TEKNOLOJİ 23 Ekim 2018
85,8b OKUNMA     896 PAYLAŞIM

Yaptığı Kıllandırıcı Robotlarla Tanıdığımız Boston Dynamics Şirketinin Olayı Nedir?

Şirket ile uzun süre bizzat çalışmış bir Sözlük yazarı anlatıyor.


bd firması ile uzun süre çalıştım

boston'daki merkezlerini gezip kurucusu marc raibert'le tanıştım (2010 civarı). diyebilirim ki, oldukça tipik (abd için tabi) bir başarı hikayesine sahip bir firmadır.

hikayesi aslında kısaca şöyle: raibert, tüm akademik kariyerini yürümenin ve daha doğrusu insan hareketinin matematik modellemesi üzerine kurmuş bir bilimadamı. son derece zeki, bilgili ve donanımlı biri. kendi anlattığı üzere bir gün bilim yapmaktan sıkıldığını farkediyor ve "madem bu kadar ilerledim, neden bundan para kazanmıyorum ki" diyor ve şirketi kuruyor. sürekli hawaii gömlek giyen, son derece mütevazi ve eğlenceli bir amca.

Raibert

şirket, massachusetts institute of technology ekosistemine dahil küçük bir tekno-girişim şirketi olarak yola çıkıyor. aslında ellerindeki sermaye çok değerli: hem raibert hem de şirketin çekirdek ekibindeki bilim adamları, insan yürüyüşü üzerine çok derin araştırmalar yapmış, yürümenin kinematiği üzerine çalışmış kişiler. dolayısıyla iki ayaklı (bipedal) olsun, dört ayaklı (quadrupedal) olsun, robot tasarımı konusunda teorik olarak zaten çok ileri noktadalar.

sonrasında ise abd hükümeti, daha doğrusu darpa devreye giriyor

darpa, bu firmaya çok ciddi fonlar aktarıyor. devamlı yeni geliştirme projeleri. meşhur big dog, little dog vb hep bunların ürünü. çok fazla afişe olmayan pek çok iki, dört ve hatta sekiz bacaklı robot projeleri de var. nükleer reaktör çekirdeğinde bakım yapabilecek bir robot, gökdelenlerin dış yüzeyine tırmanıp temizlik yapcak robot vs. hepsi devletin finansman desteği ile yapılıyor. çoğunun nihai amacı askeri: big dog mesela, deniz piyadelerinin yüklerini taşımak için öngörülmüş, özellikle çatışma bölgelerinde.

ama bu firma, çok akıllıca bir şey daha yapıyor

aslında zaten yapılması gereken bir şey: tüm bu projelerle elde ettiği bilgi birikimini ticari ürünlere dönüştürüyor.

mesela, insan anatomisi ve hareketlerini bu kadar detaylı modelleme kabiliyetine erişince, bunu bir analiz yazılımına dönüştürüyorlar. bir piyadenin takacağı, kullanacağı ekipmanın vücuduna nasıl yük bindirdiğini, hangi hareketleri yaparken nasıl etkiler doğurduğunu, farklı vücut yapısına sahip bireylerde nasıl sonuçları olduğunu vb analiz eden bir yazılım. (bkz: digital biomechanics) bu yazılımı ticari olarak satıyorlar.

UpTown Funk ile çatır çatır dans eden robotları SpotMini.

bir diğeri de 3 boyutlu görsel simülasyon uygulamalarına yönelik, gerçekçi insan modelleri hazırlamada kullanılan, di guy isimli bir program. bu program sadece vücut hareketleri değil, mimiklerin de simülasyonunu yapıyor. söz gelimi abd ordusu, ırak'a asker göndermeden önce bu programla ortadoğu kentlerindeki gündelik hayatı simüle eden uygulamalarla askerleri eğitiyordu. hangi hareket ya da sözün karşıdaki insanda nasıl bir tepki (vücut dili, mimik, vb) uyandıracağını çalışmak için. bu yazılım da alanında neredeyse tek olduğu için büyük ticari başarı kazandı.

firmanın boston'daki merkezi oldukça mütevazı, tek katlı orta büyüklükte bir binaydı

ben ziyaret ettiğimde çekirdek geliştirme ekibi, neredeyse hepsi doktoralı 25-30 kadar mühendisten oluşuyordu. hangardan bozma bir test laboratuarları vardı. firma, ayakta kalma gibi bir derde sahip değildi: darpa'dan muazzam teşvikler alıyorlardı zaten ama hem ekipleri çok iyiydi hem de ürettikleri bilgiyi ticarileştirme konusunda çok mahirdiler.

ve tabi, her biri en az iki üç kişiye yetecek cv'ye sahip o ekibin tüm üyeleri sıfır egoluydu.

Boston Dynamics'in 5 Sene Önce Zar Zor Yürüyen Robotu Atlas'ın Yeni Videosu