HAYVANLAR 23 Haziran 2017
44,4b OKUNMA     1060 PAYLAŞIM

Yavru Kedi Bakımına Dair Bilinmesi Gereken En Önemli Şeyler

Hayvan sahiplenmek, evlat sahiplenmekten farksızdır. Hele bir de yavru bir hayvanı sahipleniyorsanız ona tıpkı bir bebek gibi bakmanız gerekiyor. Sözlük yazarı "ortamvirusu", yavru kedilerin bakımına dair en ufak endişeyi bile yok edecek, bütün sorularınıza cevap niteliğinde bilgiler paylaşmış.
iStock.com


- kesinlikle ilk başta interneti tarayıp süt anne bulmaya çalışın. çevrenizdeki veteriner kliniklerine bakın. süt anne bulamazsanız ne kadar uğraşırsanız uğraşın, hayatta kalması zordur.

- evde kedi varsa(özellikle aşısızsa) temas etmelerine engel olun. gözü açılmamış yavru, bazı caniler tarafından annesinden ayrılıp çöpe atılmış olabileceği gibi ölümcül hastalıklara sahip olduğu için annesi tarafından terk edilmiş de olabilir. 

- kesinlikle inek sütü vermeyin. klinikte ya da pet shopta satılan kitty milk'lerden almaya çalışın. inek sütünü yavru kediler sindiremez. kitty milk alacak paranız yoksa inek sütünü dörde bir oranında sulandırıp biberonla verin. besleme işini birkaç saatte bir yapın. 


- kitty milk'i ya da diğer sıvıları asla iğnesi çıkarılmış şırıngayla vermeyin. şırınga, bebeğin hava yutmasına ve ölümüne sebep olabilir. biberonla vermek en doğrusudur.

- biberonu patileriyle süt daha çok gelsin diye ittirip durabilir. biberonu annesinin memesi sandığını unutmayın.

- yavrunuzu koyduğunuz kutuya, pet şişe ya da sıcak su torbasına sıcak su doldurup koyun. ısı kaynağınıza muhakkak çorap-tişört gibi kumaş bir şey giydirin. ilk birkaç hafta yavrunun vücut sıcaklığı dış ortam sıcaklığına eşittir. çok narindir, çok savunmasızdır.


- bu arada süt anne aramaya devam edin.

- birkaç saatte bir ılık suyla ıslatılmış pamukla yavrunuzun poposunu ve pipisini/vajinasını uyarın. aksi takdirde yavrunuz tuvaletini yapamayıp ölecektir. anneler, yavrularını yalayarak işetir. 

- hafif nemli bir bezle tüylerini okşayın. bu, annesi tarafından yalandığını düşündürtecektir. gaz çıkarması için de tuvaletini yapması için de eşsiz bir egzersizdir. 


- yavrunun kutusuna saat koyun. tiktakları annesinin kalp atışı sanacaktır.

-gözleri çapaktan kapanırsa çayla silip gözlerini açın. eczande 2 tl'ye satılan gentagut isimli damlayı gözlerine günde 3-4 kere damlatın.

- ilk birkaç haftayı atlatabilirseniz yaşama ihtimali artacaktır.

- imkanınız varsa bir veteriner hekime gösterin yavruyu.

geçmiş olsun.

not: gözleri iltihap kaparsa çayla ıslatılmış pamukla çapakları temizleyip gözlerine 2-3 gün boyunca günde birkaç kere gentagut ya da tobrased damlatın. 3 tl'ye tüm eczanelerde bulabilirsiniz.