EDEBİYAT 23 Eylül 2020
20,8b OKUNMA     462 PAYLAŞIM

Yayıncı Bulamayan Yazarların Kitaplarını Basan Sistem: Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık

Kitapyurdu yazdıkları için yayıncı bulamayan yeni yazarların, kitaplarını bastırabileceği yeni bir sistem kurmuştu bir süre önce. Bu sistemin açıklamasını ve buradan kitap bastıran bir yazarın deneyimlerini paylaşıyoruz.

Nedir?

baskıya hazır kitapları ücretsiz olarak yayınlayacağını söyleyen, kitapyurdu'nun yeni oluşumu.

Sistemin dezavantajları

1. yazara kitap verilmiyor. yazar kitabını parayla alıyor.

2. kitabınız başka hiçbir dağıtım ağında, mağazada veya sitede bulunmuyor. matbaada bastırdığınız kitabınızı gittigidiyor'da satmaya benzer bu durum.

3. kitabınızı insanlara aldırmak için bu siteye üye olmaları lazım.

4. imza günü veya kitap fuarı gibi durumlar olmaz.

5. kitabınızın kapağı, edisyonu, dizgisi ve mizanpajı gibi durumlar için sizi bir ajansa yönlendiriyorlar. o da ücretli bir hizmet.

Sistemin avantajları

kdy yeni yetme yazarlar için olsun, amatörler için olsun, yazacak ya da yazılmış herhangi bir şeyi olan herkes için son derece faydalı olabilecek bir fırsattır. dünyanın çoğu yerinde benzer oluşumlar var ve ben bu konuda ilk atılımı amazon'un türkiye'ye gelişinde yapacağını umut ediyordum. sonuçta kindle direct publishing çok büyük bir olay ve bunu kullanmak isteyeceklerdir, diyordum. olmadı. piyasa cinius gibi matbaadan bozma küçük esnafa kalmıştı maalesef.

yazarlık hevesi olan birinin bu piyasaya yalnızca yeteneğiyle girmesi oldukça zordur. elinizde dünyanın en değerli eseri de olsa, sizi tanımayan bir yayınevine başvuru yaptığınızda, yalnızca o gün yayınevine gelen belki on başvurudan biri olursunuz ve zaten işi başından aşkın olan ya da tek derdi mesai doldurup ortamlara akmak olan, yeni eserlerin incelenmesinden sorumlu kişi/kişiler, sizin en az aylarca uğraştığınız eserinize on dakikadan fazla vakit ayırmaz. bunun için ilgili kişileri tanımalı, onlar tarafından tanınmalı ya da onlara size ayıracakları fazladan zaman için bir karşılık sunmalısınız. kısacası daha önce bir yerde bir eseriniz çıkmadıysa, torpil ya da rüşvet haricinde pek şansınız yoktur. 

bu tarz "özel basım üreticileri" genelde umut tacirliğinin ötesine geçmezler. genelde mottoları "bana para ver, istediğini basarım" ayarındadır. biraz para verebilirseniz basmayacakları şey yoktur. (bkz: son zaman ajanı) bu kurum ve kişilerin bastığı eserlerde de para haricinde hiçbir kıstaslarının olmaması, onlardan çıkması muhtemel güzel eserlerin de ezici çoğunluğu oluşturan vasat eserlerin arasında kaybolacağı anlamına gelmektedir maalesef.

doğrudan yayıncılık olayının farkı, en azından bu durum için sizden -çok fazla- para istenmemesidir. başka türlü yayınlanma şansı bulamayacak eserleriniz bu sayede en azından okuyucuya ulaşma imkanı bulur ve küçük esnaf tarafından çok dolandırılmamış olursunuz.

ben ilk kitabımı basacak bir yayınevi bulmak için 10 yıl bekledim. ikinci kitabım birinci yılını doldurmadan yayınevi buldu; üçüncü kitabım daha yazılmaktayken onay aldı. eğer böyle bir imkanım on üç yıl önce olsaydı, bugün farklı bir yerde olurdum. daha iyi mi daha kötü mü olacağı konusu beni de hep düşündürür. çünkü ilk romanımı bastıramadığım 10 yıl boyunca bazen parça parça bazen baştan sona değiştirdim; 10 yıl sonunda üç defa baştan yazılmış ve en az kırk defa elden geçmişti. şimdi okumaya utandığım ilk halini o gün bastırsaydım, belki o kadar ağır eleştirilerle karşılaşacaktım ki bir daha yazmaya cesaret dahi edemeyecektim. diğer yandan, belki de on yıldan fazla beklemem gerekecekti ve artık aramaktan yılmış olacaktım. bu da bir ihtimal.

