İŞ HAYATI 16 Ocak 2017
63,6b OKUNMA     1078 PAYLAŞIM

Yazılımcıların Göçüp Çalışabileceği Uygun Ülkeler

Eğer yazılımcıysanız ve başka bir ülkede çalışmayı düşünüyorsanız Sözlük yazarı ''seescreen'' işinize yarayabilecek birtakım tavsiyelerde bulunmuş.
iStock.com

oncelikle gocebileceginiz (miz) en iyi ulke amerika birlesik devletleri. 

fakat gidip de hadi is bulalim gocelim artik olmuyor. cunku h-1b dedigimiz lanet bir vizenin kotasi var. hintli infosys, wipro gibi firmalarda yillik 70 bin dolara hintli yazilim muhendislerini silikon vadisi gibi asiri pahali yerlerde calistirmaya ikna ettigi surece bu vizenin kotasi kolay kolay bosalmaz.

bunun alternatifi olarak l1 vizeleri var. bunun icinse amerika'li firmaya girip daha sonra transfer yapmaniz gerekiyor.

iStock.com


gelelim diger ulkelere, ozellikle ingilizce anadili olan ulkelerde genellikle minimum diploma (veya denkligi olan is deneyimi, sertifika vs) ve guzel bir ielts skoru gerekiyor:

ısrail para olarak sizi memnun edecek 2. ulke, fakat orda calisma vizesi almak vs baya zor diye biliyorum. cok arastirmadim. yahudiyseniz buda cok iyi bir secenek olabilir.

kanada, hem amerika'ya yakinliigndan hemde bol is olmasi nedeniyle iyi bir yer. kanada'ya goc etmeniz icinde is teklifi yeterli. daha sonra http://www.cic.gc.ca/english/express-entry/ bu sistem puanli bir sistem, is teklifi aslinda tam anlamiyla "zorunlu" degil, fakat gerekli, gerekli olmasinin sebebi is teklifinin alabileceginiz maksimum puanin yarisini (toplam 1200 puan uzerinden 600) size verip, siralamada en uste koymasi. bu puanli sistemde invite aldiginiz zaman oturum iznine basvurup kanada'da olene kadar yasama hakkiniz oluyor. kanada vatandasi oldugunuz takdirde amerika'da h-1b siz calisma hakkinizda oluyor. (@ses n e tesekkur ederim, bilgileri duzelttigi icin). maas olaraksa, amerika ve israil den sonra ekonomik olarak en rahat edeceginiz ulke burasi.

iStock.com


birlesik krallik, bununla ankara antlasmasi sayesinde rahatlikla sponsorluk alabiliyorsunuz. fakat yanlis bilmiyorsam bu gecici bir vize, yani oturum iznine donusmuyor. diger bir dezavantaj ise maaslar dusuk.

avustralya, burda cok az is var ve is bulmak baya zor (minimum 3 ay falan surer). oldu da disardan sponsor buldunuz (457 vizesiyle), o zaman sorun yok 2 yil sonra 186 vizesiyle oturum iznine gecebiliyorsunuz. avustralya'nin diger bir avantaji ise, is teklifi olmadan oturum izni alabiliyorsunuz. tabi sadece vizenin basvuru ucreti 3600 dolar, bununla ilgili diger masraflarda en az 2000 dolar tutuyor (danisman tutmadiginizi varsayarsak). buraya gocmek icin, bilgisayar muhendisligi veya benzeri (elektronik, telekom vs varsa hem avantaj hemde dezavantaj olabilir) diplomasi ve en az 2 yillik calisma deneyimi gerekiyor (tabikide diplomayi aldiktan sonra). ieltsden de en az her banddan 7 yapmak veya onun denkligini pte denen sinavda almis olmak gerekiyor. puan listesi icin buyrun: https://www.border.gov.au/trav/visa-1/189-

iStock.com


yeni zelanda: bosverin burayi, hem maaslari dusuk, hemde is yok gibi birsey. ac kalirsiniz koyunlar siker.

ısvicre: avrupa'da calisacabileceginiz en iyi ulke, hem guzel firmalar var (google, cisco vs) hemde maaslari baya iyi. fakat sponsor olmalari cok zor, baya ugrasmalari gerekiyor. masteriniz yoksa, veya firmaniz tasakli degilse baya zor.

almanca konusulan diger ulkeler: bosverin buralari, size boktan muamele cekiyorlar, hemde maasiniz dusuk oluyor, ustune 50% ye yakin gelir vergisi oduyorsunuz. cekmeye degmez. fakat almanya'da baya bol yazilimci acigi var.

birisi hollanda'yi onerdi 30% gelir vergisi indirimi varmis orda, tam bilgim yok nasildir nasil degildir.

iStock.com


ısvec, norvec falan da dusunmeyin, oralarda da cok is yok, maaslari da pek iyi degil. ne bileyim bir ogretmen sizden 1.5 kat daha cok kazaniyor.

ıspanya'da ingilizce bir is bulabilirseniz olabilir cunku 25% gibi bir gelir vergisi var.

singapur baya iyi diyorlar fakat orasi cok cekismeli diye biliyorum. yani is bol ama singapurlular cok zeki oluyorlar, o yuzden sivri zeka bakiyorlar.

arap emirlikleri, burayi bosverin ucuz hintli ariyorlar. yonetici olmayacaksaniz bakmayin.

iStock.com


peki iyi laf ettim, isleri nasil buluyoruz:

1) linkedın: burda hesap acin, gitmek istediginiz ulkelerin isine basvurun, recruiterlari stalklayin, emailini koyduysa direkt e-mail atin onlara.

2) angel.co sitesinde start-uplara bakin. varsa begendiginiz is veren, gidipte start-up in sitesinden dogrudan mail atin

3) https://jobbatical.com/ sitesinde de is var.

iStock.com


4) github hesabi acin, butun kisisel projelerinizi oraya koyun. bazen inanamazsiniz ama golang gibi dillerde hello world yazsaniz bile size bilmemnereden e-mail ile teklif gonderen firmalar oluyor.

5) stackoverflow'un careers sitesine bakin. burdaki firmalar ciddi oluyor.

peki nasil mulakatlara calisirim:

cracking the coding interview adli kitabi edinin.