EĞİTİM 1 Şubat 2022
17,2b OKUNMA     449 PAYLAŞIM

Yeni Atanan Öğretmenlere Yol Gösterebilecek Tavsiyeler

21-26 Ocak 2022 tarihlerinde tercihlerini yapan 15 bin öğretmenin ataması dün (31 Ocak 2022) yapıldı. Görevlerine yakın zamanda başlayacak olan çiçeği burnunda öğretmenler, okulda nelere dikkat etmeli? Tecrübeli Ekşi Sözlük yazarlarından, yeni atanan öğretmenlere tavsiyeler.

açılın, içeriden yazıyorum

öncelikle, yeni atanan bütün meslektaşlarıma hayırlı olsun diyor, atanamayanlara da en kısa zamanda atanmaları dileklerimi sunuyorum. ben size hem idareden, hem de öğretmenlikten geçmiş birisi olarak, kesin kesin konuşmak yerine birkaç çerçeve çizeceğim. umarım faydası olur.

1. gözlemleyin. bol bol gözlemleyin. aceleci davranmadan. çok da mesafeli olmadan. kesin kararlara atlamayın. hemen her yere girmeyin. bekleyin su aksın yatağını bulsun.

2. tavsiye vermek isteyenleri dinleyin ama yine kendi gözlemlerinizle vardığınız kararlara entegre edin bu tavsiyeleri.

3. her okulun kendi dinamiği, kendi doğruları yanlışları olur. bunları iyi okuyun. kimi okulda hakikaten de müdürden veya öğretmenlerden uzak durmak gerekir, kimisinde tam tersi; öyle samimi bir ortam vardır ki, siz uzak durursanız burnu havada derler. yine karar sizde.

4. öğrencilerle "asla" arkadaş olmayın. unutmayın; onlar sizden öğrenmek için oradalar, siz de öğretmek için. hiçbir zaman sizin seviyenizde olmayacaklar, olamazlar. samimi olun elbette, gezin tozun, mangala gidin. ama kantarın topuzunu çabuk kaçırırlar. gerektiği zamanlarda bu üstünlüğüzü hissettirin ezmeden.

5. her ne olursa olsun, öğrencileriniz sizi bir otorite, bir rol model olarak görmezlerse işiniz çok zor. önce bunu başarın. öğretim arkasından gelecektir. her söylediğinizi kaydederler. her hareketinizi incelerler. sonrasında çelişirseniz size karşı kullanırlar. liselerde öğretmenin kıyafeti bile muhabbet konusu olur aşırı derecede. sizi örnek alan bir kaç öğrenciniz dahi olsa yeter. onlar geri kalanları ayara çekerler.

6. (belki en önemlisi) öğretmenlik aynı zamanda muazzam bir öğrenciliktir. asla öğrenmekten vazgeçmeyin, değişmekten korkmayın, hiçbir zaman durağan bir öğretmen olmayın. sürekli kendinizi geliştirin. tecrübelerinizle daha da büyüyün. zorluklar olacaktır, sorunlu idare, sorunlu öğretmenler odası, sorunlu veliler, öğrenciler veya sorunlu bir bölgede çalışırsınız (hepsini bizzat yaşadım). asla yılmayın. bin tane sıkıntı yaşarsınız. hayattan bıkarsınız. gün gelir "allah belasını versin bu işin, ne halt yiyorum ben burada" dersiniz. ama bir gün bi kafede arkadaşlarınızla otururken birisi gelir yanınıza "hocam beni hatırladınız mı öğrencinizdim falanca okulda. şimdi ben de öğretmen oldum, doktor oldum vs." diye. işte o zaman bütün sıkıntılar hakikaten de hiç gözünüze görünmez. işte dersin: "sadece bunun için bile yaparım ben bunu."

unutmayın; siz öğretmensiniz. siz bir "iş" değil, eğitim-öğretim yapıyorsunuz. her sabah kalkıp "işyerine" değil, okula gidiyosunuz. topluma örnek olmak zorundasınız. zorundayız. o yüzden her anınızda, okul içinde ve dışında öğretmenlik ahlakına yakışır davranın. dedikodu, küfür, yalan, sahtekarlık vs. uzak durun dememe bile gerek yok.

son olarak: size "hele birkaç sene çalış, o zaman görürüz senin hevesini, idealistlik kalıyor mu bakalım" falan diyenleri asla dinlemeyin. böyle kart tipler her yerde var. herkes onlar gibi hayattan bezmiş olsun, ot gibi gidip gelsin istiyorlar. dinlemeyin, dinlemeyin, dinlemeyin. ilk günkü hevesinizi hiç kaybetmeyin. emin olun, isterseniz oluyor.

hepiniz tekrar hoş geldiniz aramıza.

geçen yıl, birkaç öğretmene akıl hocalığı yaptım

harika bir bilgi zenginlikleri ve gerçekten iyi soruları vardı. en iyi 5 tavsiyemi yeni öğretmenler için derleyebileceğimi düşündüm.