özetle, efendim, bu başlığa girdiyseniz muhtemelen uzun zamandır bastırmak istediğiniz bir kitabınız var ve bu hizmetin uygun bir alternatif olup olmadığını düşünüyorsunuzdur. haddim olmayarak tavsiyem, eğer gerçekten kitabınızın beğenileceğinden eminseniz, ve bildiğiniz tüm yayınevlerine eserinizi uygun biçimde teslim edip olumlu cevap alamadıysanız, dünya gözüyle eserinizin basıldığını görmek için bu hizmeti düşünebilirsiniz. ama benim tavsiyem eseriniz üzerinde biraz daha çalışmak, onu sizi acımasızca eleştirecek kişilere sunup sizi yerden yere vurmalarını beklemek, bu sayede gelişerek daha iyi bir eser elde etmeye çalışmak yönünde olacaktır. ben iyi bir yazar değilim, sadece şanslı bir ana denk geldim. siz benim kadar şanslı olmayabilirsiniz. bunu çabalayarak telafi etmek durumunda kalmanız kuvvetle muhtemeldir, maalesef.

Buradan kitabını yayınlayan bir yazarın deneyimi

iki uçurumlu köprü adlı hikaye kitabımı 03/03/2020 tarihinde kdy'den yayınladım. kapaktan mizanpajına kadar her şeyi kendim hazırladığım için herhangi bir ödeme yapmadım kitapyurdu'na. kendi verdiğim siparişler de henüz elime ulaşmadı fakat şu ana kadar olanları düşünürsek süreç benim için gayet olumlu ilerliyor.

yalnızca kitapyurdu'nun birazcık daha bu kitaplara yönelik reklam yapmasını beklerdim. fakat yayınevleriyle uğraşmaktansa ilk kitap için uygun gibi görünüyor.

ekleme: bu sistem zaten bana kalırsa yayın evlerinden dönüş alamayanlar için bir alternatif. ben başka bir kitabım için bir yayınevinden kabul aldım. diğer taraftan google play kitaplar'da yayınladığım hikayeleri birleştirip buradaki sistemde kitaplaştırmak istedim. önemli bir farklılık: yayınevleri 20 tl'lik bir kitaptan 50 kuruş teklif ederken kdy ile siz 20 tl'lik bir kitaptan yaklaşık 9 tl kazanıyorsunuz. kime ne uygun geliyorsa orada yayınlar, şartlar zaten yeterince açık. tercih sizin.

ekleme 2: kitabımı tanıdıklarım haricinde 3 kişi aldı ve onlara da sanırım hala kitap ulaşmadı. kişisel reklam çabası olmazsa kitabın her geçen gün artan kitap sayısıyla birlikte görünmez olacağını düşünüyorum. kitap tanıtımları için en azından kdy kitapları kampanyalara dahil edilebilir. (kargo ücretini sıfırlayabilir vb.)

ekleme 3: kitabın baskısı beni mutlu etti. yalapşap yapılmış veya dandik bir basım değil. gayet kaliteli olmuş. yalnızca dikkatimi çeken şey sayfaların inceliği oldu. 100 sayfalık bir kitapla benim kitabımı (90 syf) yan yana koyduğumda aralarında bayağı bir fark olduğunu gördüm. bunun dışında satışlar maalesef şu anda tanıdıklarımla sınırlı. kitaplar hiç görünür değil, eğer bir kampanyaya dahil edilmezlerse de yazarın çabasıyla bir yere gelecek veya gelemeyecek. yine de hala güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum, benim içimdeki "bir an önce kitabım basılsın" dürtüsü gittiği için diğer kitabımda daha seçici olacağım.

ilgili video:

Kitabımı Nasıl Çıkardım?