SAĞLIK 2 Kasım 2016
45,1b OKUNMA     1141 PAYLAŞIM

Yaşam Kalitesini Bir Anda Yarıya Düşüren Rahatsızlık Bel Fıtığı İle İlgili Detaylar ve Öneriler

Bel fıtığı rahatsızlığına sahip insanlar ameliyat mı yoksa başka tedavi yöntemleri mi derken ciddi ağrılar çekerler. Fıtıktan hariç bel ağrısı sorunu başlayanlarsa fıtık ihtimaline karşı kafalarında soru işaretleriyle gezmek durumunda kalır. Sözlük yazarları bel fıtığı ile ilgili tüm detayları aktarıyor.
iStock.com

belfıtığı, bel omurlarının arasındaki kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır.

belirtiler:

hasta belinden kalçasına ve bacağına yayılan ağrıdan şikayet eder. bu ağrı ayak topuğuna ve parmaklara kadar uzanabilir. bazı hastalar bacağının arka kısmından bir iple çekildiğini söylerler. hastanın beli bir tarafa eğilebilir. zamanla ayakta uyuşma, kuvvet kaybı gelişmeye başlar. ilerlemiş vakalarda idrar ve büyük abdest yapmakta zorluklar oluşabilir.

***önemli not: hastanın ayak bileğinde kısa sürede felç ve idrar yapamama durumu (idrar felci) meydana gelirse acilen ilk 6 saat içerisinde ameliyat edilmelidir. bu 6 saatlik süreye altin dönem denir ve bu süre gecirilirse hastanın klinik bulguları düzelmez. ayak bileğindeki felç kalıcı olur, idrarını yapamaz. hayat boyu idrar sondası kullanmak zorunda kalabilir. bu nedenle böyle bir durumla karşılaşan hasta hiç vakit kaybetmeden beyin cerrahisi uzmanına müracat etmelidir. unutulmamalıdır ki, sinir sisteminde kayıp edilen geri gelmez...

hasta muayene masasına sırt üstü yatırılır. ağrıyan ayağı dizi bükülmeden yukarı doğru kaldırılır. bu muayeneye lasek testi veya bacak germe testi denir. bacak yukarı kaldırıldığında hasta kalçasında ve bacağında şiddetli ağrı duyar.

iStock.com


hastanın diz ve topuk reflekslerine bakılır. doktor refleks çekici adı verilen bir alet ile hastanın diz ve topuk bölgesine vurarak, bu bölgelere gelen sinirlerin sağlam olup olmadığı hakkında bilgi alır. şayet belfıtığı sinire baskı yapmışsa diz veya topuktaki refleksler azalır veya kaybolur.

hastaya ayak parmaklarının ve topuklarının üzerinde yürümesi söylenir. belfıtığı hastası parmaklarının veya topuğunun üzerine kalkamaz. yani bu bölgelere gelen sinirlerin baskı altında kalması nedeniyle kuvvet kaybı olmuştur.

hastanın ağrı duyduğu bacağının ayak üstünde ve parmaklarında his kusuru (uyuşukluk) mevcuttur.

özetlersek: belfıtığı diyebilmek için;

bacak germe testi müspet olacak
refleks kaybı olacak
kuvvet kaybı olacak
his kusuru olacak
bu dört bulgunun hepsi veya en az ikisi bir arada olması halinde belfıtığı teşhisi koyulmuş olur.

tetkikler:

1.öncelikle hastaya halk arasında düz bel filmi diye tabir edilen (tıbbi ismi lumbosakral vertebra dır) film çekilir. bu film hastanın omurgalarının yapısı hakkında bilgi verir. bel kayması, kireçlenme, çökme kırıkları, doğuştan gelen anormallikler bu filmde görülebilir.

