PSİKOLOJİ 4 Mart 2016
25b OKUNMA     1223 PAYLAŞIM

Yapılan Araştırmalar Hafızada Oluşan Korku Anılarının Silinebileceğini Söylüyor

İsveç'teki araştırma üniversitesi Bui Uppsala, hafıza üzerinde yaptığı araştırmalarda, korku hafızasının silinebilir olduğunu ve bu sayede de panik atak gibi kaygı sorunlarının tedavi edilebileceğini açıkladı.

insanın kısa dönem hafızasının silinebileceği. dün öğlen yemeğinde öğrendik. bir arkadaşımızın psikolojik rahatsızlıkları bulunan halasının beş yılını doktorlar beyninden silmişler. eternal sunshine to the spotless mind gibi...

edit: bilgi edinince ekleyeceğim.

el emeği göz nuru çeviriyle...

korku beyinden silinebilir
yeni oluşturulan duygusal hafızalar insan beyninden silinebilir. bui uppsala üniversitesinden araştırmacılar tarafından akademik science dergisinde yayımlandı. bulgular, hafıza ve korku hakkındaki araştırmalarda çığır açabilir.
araştırmacılar insan beyninden yeni oluşan duygusal anıların silinebileceğinin mümkün olduğunu gösterdi.

bir kişi bir şey öğrendiğinde protein oluşumuna dayana bir takviye sürecinin yardımıyla kalıcı uzun dönem hafızası oluşturulur. bir şey hatırladığımızda hafıza bir süre değişken hale gelir, sonra başka bir takviye süreci tarafından yeniden sabitlenir. şöyle denilebilir ki, orijinal olarak ne olduğunu hatırlamayız ama son hatırladığımız şey, ne olduğunu düşündüğümüz şeydir. hatırlamayı takip eden yeniden takviye sürecini bölerek hafızanın içeriğini etkileyebiliriz.

çalışmada, araştırmacılar öznelere nötr bir resim gösterdiler ve eş zamanlı olarak bir elektrik şoku uyguladılar. bu şekilde, resim öznelerde korku meydana getirir oldu, yani bir korku hafızası oluşturuldu. bu korku hafızasını aktive etmek için, resim sonra hiçbir şok verilmeden gösterildi. bir deney grubunda, yeniden takviye süreci resmin tekrarlanan temsillerinin yardımıyla kesintiye uğratıldı.
kontrol grubunda, takviye sürecinin tamamlanmasına izin verildi, sonra öznelere resmin aynı tekrarlı temsilleri gösterildi.

aynı deneysel grupta korku hafızasının tekrar takviye edilmesinde izin verilmedi, daha önce resimle ilişkilendirdikleri korku dağıldı. başka deyişle, tekrar takviye sürecini kesintiye uğratarak hafıza nötr duruma getirildi ve korkuyu teşvik etmek oldu. aynı zamanda, mr tarayıcısı kullanılarak araştırmacılar o anının izlerinin, normalde korkulu anıları depolayan beyin kısmından, temporal lobdaki amigdala nükleer grubundan yok olduğunu da gösterebildiler.

“bu bulgular hafıza ve korku hakkındaki araştırmada çığır açabilir. sonuçta yeni bulgular, fobiler, post travmatik stres sorunları ve panik ataklar gibi kaygı sorunlarından mustarip milyonlarca insan için ileri tedavi yöntemleri sunabilir,” diye bildirdi araştırmacılar.
kaynak: sciencedaily.com