HAYVANLAR 16 Temmuz 2019
123b OKUNMA     795 PAYLAŞIM

Yaptıklarıyla Ekolojik Denge İçin Çok Kilit Bir Rol Oynayan Hayvan: Bok Böceği

Scarabaeidae familyasına ait bir böcek türü olan Bok Böceği, doğa için oldukça faydalı bir canlı.
iStock

bok böcekleri, birkaç milimetreden on beş santimetreye kadar değişen boylarda olabilirler.

altı bacakları bulunur. kanatları ve antenleri de vardır. 

bir böceğin bok böceği olup olmadığını anlamak için antenlerine bakılır. antenleri üç ya da yedi bölümlü ise ve ucu yelpazeyi andırıyorsa bu bir bok böceğidir. 

dışkıdan yaptığı top, bok böceği için hem yumurtasını koruyan bir ortam hem de besin kaynağı olduğu için çok değerlidir. 


bok böceği yaptığı topu saatte iki yüz metre gibi bir hızla taşıyabilir. bu hızı kilometrelerce koruyabilir. 

her bok böceği türü farklı hayvan dışkısını sever. en yaygın tür sığır dışkısını sevse de fil, kanguru ve maymun dışkısı seven türler de yaygındır.

dişi ve erkek bok böcekleri dışkı topunu işbirliği içerisinde taşırlar.

eski mısırlılar için kutsal bir hayvandır.

kaynak: bilim çocuk, sayı:123.

ekolojik dengede kilit rolde olan böcektir bok böceği. 

bokböceği yani scarab, çok kutsal ve değerli bir hayvandır. dışkıları yiyip, kalanını toprağın altına gömmesi (ki bu dönüm başına 1 tonu geçkin miktar oluyor yani onlar olmasaydı yılda 1-2 metrelik bir tabaka oluşurdu yeryüzünde) faydalarından en belirgin olanıdır.

ama daha ilginç faydaları vardır;

dışkıları gömdükleri için sineklerin, bakterilerin ve diğer zararlı olabilecek organizmaların hayvanları, insanları enfekte etmesini, hastalık etkenlerine sebep olmasını engellerler.

dışkıları toprağa gömdükleri için gübre ekimini sağlarlar ve toprağı zenginleştirirler.


ve en önemli faydalarından biri doğanın döngüsünü sağlamalarıdır. meyvelerle beslenen hayvanlarda, meyve tohumları sindirilemez ve dışkıya aktarılır. bok böcekleri bu dışkıları top haline getirip yuvaya taşırken, bu tohumları da taşıdıkları gibi aynı zamanda toprağın üzerinde kalan diğer tohumlarda yapışarak bu topun içerisinde yer alır. ardından bok böcekleri bu top gübreleri toprağın altına gömer ve gübrenin yani bol besinin olduğu bölgedeki topraktan, topun içindeki tohumlar filizlenmeye ve yeni ağaç-bitkiler ortaya çıkmaya başlar. eğer bir orman yok olursa veya geniş çaplı bir yangın olursa, toprağın altından yeni ağaç filizleri yükselir, işte bu yok oluştan sonra varoluşu sağlayan bok böcekleridir.

bir diğer ilginç noktası ise hayvan ve böceklerin çoğunluğunun aksine, hareketlerini ayın ışığına göre düzenlemeleridir. ve elbette transforme olur yani larvalardan dönüşüm geçirir.


işte bu sebeplerden dolayı bok böceği antik mısır'da kutsal sayılmıştır ve hatta ra'nın görünümlerinden biri olan khepra isimli bok böceği başlı tanrı ile gösterilmiştir. antik mısır hiyeroglifinde yer alan bok böceği hpr olarak adlandırılır ve kelime anlamı olarak "dönüştürmek, yaratmak, var etmek, varoluşa getirmek" gibi anlamlara gelir. doğum-ölüm, yeniden doğum (reenkarnasyon) vs. gibi anlamlara gelmesi de bu sebepledir. bok böceğinin gübreden oluşmuş topu taşıması ve yuvarlaması, ra'nın güneşi yuvarlayarak gökyüzüne getirmesiyle benzeştirilmiştir. scarab o top halindeki gübreyle toprağa yaşam verirken, ra'da top halinde taşıdığı güneşle dünyaya yaşam getirir.

Böcekler Yüksekten Düşünce Neden Ölmez?