2.bel tomografisi:belfıtığının teşhis edilebilmesi için mutlaka gereken bir tetkiktir. bu filmde; omuriliğin ve omurilik kanalının adeta haritası çıkarılır. tomografi cihazı keşfedilmeden önce, hastaların belinden ilaç verilerek, halk arasındaki tabiriyle "ilaçlı film" veya "renkli film" çekilirdi. omurilik kanalına verilen ilacın yan etkileri vardı. günümüzde yerini bel tomografisine bırakmıştır...

***önemli not:her tomografi filmi belfıtığını net olarak göstermez. çekilen filmin en az 600 miliamper gücünde olmasına dikkat edin. hasta şişmansa 1200 miliampere çıkılabilinir. bu nedenle film çektireceğiniz merkezden önceden bilgi alınız. aksi taktirde yeterli görüntü alınamaz ve ödediğiniz para boşa gidebilir...

3.manyetik rezonans filmi:bel bölgesinin fotoğraf kalitesinde görüntülenmesini sağlar. tetkik esnasında 20-30 dakika kadar kapalı bir kabin içinde kalmayı gerektirir. kapalı yerlerde kalma korkusu olanlar zorlanabilirler. tomografiden farkı; omurganın ve omuriliğin hem yan hem de yatay kesitlerini inceleyebilmesidir. tomografi sadece yatay kesitleri alır.

***önemli not : 1- manyetik rezonans tetkiki tomografiye kıyasla daha pahalıdır. pahalı olması daha iyi sonuç vereceği anlamına gelmez. bel tomografisi ile de kesin teşhis konulabilir. bunun kararını hekiminiz vermelidir.
2- manyetik rezonans cihazının gücü tesla olarak belirtilir.piyasada halen çalışan 0,5 tesla gücünde eski jenerasyon cihazlar mevcuttur. bel için en kaliteli görüntüyü 1,5 tesla gücündeki cihazlardan alabilirsiniz. bu nedenle film çektirdiğiniz cihazın gücünü önceden öğrenin böylece hem teşhiste yanılma olmaz, hem de ödediğiniz para boşa gitmez.

karar:

1-hastanın tek taraflı kalcasına veya bacağına ağrı vuruyorsa

2- muayene bulguları yeterliyse

3-tomografi veya manyetik resonans filmlerinde kayan fıtık net olarak görülebiliyorsa

4-yukarıda sayılan maddelerin sadece biri ile kesin ve net teşhis konulamaz.

belfitiği bazi hastaliklarla karişabilir

1-brucella(peynir hastalığı): hastaların belinde şiddetli ağrılar olur. ağrı kalçalara doğru yayılabilir.hastaların aşırı derecede gece terlemeleri vardır. iç çamaşırlarını ıslatacak kadar bol terlerler. yapılacak kan tetkikleri ile belfıtığından ayırt edilebilirler.

2-burger hastalığı: sigara içenlerde sık görülür. bacağa gelen atardamarın tıkanması söz konusudur. hasta yürüyünce bacağında ağrı oluşur. birkaç dakika dinlenince geçer. yürüyünce tekrar başlar. ayıt etmek için damar cerrahisi uzmanlarınca muayene edilmelidir. tıkanma varsa damarı açmak için ameliyat yapılır.

3-omurilik kanalının daralması: kireçlenme nedeniyle omurilik kanalı daralmıştır. ameliyatla omurilik kanalı genişletilir.

4-bel kayması:bel omurlarının kaymasıdır. kayan kemik özel bir metal ile vidalanarak tedavi edilir.

belfitiği hastalarini uyariyorum:

bazı hastalar ağrı içinde kıvranırken maalesef doktora gitmek yerine hiçbir bilimsel kimliği olmayan kişilere müracaat etmektedirler. buradan beline çizik atıldığında iyileşeceğini zanneden hastalara seslenmek istiyorum. eğer bele jiletle 3-4 çizik yapınca hastalığınızın iyileşmesi mümkün olsa inanın bizler 33 çizik atarız. beline tezek bağlayanlar, balık saranlar, bilinçsizce belini çektirirken boynunu zedeleyenler sizlere sesleniyorum. belfitiğindan korkmayin bilgisiz kişilerin sizleri oyalamasina ve sonuçta sakat kalmaniza sebep olacak gecikmelerden korkun. belfitiği doğru teşhis edildiğinde, uzman kişilerin elinde tedavisi mümkün olan bir hastaliktir.

iddia ediyorum. zamanında yapılan doğru operasyonlar neticesinde ertesi gün normal günlük işlerinizi yapacak duruma geleceksiniz ve bir ay sonra futbol oynayacak kadar iyileşmiş olacaksınız.