1. telefon numaraları

cep ya da ev telefonunuzu asla bir ebeveyne vermeyin. aileler size okulun sitesinde yer alan e-mail adreslerinizden ulaşabilir ya da okulu arayarak mesaj bırakıp sizin aramanızı isteyebilir. siz bir profesyonelsiniz ve iş ile ilgili bilgilerinizi kişisel bilgilerinizden ayırmalısınız. ben de hayatımdaki diğer profesyonellerin (doktor, diş hekimi, muhasebeci) ev numaralarını bilmiyorum.

2. yüksek ses

sınıfta yangın çıkmadıkça ya da biri ölmedikçe, çocuklara bağırmak uygun bir davranış değildir. onların dikkatini çekmek ya da davranışlarını düzeltmek için farklı yollar bulun. düzeni bozan öğrenci ile bire bir konuşmak, onu tüm sınıfın önünde merkeze alarak konuşmaktan çok daha yararlıdır. fark ettim ki tutarlı bir dikkat çekme işareti, işe yarıyor. ben ondan geri sayıyorum ama öğrencilerim biliyor ki bazen parmaklarımla da geri sayıyorum. bu özellikle sesiniz kısıldıysa çok işe yarıyor. bir dakika, öğretmenler hiç hasta olmazdı, değil mi?

3. hasta olunan günler

yeni öğretmenle arasında sınıfın onlar olmadan hayatta kalamayacağına dair genel bir kanı var. bu doğru değil. size söz veriyorum ki öğrencileriniz hayatta kalır ve siz geri döndüğünüzde sizi görmekten heyecan duyacaklar. sınıftan uzak kaldığınızda hazırlanacak birçok iş de birikecek. fakat sizin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığınız değerlidir ve hasta olduğunuzda öğrencileriniz için “oyun” olmayın.

4. planlama

yeni öğretmenler aktivitelerin ne kadar süreceği hakkında yeterli deneyime sahip olmadıkları için genellikle verimli olmayan fazla ya da az plan yapıyor. biz emektar öğretmenler ise anlaşılmaz bir biçimde saate bakmadan zamanı hesaplama yeteneğine sahibiz. bunu geçenlerde bir aile toplantısında yaptım ve insanlar gerçekten geçirdiğimiz zamanı hesaplamadaki şaşmaz tahminim nedeniyle çok şaşırdı. endişelenmeyin, siz de pek yakında zamanı bilme hakkındaki bu anlaşılmaz beceriye ulaşacaksınız. yeni öğretmenler sınıfın zamanı maksimum kapasite ile kullanabilmesini sağlamak için ilk başlarda fazla plan yapmalı. ancak fazla plan yapmak gece 2.00’ye kadar ayakta kalıp daha fazla bilgi aramak anlamına gelmez. bu bir yedek planınız olduğu anlamına gelir. teknoloji her zaman başarısız olabilir, özellikle de değerlendirme yaparken. bunun için birkaç tekrarlama, gözden geçirme faaliyeti –çalışma notları hazırlama, ekstra çalışma sayfaları-, zamanı verimli kullanmaya yardımcı olabilir.

5. öğrencileri tanımama

müfredat önemlidir fakat öğrencileriniz sizin onları tanıdığınızı, ilgi alanlarını, tutkularını ve hobilerini önemsediğinini hissederlerse daha verimli bir şekilde öğreneceklerdir. ben her derse, tüm sınıfı kapıda karşılayıp “günaydın, iyi bayramlar, iyi akşamlar” gibi bir selamlama ile başlar ve öyle bitiririm. öğrenciler kitaplarını, kağıtlarını, kalemlerini, giriş kartlarını düzenlerken ben sınıfta dolaşırım ve farklı öğrencilerle konuşmak için dikkatimi çeken ya da onlarla ilgili bir konu bulurum.

tamam, bir tane daha….

6. oturma düzeni

oturma düzeni kişiye göre değildir. siz bir öğretmensiniz ve her öğrencinin mümkün olan en iyi şekilde öğrenme fırsatına sahip olmasını sağlamalısınız. bu, uygun olan her aracı kullanabileceğiniz anlamına geliyor. en güçlü araçlardan biri de oturma düzenidir.

öğrencilerime “bu uzun süreli bir durum değil. sık sık değişebilecek bir oturma planı. fakat sizin göreviniz bu düzenleme sırasında olabileceğinizin en iyisi olmak” derim.

kaynak: http://2peasandadog.blogspot.ca/…tored-several.html