EDEBİYAT 15 Ekim 2024
2b OKUNMA     32 PAYLAŞIM

Yaptığı Zorbalıklarla Snape'i Karanlık Yola İten Sevimsiz Karakter: James Potter

Harry'nin babası hiç de öyle masum bir karakter değildi.
Aaron Taylor-Johnson sıklıkla bu rol için fanlar tarafından düşünülüyor.

harry potter... james potter'ın yaptığı zorbalıklarla severus snape'i karanlık yola iten kişi olduğu, canımız ciğerimiz kitap/film serisidir, en az 2 yılda bir tekrar dozu önerilir.

Uyarı: Spoiler içerir.

bazı insanlar her ne kadar james potter’ı sevse de, özellikle onun gençlik yıllarındaki karakterini objektif bir şekilde ele almak gerektiğini düşünüyorum, çünkü tam olarak günümüzdeki "zorba" kavramının karşılığı bir karakter. tamam yakışıklı, karizmatik, okulun yıldız oyuncusu ve son derece yetenekli bir büyücüydü, ama içindeki cool havanın arkasında ne kadar zorba biri olduğunu da unutmamak gerekiyor. james potter'ın özellikle severus snape’e yaptığı zorbalıklar üzerinden onu biraz daha detaylı inceleyelim ve lily evans gibi sakin, aklı başında bir kadını hak etmediğini ve snape'i karanlık yola iten kişi olduğunu konuşalım.

james potter, hogwarts’ta popüler olmanın zirvesine çıkmış bir karakterdi. fakat bu popülariteyi kazanma yolunda adeta snape ve diğer "güçsüz" büyücüler üzerinde bir nevi terör estirdi desek yeridir. zaten snape’in ona duyduğu nefreti tetikleyen birçok olay var. james’in durmadan ona sataşması, küçük düşürmeye çalışması ve neredeyse eğlence niyetine snape ile alay etmesi, james'in kötü kalpli biri olduğunu kanıtlıyor. hatırlarsanız, harry, snape’in anılarını incelerken, james’in snape’i baş aşağı ederek alay ettiği o sahneye şahit oluyor. burada james, sırf kendi arkadaşlarına, lily'e hava atmak ve biraz da ego tatmini yaşamak için snape’i rezil ediyor. snape’in pantolonunu baş aşağıyken indiriyor ve lily evans’ın da bunu izlemesini sağlıyor. snape’in o an hissettiklerini düşünmek bile yeterince rahatsız edici. bu şekilde sürekli rencide edilen ve güçsüz gösterilen birisi ne düşünür ? tabii ki "güçlü olmalıyım ve bana bunları yaşatanlardan intikam almalıyım!" şeklinde düşünür. ayrıca james potter bu zorbalıkları yalnız başına yapmıyor, yanında aynı onun gibi zorbalıktan hoşlanan sirius black ve remus lupin de var.


bana göre lily evans’ın severus snape yerine james’i sevmesi, snape’in hayatındaki en büyük darbelerden biri oldu. lily, james’in zorbalıklarını bilmesine rağmen ona zamanla bir şans verdi ve bu da snape’i iyice karanlığa iten olaylardan biriydi, çünkü bu hayatta ona aşk duygusunu hissettiren kişi, onu değil, ona sürekli zorbalık yapan kötü birini seçmişti. lily, her ne kadar güçlü ve mantıklı bir karakter olsa da, zamanla james’in olgunlaşacağını düşündü sanırım. ancak şu bir gerçek ki, james, lily gibi duyarlı ve masum bir kadını gençlik yıllarında kesinlikle hak etmiyordu, hatta sonrasında da hak etmiyordu. çünkü james, lily’nin snape’e duyduğu yakın arkadaşlık bağını hiçe sayarak onun en yakın arkadaşlarından birini sürekli aşağılıyordu, kısacası james tam bir adam pisliğin teki çıktı rıza baba tiplemesiydi.

james potter tarafından sürekli zorbalığa maruz kalan snape, hogwarts’taki yalnızlığı ve dışlanmışlığı sebebiyle kendini karanlık sanatlara yönlendirdi. zaten çocukluğu da pek parlak değildi, anne ve babasının sürekli tartışması, babasının ona kötü davranması, snape’in karakterini şekillendiren en önemli unsurlardan biriydi. hogwarts’ta ise, bir yandan james ve çetesi tarafından zorbalığa uğraması, bir yandan da lily’nin ondan uzaklaşması, onu tamamen karanlık tarafa iten en büyük sebeplerden biri oldu. lord voldemort'un safına geçmesi belki de bu zorba davranışların ve sürekli dışlanmanın bir sonucuydu.

eğer james potter, snape’e sürekli zorbalık yapmasaydı, belki de snape karanlık sanatlara bu kadar ilgi duymayacak ve lord voldemort’un yoldaşlarından biri olmayacaktı. yani severus snape’in karanlık tarafa yönelmesinde james’in etkisi oldukça büyük, hatta en büyük sebep bu. zaten snape’in yıllar sonra bile james’e duyduğu nefretin kaynağı bu zorbalıklar ve lily’ye olan aşkının james tarafından elinden alınmasıydı. hatta james, sevdiği kadın olan lily'i bile lord voldemort'un gazabından koruyamamıştı, snape'in james'a olan nefretinin en büyük sebeplerinden biri de bu.

james potter her ne kadar savaş sırasında lord voldemort’a karşı durarak ölmüş olsa da, gençliğinde snape’e yaptığı zorbalıklar, bence onu sevimsiz ve adaletsiz bir karakter haline getiriyor.

sana rest in peace yok james.