**yeter ki felç olmadan doktorunuza gidin,

**yeter ki hekimlerin işini zorlaştirmadan, başari oranini düşürecek kadar hastaliği ilerletmeden doktorunuza gidin,

**belfitiğinda muhatabiniz yalnizca beyincerrahisi uzmanlari olsun.

kaynak : belfitigi.com ve genel sağlık bilgileri ansiklopedisi

başlangıç döneminde, aşağıdaki tavsiyelerin iyi geleceği rahatsızlık.

piyasadaki en sert ortopedik şiltede yattığından emin ol.
günde on saat bilgisayar başında oturma.
sandalyede, koltukta, kanepede, bankta v.s. kaykılarak oturma. kıçını, sandalyenin, koltuğun arkalığına iyice yapıştır ve dimdik otur.
uzun süre oturduğun yerlerde, televizyon karşısında, bilgisayar karşısında veya otomobil kullanıyorsan, şoför koltuğunda mutlaka kaliteli bir bel yastığı kullan. bel yastığı, belinin tabii eğimini korumalı ve sert olmalıdır. doğru dürüst bi şey kullan, komşu inayet teyzeden ödünç aldığın kırlentleri kullanma.
yatakta, kanepede "uzun" oturma.
bel ağrın geçtiğinde, biraz iyileştiğinde yani, omurganın her iki tarafındaki kasları güçlendirici egzersizler yap. en iyisi yüzme, ikinci en iyisi yürüme. ama günde bir saat yürümen lazım, o kasların güçlenmesi için.
bel fıtığı, mikrotravmaların birikiminden oluşur. senin belin, bir "tik" atmış şimdi. eğer korumazsan belini, tik ata ata devam edecek ve ameliyata kadar gidecek. ama korursan, çok iyi toparlar.
şu dönemde, en az bir hafta dediğim gibi sert bir şiltede günde yirmiüç saatten az olmamak üzere yatabilirsen çok çok iyi olur. yirmi saatin esprisi de şu: sadece tuvalet için ayağa kalkacan. bunu yapmak hakikaten çok zordur.
bu dönemde sakın yüz üstü yatma.
bu dönemde ve genel olarak, sakın "mekik" hareketi yapma.
barfikste sallanmanın faydası olur çünkü omurların arasını açar.
dayanılamayacak gibi ağrın olursa ve miden sağlamsa, diklofenak sodyum tablet alırsın.
uzun vadede yürüyüşle ve merdiven çıkmayla kurtaracan kendini.
günde dört saat televizyon seyredip sekiz saat bilgisayar başında oturan bir adamken, günlerden bir gün, komşu ayşe teyzeye acıyıp, onun ağır masasını, valizini her neyiyse işte onu, kahramanlık yaparak "hayda breaaaaaghhh!!!" diye kaldırmaya yeltenirsen, belin babayı yir.
ne tür bi adamsan, o tür bi adam olmaya devam et. masa başı bi adamsan, bu tür maceralara kalkışma.
şu dönemde, bir elinde iki kilodan fazla yük taşıma. özellikle elinde yükle, uzun mesafeler yürüme.
hayatının hiç bir döneminde, omzuna çocuk oturtup yürüme. (yetişkin de oturtma tabii).
öne doğru eğilerek herhangi bir şey kaldırmaya yeltenme.
kaldırman gereken şeyleri çömelerek kaldır. senin kapasiteni aşacak şeylerde, kahramanlık yapma, paraya kıy ve hamal tut. o hamala vermediğin paranın bilmem kaç katını, mr'lara, doktorlara, ameliyatlara, ilaçlara verirsin. çektiğin acılar da yanına kâr kalır.

