SAĞLIK 22 Aralık 2022
34,2b OKUNMA     296 PAYLAŞIM

Yaşlı İnsanlardaki Kendine Has Kokunun Sebebi Nedir?

Yaşlı kokusu denen şeyin bilimsel açıklaması.

yaşlı kokusunun sebebi, aslen "2-nonenal" denen, doymamış bir aldehit molekülüdür. diğer kimyasalların zamanla oksidatif parçalanmaları ile ortaya çıkan bu bileşen, insanlarda “nahoş, yağlı ve otsu” olarak tanımlanan yaşlı insanların karakteristik kokusunu üretiyor. yani nonenal üretimi, yaşlanma sürecinin doğal bir yan ürünü.


japonların, bunun bilimsel açıklamasını yapabilmek için yürüttüğü araştırmada; yaşları 26 ila 75 arasında olan deneklerinden 3 gün boyunca aynı tişörtü giymelerini istemişler ve kokuya bulanmış tişörtler kromotografi/kütle spektrometre ile incelendiğinde yaşlıların giydiği tişörtlerde yaş arttıkça çok daha yoğun oranda nonenal adlı bu moleküle rastlamışlar. 40 yaşın üzerindeki katılımcılarda, 2-noneal konsantrasyonunun yaşla birlikte önemli ölçüde arttığı; bileşenin miktarının en yaşlı katılımcıda, orta yaşlarda olanlara kıyasla neredeyse 3 kat daha fazla olduğu gözlenmiş.

bu molekül, buğday ve bira dışında eski kitaplarda bulunan kokuya da karakteristik kokusunu veren bir aldehite molekülü; hatta bu yüzden nonenale "kütüphane aldehiti" deniyormuş.

yaşlı insan kokusu için biyolojik açıklamalar çok net değil, ancak araştırmacılar insan vücudundaki kokuların "cilt bezi salgıları ile bakteri aktivitesi arasındaki karmaşık bir etkileşimden kaynaklandığını ve cilt bezi kompozisyonu ve sekresyon değişikliğinin gelişim boyunca yaşa bağlı bir biçimde değiştiğini belirtiyorlar.

nonenalinin yaşlılarda daha çok olma sebebi ise yaşlandıkça cilt yüzeyinde bulunan omega-7 doymamış yağların artması ve bunların okside olarak nonenal miktarını artırması.

cildin antioksidan savunmasının bozulmasından kaynaklanan nonenal üretimi genellikle erkeklerde ve kadınlarda 40 yaş civarında başlayıp, menopoz gibi hormonal değişikliklerle daha da kötüleşebilen bir salgılama. cilt zayıflarken, doğal yağları daha hızlı oksitlenir. yağ asitleri, yağ bezleri tarafından salgılanır ve havadaki oksijenle reaksiyona girerek nonenal oluştururlar.

suda çözünür olmadığından, nonenal, yıkamaya rağmen cilde devam edebilir ve hatta yoğun fırçalamadan sonra da kalabilir. bu nedenle, son derece temiz ortamlarda bile koku devam eder.