eder ve 20-30 lirayı cebe atar. içler acısıdır. modelsiz bir saç için berbere gitmek ne saçmadır.

ankara’da ikâmet edenler için konya sokak'taki berber malzemeleri toptancısını tavsiye ederim. piyasa fiyatının oldukça altına mis gibi moser cihazlar satıyor. bir tane klasik moser yahut muadili bız bız makinelerden alacaksınız. berberler de birebir aynısını kullanıyor. 1-3-4-5 numara uç tarakları çıkıyor kutusundan. bir adet el aynası da aldıktan sonra banyo zeminine gazete sereceğiz. yahut süpürge ve faraşı hazır tutacağız.

örneğin 3 numara ucu taktık makineye. power düğmesini açıp, elimizi korkak alıştırmayarak alındaki saç başlangıcından enseye kadar yörünge sapmadan geriye kesim işlemini tatbik edeceğiz. kafamızın tam ortasında biçilmiş çim gibi bir sınır noktamız oluşmuş olacak. akabinde sağ lobun ve sol lobun her köşesinde aynı ileriden geriye yöntemi tekrarlayacağız. makineyi kafamızın her yönünde baştan sona sürmemiz gerekir ki tıraşımız adam akıllı, gölgesiz olsun. makinenin vereceği saç kesilme cızırtısından zaten daha fazla kesmememiz gerektiğini anlayacak; artık bu uçla kesilecek uzunlukta saç kalmadığı hakîkatine varacağız.

aynadaki ördek yavrusu görüntümüze aldanmayarak, saçımızın çıkış yönünün tam tersi istikamette gerekli düzeltmeleri yapacağız. enseyi ayna kullanmadan elimizi arkaya atarak 3 numara ile tıraşlamalıyız ilk önce. makinenin vereceği "kesilen saç cızırtısı" bize daha ne kadar tıraş yapmamız gerektiğini mırıldanacaktır zaten. ensedeki kuru kalabalığı tıraşlamak için büyük aynaya sırtımızı dönüp, küçük ayna ile arkayı dikizlemeliyiz. makinenin 3 numara tarağını çıkarıp hiç bir uç takılı değil iken sıfır numara ile artık neredeyse boynumuza varmakta olan ense kıllarını tıraşlamalıyız. akabinde 1 numarayı takmalıyız. 1 numara tarak ile ense bitiminden yukarıya doğru 2 cm tıraş yapmalıyız. bir kaç tıraş deneyiminden sonra ense tıraşı da ezbere alınacaktır. kulak arkası tabir ettiğimiz saçaklı , sevimsiz bölgeyi tarak ve makas yardımıyla klasik usûle başvurarak düzeltmeliyiz. ardından kafamızı küvette yıkayıp, tekrar ayna karşısına geçerek, 3 numaralı uçla havaya dikilen asi saç kırıklarını da rötuş yapmalıyız şöyle bir yalandan. sonra 3 numara ucu çıkarıp evvela 2 numara ile favori üzerine fazla bastırmadan kırpıklar alınır sonra sıfır uçla favori sınırları da düzeltilirse değmeyin keyfimize. kirli sakal tıraşında da çok işe yarıyor bu cihazlar. maksimum 3/4 teşebbüsten sonra insan kendi saçına alışıveriyor. hangi köşeyi nasıl tıraşlaması gerektiğini belliyor. belli bir süre sonra yılların berberi edasıyla tıraşın üstesinden gelebiliyor. önemli bir püf nokta makineyi bastıra bastıra kullanmak. elimizi korkak alıştırıp narin kesimler yaparsak saç olmsı gerektiği numarada kesilmez. kafamızın birazcık acımasını göze alarak iyice bastırırsak tarak numarasının hakkını verebiliriz. buydu işte, çok da büyütülecek bir iş değil aslında.

7-8 dakika içerisinde berberin 20-30 lira aldığı işin üstesinden geldik bile. hem de ortalama 40-50 liraya satılan bir cihaz ile. ben 5 senedir falan berber yüzü görmedim.

unutmamanız gereken önemli bir nokta da makineyi 4-5 kullanımda bir yağlamanız gerektiği ve her tıraştan sonra güzel bir fırça ile temizlemeniz gerektiğidir. makineyi düzgün kullanırsanız yıllarca aynı performans ile çalışır. lavaboda biriken kesilmiş saçların lavabo giderinden gitmesine de katiyen izin vermeyiniz. tıkanır sonra. kesik saçları kağıt havlu ile toparlayıp çöpe atın.

ailenizin berberi iftiharla sundu.

Boğulma Tehlikesi Geçirdikten Yıllar Sonra Yüzme Öğretmeni Olan Birinin Azim Öyküsü