işin biyomekaniğini anlamak bakımından:


surada
biraz daha bilgi var

sorunun silinme ihtimaline karsi:

eksi duyuru'dan bir soru:

yaklaşık 1 ay önce belimin sol tarafında bir ağrı başladı ben böbreğim ağrıyor diye hastaneye gittim. bir ünite serum yedim ama böbrek değilmiş; bel ağrısı neyse emar çekildi. beyin sinir hastalıkları ve fizyoterapist doktoru gördü bir egzersiz planı kas gevşetici ve ağrı kesici verdi ama bumudur tedavisi . pek beni tatmin etmedi.birde ben binicilik eğitimi alıyorum buda rahatsızlığımı tetiklermi doktorlar ikiside farklı konuşuyor anlamadım : birisi kuşak tak diğeri takma gibi tezat şeyler söylüyorlar .tavsiyeleriniz olursa sevinirimm.

cevaplar:

compadrito üstadım çok güzel anlatmış entry'sinde. 2005 yılında ben de aynı durumdaydım. egzersiz planı ve kas gevşetici hap+iğne verdiler. başlangıçta tedavisi budur, doğru yapmışlar. sonra ben evlenince dikkat etmedim. ağrısı geçince unuttum. kilo da aldım. 2012 yılında sol bağaüım iptal oldu, acil ameliyata aldılar. yani dikkat edersen iyileşir. dikkatetmezsen ameliyata kadar yolu var.

akıllanmaz bi hıyar olduğum için egzersizlerimi yine aksatır oldum. kilo da veremiyorum. ikincisi de patlamadan kampa sokmam lazım kendimi.

bu arada binicilik bel fıtığı için oldukça sakıncalı bir spor bence. sürekli zıp zıp zıp durumunda olduğun için.
kibritsuyu (12.11.12 12:41:26)

***

yüzmenin iyi geldiğini söylerler hep. özellikle sırtüstü. bir de yürüyüş, sırt kaslarını güçlendirme, kilo almama vs. bende de var, spor hayatımı bitirdi, ameliyatlık olmadım hiç ama şimdi koşsam yine azar diye koşamıyorum bile. sanki bedeninin üstü ile altı pamuk ipliği ile bağlı gibi. en ufak bir ters hakette ikiye ayrılacak gibi. çok çok dikkat et. bişey kaldırırken, bacaklarını bükerek kaldır, ağır taşımamaya çalış, bunları zaten doktor da söylemiştir.

puc (12.11.12 12:49:34)

***

kibritsuyu hocam cok akilli oldugu icin, benim goremedigimi hemen gormus.

bak suradaki binicilere, "unut biniciligi" demis doktorlar.

http://www.chronofhorse.com/…ated-disc-amp-sciatica

http://www.spine-health.com/…ritis/horseback-riding

iclerinden bi tanesi, ameliyattan sonra, cok egzersiz yaparak ve ati rahvan veya dort nala kosturmadan, sadece yuruterek biraz iyi sonuc almis. ama genel olarak, herkese soylenen sey, biniciligin, fitik olmak uzere olan bele cok zararli oldugu.

neden? cunku atin seni ziplatmasi, benim sana "omzuna cocuk bindirip gezdirme!" dememin daha da siddetlisi olan bir etki yaratacak omurgan uzerinde... cok mantikli. disk dedigin, iki omur arasindaki sert jel kivamindaki yastikcik, bir cesit "şok emici" lastik ya da kaucuk ya da silikon conta gibi dusun yani. bel fitigi ya da disk hernisi dedigin sey ise, o sert jel kivamindaki yastikcigin o iki omurun arasindan "fırtlaması" ve omurilige baski yaparak, uzun sure tedavi edilmezse, ayaklarini felc bile edebilecek bir durum olusturmasi. eh, omurlara dusey eksende tekrar tekrar uygulanacak basinc, mesela sirtinda agir sirt cantasiyla uzun meseafe yurumek, bir elinde agirlikla uzun sure yurumek, omzunda cocukla yurumek, kosmak, omzunda cocuk ziplatmak gibi hareketler de omurlarin o aradaki sert jole kivamindaki contaya ya da yastikciga, alttan ustten surekli baski uygulayarak mikrotravma yaratmasi ve bu mikrotravmalarin birikimi sonucu sana helalinden bir bel fitigi olarak geri doner.

