MÜZİK 24 Aralık 2024
3b OKUNMA     64 PAYLAŞIM

Yazdığı Şarkı Sözlerini Suno AI Bestesi ile Yayınlamak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Suno AI ile bestelediğiniz bir şarkıyı yayınlamak istiyorsanız nelere dikkat etmek gerekir? YouTube bu şekilde üretilmiş şarkılara telif atar mı mesela? Bir müzik yapımcısı anlatıyor.

müzik produktörü olarak söyleyeceklerim var: son zamanlarda söz yazarı olan ve müzik konusunda herhangi bir yetkinliği olmayanlardan gelen "suno ile sözlerimi bestelettim bunu çıkartmak (ticari olarak yayınlamak) istiyorum, ne yapmam lazım? " soruları geliyor.

mevzuyu buraya özetleyeyim

1. suno'nun ücretsiz planında yaptığınız şarkıların tüm hakları (beste söz aranje vs) suno'ya ait. bunları yayınlarsanız suno telif hakkı için copyright claim dediğimiz süreci işletiyor. youtube'da "telif atma" dediğimiz tüm gelirleri alıyorlar.

2. ücretli plan olmadan ticari yayın yapamayacağınızı biliyorsunuz. ama ücretsiz planda yaptığınız bir şarkıyı da çok begendiniz yayınlamak istiyorsunuz.

bugün pro plan alırsanız geriye dönük işlemiyor. ücretsiz planda yapılan, ücretsiz plan kurallarına ilelebet tabi.

yapabileceğiniz yegane hareket, besteyi tekrar kaydetmek/kaydettirmek. esasen suno'nun yaptığı şarkıyı "cover" yapmış oluyorsunuz.

ama bunun da riski var, o da şu

bugün itibariyle "cover" şarkıların telif haklarını doğru hak sahibine aktaracak şekilde şarkıları platformlarda bulan ve tanıyan teknoloji biraz sınırlı. örneğin youtube'da mfö şarkısı cover'ı yaptım koydum diyelim, eğer ben şarkıyı yeterince değiştirdiysem, şarkının ismini de farklı yazdıysam, bunun mfö şarkısı olduğunu ancak ve ancak manuel kontrollerle anlayabiliyoruz. yani birisinin dinleyip "evet bu eleman ele güne şarkıyı coverlamış" demesi lazım. otomatik araçlar bunu bir yere kadar yakalıyor ve false positive çok oluyor. benim 100% orijinal eserlerime mesela kel alaka endonezyadan telif attılar. açıp bakıyorum alakası bile yok. dispute yazıyosun "eser benimdir" diyosun, 7 günde cevap gelmezse otomatik copyright claim iptal oluyor. yani teknolojiye güvenmek zor. suno doğru yakalamış bile olsa sen dispute yolladın, kimse kontrol etmedi, 7 gün sonra copyright claim düştü... özetle yırtmak mümkün.

ve suno bence manuel olarak da bunları aratıp copyright claim yapmıyor.

ancaaaak - bu bugün için geçerli.

yarın bu neural network işleri ai işleri gelişir, otomatize araçlar sizin suno'da bedavaya yaptığınız şarkıyı tekrar kaydetmiş olsanız bile bestesinin suno'ya ait olduğunu yakalayacak noktaya gelirse patlarsınız. bugün değil belki ama atıyorum 5 sene sonra bu risk çok yükselebilir.

özetle suno ücretsiz versiyonda yaptığınız şarkıları yayınlamakla coverlamakla falan uğraşmayın. gidin 10 doları verin, yapın n'apıyosanız.

ücretli planda şarkı yaptınız, begendiniz, çıkartmak istiyorsunuz - o zaman da "ai generated" damgasıyla çıkarmış olacaksınız. yani çok spesifik genre'lar haricinde çok da dinleyiciler tarafından umursanmayacak. çünkü "low effort" dediğimiz bir durum var.

ai müziğin (en azından 2024 sonu itibarıyla) çok bariz bir "sound"u var. 2 sn dinlemek yeterli ai tarafından üretildiğini anlamak için. ha 6 ay sonra suno v5 çıkar o işi de çözerler bilemem, ama an itibarıyla durum bu.

ha yaptığınız müzik "peaceful piano" modeli bir müzikse, "spa music", "ambient" falan gibi bişeyse o zaman yer. ama normal vokalli pop rock müzikte yemiyor henüz. kabak gibi belli ai olduğu.

burada yapabileceğiniz şey, şarkıyı coverlamak, ya da iyi fikirleri koruyarak şarkıyı "rewrite" etmek ve nihayetinde produce etmek/ettirmek. bu durumda da gerçek müzisyenlere ihtiyacınız olacak.

artık vokallerin de ai ile yapılabildiği düşünüldüğünde minimumda produktöre ihtiyacınız olacak.

bu şekilde 3 tane proje yaptım bugüne kadar, eleman sözü yazmış, suno'ya besteyi yaptırmış, taslak olarak ele aldık, baştan yaptık, yayınladı, instagram'a reklam koydu, dün baktım aylık 300-400 dinlenmeye ulaşmış bile tek şarkıyla. oldu mu oluyor yani.

"ai zinhar günahtır haramdır" modunda bazı müzisyen arkadaşlarım var, "ona bakarsak bilgisayarda müzik yapmak da haramdır" diyorum mesela. bu da bir araç nihayetinde. artıları var, eksileri var. bir şarkıyı konser sahnesinde mp3'ten dinletmek var, grubun sanatçının gelip canlı çalması var - ikisi apayrı şeyler. "mp3'ten müzik çalmak zinhar haramdır" demek ne kadar abesse, ikisinin de kullanım alanı varsa, yeri varsa, müzik üretiminde ai kullanımı da öyle bir şeydir.