Yazıların Yanında Resimleri de Gösteren İlk Web Tarayıcısı: Mosaic
yıl 1993, bugünlerde internete girmek zaten oldukça zorlu, bir de tarayıcı mı? o, ne ola ki... ncsa mosaic, 29 sene önce bir şeylere öncelik etmeye karar verdi. eskiden, text based denen; sadece yazıları gösterebilen tarayıcılardan sonra bir devrim gibi ortaya çıktı ve artık yazıların yanında başka şeylerin de olabilmesinin öncülüğünü etti. artık internet sayfalarında resimlere de yer verilmeye başlanmıştı. sadece düz yazıları içeren "internet" artık koca bir porno arşivine dönüşmeye ilk adımını atmıştı :)
ncsa mosaic'in en büyük devrimlerinden biri, öncüllerinde bir şeyleri indirmek için ayrı, aramak için ayrı tarayıcılara ihtiyaç duyuluyordu. ncsa mosaic bunu bitirdi ve hepsini tek bir tarayıcı üzerinden halledebilmemize olanak sağladı.
1994 ekim ayında çıkan wired dergisinde bir yazar kendisinden şöyle bahseder:
"mosaic'in büyüleyici görünümü, kullanıcıları renkli fotoğraflar, sesli alıntılar, video klipler ve diğer belgelere hipermetin bağlantıları dahil olmak üzere kendi belgelerini net'e yüklemeye teşvik eder. bağlantıları izleyerek çevrimiçi dünyada heves ve sezgi yollarında seyahat edebilirsiniz. mosaic, çevrimiçi bilgi bulmanın en doğrudan yolu değildir. en güçlüsü de değil. bu sadece en zevkli yoldur ve piyasaya sürülmesinden bu yana geçen 18 ay içinde mosaic, internet tarihinde görülmemiş bir heyecan ve ticari enerji akışını kışkırttı."
kasım 1992'de dünyada yirmi altı internet sitesi vardı ve her biri büyük ilgi gördü. çıkış yılı olan 1993'te mosaic'in bir yenilikler sayfası vardı ve her gün yaklaşık bir yeni bağlantı ekleniyordu. bu, internete erişimin önceki akademi ve büyük endüstriyel araştırma kurumları alanının dışına hızla yayıldığı bir zamandı. yine de mosaic ve mosaic'ten türetilen grafik tarayıcıların kullanılabilirliği, web'in ağustos 1995'e kadar 10.000'den fazla siteye ve 1998'e kadar milyonlarca siteye yayılmasını sağladı. metcalfe, mosaic'in önemli rolünü şu şekilde ifade etti:
"web'in ilk neslinde tim berners-lee, unix tabanlı prototip sunucular ve tarayıcılarla tekdüzen kaynak bulucu (url), köprü metni aktarım protokolü (http) ve html standartlarını başlattı. birkaç kişi web'in gopher'dan daha iyi olabileceğini fark etti.
ikinci nesilde, marc andreessen ve eric bina, illinois üniversitesi'nde ncsa mosaic'i geliştirdi. birkaç milyon kişi aniden web'in seksten daha iyi olabileceğini fark etti.
üçüncü nesilde andreessen ve bina, netscape'i kurmak için ncsa'dan ayrıldı..."