su adam ise "core muscle"larini guclendirmen ve bel destekleyici korse ile core short giymen gerektigini yazmis.

http://www.selfgrowth.com/…ng-with-a-herniated-disc

core short neymis? diyerek baktim. suymus:

http://therightwinger.co.za/…-recharge-core-shorts/

core muscle lafini da bilmiyodum. baktim, genel olarak sirt ve karin kaslari demekmis. bu kaslari guclendirmenin, omurgaya nasil yardim edecegi, surada guzel anlatiliyor:

http://www.sportsandspinalphysio.com.au/…e-muscles/

compadrito (12.11.12 19:12:53 ~ 19:13:53)

***

bir sozlukcuden gelen soru:

ben test mekik çekiyorum belimde ağrıyor günde 10 saat bilgisayar başındayım bu test mekik belimi rahatlatıyor. günde 23 kez ters mekik çekiyorum bu belimi daha da sikik kılar mı ilerde sizce ?

benim cevabim:

ne dedik? disk, iki omurun yani omurgayi olusturan omurlardan ikisinin arasindaki silikon contaya benziyor dedik. geometrideki kup seklini dusun. omurlari o kuplerin ust uste konmus hali olarak dusun. aralarinda da silikon ya da kaucuk conta var gibi dusun. fitiklasma, "firtlama" egiliminde olan diskin oldugu noktadaki iki omuru ele alirsak, mekik de, ters mekik de, bu iki omurdan usttekini ya one, ya da arkaya dogru kanirtacaktir. fizikteki, mekanikteki "kaldirac" ilkeleri uyarinca, bu tur kanirtmalar, 1 birim kuvvet, etrafindaki dokulari, 1 birim olarak degil, 2 misli 3 misli, bazen 8 misli bazen 16 misli gibi kuvvetlerle etkiler. ustte duran omurun alttaki omur uzerinde one veya arkaya dogru kanirtilmasiyla, arada silikon ya da kaucuk conta kivaminda olan disk daha kolay "firtlar". bel fitiginda, yuz ustu yatmayi yasakliyor beyin cerrahlari. neden? cunku yuz ustu yatmada, dogal olmayan bir kanirtma soz konusu. ters mekikte bunun cok daha ilerisini yaptigini saniyorum.

on saat bilgisayar basinda oturan adamin en iyi yapacagi sey, bir saat sabah, bir saat de aksam olmak uzere, gunde iki saat yurumektir. bir de, profesyonel kalitede, ortopedik bir bel yastigi kullanmalidir, bilgisayar basinda. ayrica, barfikste sallanmak, omurlarin arasini acmak, omurgayi duzeltmek acisindan iyi olur. sallanmak derken, salincak gibi degil tabii de, barfikse tutunup bir sure oyle asili kalmak.

sunu hic unutma: belin en iyi ilaci, uzun yuruyuslerdir. cunku bel kaslarini en iyi, uzun yuruyusler guclendirir. yolda yururken, elini beline koy. tam omurganin uzerine. bel kaslarinin nasil calistigini goreceksin. bel kaslarin ne kadar kuvvetli olursa, omurgana binen yuk de o derece azalacaktir. gunde on saat bilgisayar basinda oturmayla birlikte, beli sikip atan diger bir sey de, gobeklenmedir. gene, yukarida bahsettigim kaldirac ilkesi uyarinca, 5-10 kiloluk bir gobek, bele cok daha fazla bir yuk bindirir. uzun yuruyusler, uzun vadede gobeklenmeyi de onler. yolda yururken, karnina dokun. karin kaslarinin nasil calistigini goreceksin. londra'da madalya alan atlet kizlarimizin karin kaslarina dikkat ettin mi?

