BİLİM 8 Ağustos 2024
11,6b OKUNMA     99 PAYLAŞIM

Yaklaşık 3 Milyar Yaşındaki Gizemli Transvaal Küreleri Nasıl Oluştu?

Güney Afrika'nın derinliklerinde keşfedilen Transvaal küreleri, yüzyıllardır bilim insanlarını ve meraklılarını şaşırtmaya devam ediyor. Mükemmel yuvarlak şekilleri, simetrik desenleri ve bilinmeyen bir amaçla yapılmış olmaları, bu taş küreleri dünyanın en büyük gizemlerinden biri haline getiriyor.

klerksdorp küreleri, güney afrika'nın klerksdorp kentindeki ottosdal madenlerinde keşfedilen küçük, genellikle metalik ve bazen yivli nesnelerdir. ilk bakışta, bu küreler oldukça sıra dışı görünürler ve doğal olarak oluşmuş olmaları zor gibi gözükebilir. bazıları bu nesnelerin eski, belki de uzaylı uygarlıklara ait olduğunu iddia etmiştir. 2.8-3 milyar yıllık oldukları düşünülüyor.

bu küreler genellikle birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişen çaplarda, çeşitli boyutlardadır ve en ilgi çekici özellikleri, yüzeylerini çevreleyen, bazılarına göre doğal jeolojik süreçlerle tutarlı olmayacak şekilde gelişmiş bir işçilik varmış hissi veren hassas yivlerdir.


ancak bilimsel fikir birliği, bu kürelerin doğal olarak oluşan konkresyonların örnekleri olduğuna inanmaktadır. milyonlarca yıllık jeolojik süreçlerle şekillenen tortul kayadaki bir çekirdeğin etrafında oluşan mineraller. simetrik desenler ve oluklar muhtemelen gelişmiş antik teknolojinin kanıtı olmaktan çok doğal mineral birikimi ve aşınmasının sonucudur.
bu kürelerin çelikten daha sert olduğuna dair yayınlanmış açıklamalar, mineral sertliğinin mohs ölçeği açısından da kesinlikle yanlıştır. sıradan camın mohs sertliği 5,5 iken, bu kürelerin en sertinin sertlik derecesi sadece 5,0 nitekim.

yine de, klerksdorp küreleri hayranlık ve tartışma yaratmaya devam ediyor.
.