HAYVANLAR 17 Temmuz 2019
43,2b OKUNMA     707 PAYLAŞIM

Yarın Dünya'ya Meteor Düşse, Hayatta Kalacak Hayvanlardan Biri Neden Yine Fareler Olur?

Dinozorları yok ettiği düşünülen meteorlar sadece onları değil, büyük memelileri de yeryüzünden silmiş, geriye sadece fare gibi küçük memelileri bırakmıştı. Peki böyle bir şey tekrarlanırsa fareler bu ekstrem şartlara uyum sağlamayı nasıl sürdürebilir?

bu nefret ettiğimiz, tiksindiğimiz, korktuğumuz ve öldürmek için binbir yolu denediğimiz hayvanları ne kadar iyi tanıyoruz?

mesela ortak atalarımızdan biri olduğunun farkında mıyız? birçok deneyde farelerin kullanılmasının bir sebebi var. çünkü fare ve insan dna'ları birbirine çok benzer. bilim adamlarına göre “insan ile fare genomu arasında çarpıcı benzerlik bulunuyor. insanların fonksiyonel genlerinin yüzde 99’u, farelerde de var. insanlarla fareler arasındaki fark ise genlerin farklı zamanlarda aktif olması ve farklı gen gruplaşmasından ortaya çıkıyor. insanlarla farelerin bu kadar benzerliğe rağmen farklı olmasının nedeni de bu”.

yani bu küçük yaratıklarla akrabayız. en az şempanzelerle olduğu kadar, bu küçük memelilerle de biyolojik anlamda akrabayız. sebebi de dinazorların yok oluşuna kadar gidiyor. biliyorsunuz dinazorları yok eden şey (büyük ihtimalle devasa bir meteor) beraberinde dev memelileri de yok etti. muhtemelen meteor çarpışması sonucu ortaya çıkan toz bulutu ve büyük yangınlar dünyanın atmosferini bir süreliğine güneşe kapadı. bunun sonucunda, beslenmek için daha çok yiyeceğe ihtiyacı olan dev cüsseli memeliler ve dinazorlar yeryüzünden silindi gitti. bu tarz yiyecek bulmanın zorlaştığı vahşi ve yok edici bir ortamda hayatta kalabilecek memeli türleri, keseli küçük kemirgenler olmalıydı. yani küçük olmak onlara evrimsel bir avantaj sağladı ve günümüzdeki çoğu memeli türü bu kemirgenlerden evrimleşmeye devam etti.

bunların dışında fareler evrimsel açıdan da oldukça gelişmiş canlılardır.

Dinozorlardan sonra hayatta kalan küçük memelilere örnek bir örnek, Rugosodon. Jurassic döneminde 160 milyon yıl önce yaşayan, Doğu Çin'den gelen ve soyu tükenmiş çok cinsli memeli. 

farelerin doğada hayatta kalmak anlamında tahmin edemeyeceğiniz avantajları

akrobatiklerdir. ince bir kablonun üzerinde rahatlıkla yürüyebilirler. boylarından çok yükseğe zıplayabilirler. orta büyüklükteki bir fare elli santimetreye yakın zıplayabilir. kafalarının girdiği her delikten geçebilirler. vücutları tam bir yağ deposudur. o yüzden esnek ve kıvrak bir bedene sahiptirler. aynı zamanda bu yağ depoları sayesinde bir deveden daha uzun süre susuz hayatta kalabilirler.

müthiş bir yüzücüdürler. üç gün boyunca suyun üstünde yüzerek hayatta kalabilir ve suyun içinde birkaç dakika nefeslerini tutabilirler. o yüzden tuvalet deliklerinden bazen fare çıkabiliyor. kulakları ve burunları çok keskindir. sizin duyamayacağınız sesleri duyup hissedemeyeceğiniz kokuları çok uzak mesafelerden koklayabilirler.

çok zekidirler. labirent sorularında üzerlerine yoktur. yön bulma duyuları müthiştir. bir gittikleri yeri kolay kolay unutmazlar. sosyal hayvanlardır. topluluk halinde yaşar, uyur ve oyun oynarlar. gruptan çıkmaları halinde depresyona bile girerler. sosyalleşmeyi çok sever, kendi aralarında şakalaşırlar bile. güldükleri dahi iddia edilir. mutlu olduklarında aynı güler gibi kıs kıs ses çıkarırlar.

anlayacağınız dünya yine bir küresel bir felaketle karşılaşırsa hayatta kalabilecek birkaç memeli türünden biri yine fareler ve diğer kemirgen akrabaları olacaktır.

not: bu arada pek çok fare türü var. ben genel olarak hepsine fare demeyi tercih ettim.

kaynaklar:
kaynak 1
kaynak 2
kaynak 3

İstanbul, Veba Salgınından ve 90'lardaki Fare İstilasından Kedileri Sayesinde mi Kurtuldu?