yapacagin tek sey var: yurumek, yurumek, yurumek.

tabii, sabahlara kadar bilgisayar basinda oturup, kola, gazoz, ice tea, fast food'la beslenirsen, bel fitigindan baska dertlerin de olur. seker hastasi, tansiyon hastasi, metabolik sendrom hastasi olursun. yaslaninca da felc olur ve yatalak olursun.

16 ocak 2016 tarihli ekleme:

hocam saygılar

entry ini okudum ve birkaç soru yöneltmek istedim müsaitsen.
bel fıtığı olup olmadığımı bilmiyorum mr sonrası belli olacak fakat kas spazmı geçirdim. bildiğin sadece küçük bir sandalyeyi bir yerden bir yere taşırken oldu ve hala geçmedi.
dediğin tavsiyelerdeki bilgisayar başındaki adam benim :) mesleğim de bilg mühendisliği. yani işim hep masa başı. eve gelince de oyun vs oynuyorum. yürüme eylemini kışın üşüdüğüm için yapamıyorum yazın her akşam dışarı çıkıp parkta yürüyebiliyorum.

öncelikle yatak için insanlar ortopedik, bazıları yumuşak ortopedik tavsiye ediyor senin tavsiye ettiğin bir model var mıdır?
ikincisi doktorum bana kronik ağrın olabilir dedi. bu hiç iyileşmeyecek miyim demek?

şimdilik sorularım bu kadar müsait bir zamanda cevap atarsan çok sevinirim

iyi akşamlar

****benim cevabım:

demin bi arkadaşa şunnarı yazdıydım, senin işine de yarar:

sürekli oturuyosan, belin cortlamaya devam eder ve amaliyatlık olun allah etmiye. yürüyemiyosan ve sürekli oturuyosan, bi fizyoterapist bul ve ona sor. bel kaslarını nasıl güçlendirebileceğini. ayakta durmak işe yarayabilir. ayakta çalışmak. benim bel de cortladıydı iki ay önce filan. masayı yükseltip ayakta çalışmaya başlayalı beri, belden yana problem yaşamadım. diyeceksin ki, nağalâqası var??? şöyle izah ediyim güzel abim: betonarme bir bina, beton kolonların üzerinde durur değil mi? asıl taşıyıcı sistemler o kolonlardır. bir de duvarlar da destek atar. perde duvar derler hani. bazı duvarlar perde beton olur. onlar da destek atar. ficuğudun ayakta durmasını sağlayan asıl kolon, columna vertebralis ya da vertebral column ya da omurga. ona destek atacak olan elemanlar da, core muscles. yani karın ve sırt kasları. ayakta dinelebilmen için, o kaslar müthiş bir iş yapıyor. göt kasları da öyle tabii. ama bizim işimize asıl yarayacak olan, karın ve sırt kasları. sen ayakta çalışmaya başlayınca uzun sürelerle, bu karın ve sırt kasları, sürekli iş yapıyor. sürekli iş yapan kas ne yapar? gelişir. gelişe gelişe, omurga üzerindeki yükün bir kısmını devralıyor. dolayısınnan, bele faydası oluyor. gendine mukayyet ol.

(demem o ki, ayakta çalışabileceğin bir düzenek kur gendine ve yürüyüşlere hafif hafif başla. günde 10 dakkanın bile faydası olur uzun vadede. merak etme. belin zamannan toparlıycak).

***

bir soru:

merhaba hocam uzun süredir dönem dönem bel ağrısı çekiyorum bir kaç defa doktora gittim her seferinde sağlıklı deyip gönderdiler bir ara kilo verdim uzunca bir süre hiç ağrı olmadı. şimdi bir kaç gündür ayakta bir süre durunca sol bacağım uyuşmaya başladı ayrıca sağ dizimi yükseğe kaldırınca sanki sol bacağımın ön tarafındaki bir kas çekiyor. şuan komşum olan bel ağrısını söylemiyorum bile. araştırdığımda bu belirtiler bel fıtığını işaret ediyor en son ayakta dur demişsiniz ya o bacak uyuşmasını umursamayım mı? bir de yürümekten başka bir öneriniz var mı? şuan hayatımdaki en kilolu dönemimdeyim ama diyete başladım yeniden zayıflasam faydası olur mu? cevap verirseniz çok mutlu olurum.

cevabım:

bacak uyuşmasını umursayın.
benim size tavsiyem, eğer yapabilirseniz, 1 hafta yatın. sert bir yatakta yatacaksınız. sırt üstü veya yan yatacaksınız. yüz üstü yatmayacaksınız ve sadece tuvalete kalkacaksanız.
bu söylediğimi yapabilme ihtimaliniz nedir bilmiyorum.
büyük bir ihtimalle, işim var, okulum var yapamam diyeceksiniz.
bu dediğimi yapabilirseniz ve beliniz toparlarsa, yavaş yavaş kilo verme dönemine geçeceksiniz.
belinizin toparlaması şu demek: kendinizi, daha iyi hissediyorsunuz. beliniz daha az ağrıyor.

yürümekten başka önerim yüzme veya bisiklete binme. bunların ikisi de, herkesin, her zaman, her yerde yapabileceği şeyler değil. ayrıca para gerektiriyor biraz. halbuki yürümeyi, herkes, her zaman, her yerde yapabilir.
hani yürüyemeyen insanlar hariç tabii.

siz benim (bkz: garantili zayıflama yöntemi/@compadrito) yazımı okudunuz mu?
okuduysanız, uyguladınız mı tam mânâsıyla?

buraya kadar yazdıklarım birinci seçenekti.

ikinci seçenek de şu:
okulunuz veya işiniz var. 1 hafta yatıp, belinizi toparlama imkânınız yok.
o zaman bir beyin cerrahına gideceksiniz. muayene olacaksınız. onun söylediklerini yapacaksınız.

şunu hiç unutmayın: kilo verme işini kaplumbağa hızıyla yapacaksınız. saldırgan diyetlere başlamayın. verdiğiniz kiloları geri alırsınız.

gelelim en önemli sorunuza:

yeniden zayıflasam faydası olur mu?

kendinizi bir apartman binası olarak düşünün. binayı ayakta tutan en önemli bir beton direk var. bina sahibi açgözlü olduğu için, binaya iki kat daha çıkmış. o beton direk de çıtırdamaya başlamış. biraz daha yük binerse binaya, o beton direk çatırdayacak. şimdi ben size şu soruyu sorayım: o sonradan çıkılan iki katı yıksak ve binayı o yükten kurtarsak, binayı ayakta tutan beton direk rahatlar mı, rahatlamaz mı?
işte sizin durumunuz da aynen bu!
hatta birazcık fizik dersindeki kaldıraç konusunu biliyorsanız, sizin durumunuz daha kötü. çünkü göbeğinizin ağırlığı, kaldıraç etkisi nedeniyle, omurganızı geriyor. diyelim 8 kilo göbeğiniz var. o 8 kiloyu, omurganız, 8 kilo olarak taşımıyor. belki 20 kilo olarak taşıyor. çünkü göbeğin, omurga üzerinde yarattığı bir kaldıraç etkisi var.

ben de size şöyle söyleyeyim. kilo verirseniz çok mutlu olurum. ama saldırgan bir diyetle değil, benim yöntemimle… 4-5 senelik bir süreye yayacaksınız bu süreci ve yavaş yavaş kilo vereceksiniz. acele etmeden. kaplumbağa hızıyla ilerleyeceksiniz ama hiç durmayacaksınız.