TARİH 21 Şubat 2023
10,9b OKUNMA     193 PAYLAŞIM

"We Can Do It!" Afişine İlham Veren Kadın: Perçinci Rose

1940'larda İkinci Dünya Savaşı sırasında cepheye çağrılmış erkeklerin fabrikalarda boş kalan yerini doldurması için kadınlara yapılan bir çağrı sonrası, bir ikon haline gelen Perçinci Rosie‘nin doğuşuna ilham veren asıl “Rosie” kimdi?

ikinci dünya savaşı sırasında amerika birleşik devletleri'nde fabrikalarda çalışan ve birçoğu cephane ve savaş malzemeleri üreten amerikalı kadınları temsil eden kültürel bir simgedir perçinci rose, rosie the riveter. (genelde 8 mart deyince de hemen herkesin aklına gelir bu görsel.) ve bu simgenin ortaya çıkışındaki afişe konu olan kişi de geraldine hoff doyle.

liseden yeni mezun olan doyle, o dönem genç adamlardan bir çoğunun okulu bırakıp savaşmak için gönüllü olması ve bir çiftin öldürüldüğü haberinden sonra savaş için bir şeyler yapmak istemiş. 1942'de 17 yaşındayken american broach & machine co.'da işe girren geraldine hoff doyle, bir gün, çalışan kadınların görüntülerini çekmek için gelen bir birleşik basın fotoğrafçısının kadrajına takıldığından habersizdi.

çekilen bu fotoğraf, grafik sanatçısı j.howard miller tarafından afişlendi.
(j.howard miller'ın diğer bazı afişleri )

bu afiş, grevleri ve devamsızlığı caydırmak için westinghouse company'nin bir kampanyasında kullanıldı: "we can do it"


31 temmuz 1924 inkster, michigan doğumlu olan geraldine hoff doyle, aslında bir çellistti ve o fabrikada bir iki hafta çalıştı. çünkü metal baskı makinesini kullanırken başka bir kadının ellerine zarar verdiğini öğrendi ve böyle bir yaralanmanın çello çalmasını engelleyeceğinden korkuyordu.

daha sonra ann arbor'da bir kitapçıda çalışmaya başlayan doyle, kısa süre sonra diş hekimliği okuyan müstakbel kocası leo doyle ile tanıştı. 1943'te evlendiler ve altı çocukları oldu. doyle ayrıca 75 yaşına kadar kocasının diş muayenehanesinde ofis müdürü olarak çalıştı. leo ve geraldine 66 yıl evli kaldılar ve lansing bölgesinde yaşayan drewes, stephanie gregg ve brian leo doyle dahil altı çocukları oldu. hem leo hem de geraldine 2010'da öldü.

feministler tarafından çok ilgi gören bu perçinci rosie posteri, 1980'lerin başına kadar yaygın olarak pek kullanılmadığından doyle'un da bu posterden o zamana kadar haberi olmamıştı.

konu ile ilgili kendisinden bilgi alınan, kaliforniya'da rosie the riveters'a adanmış bir milli parkta eğitim teknisyeni olan matt holmes'a göre, savaştan sonra kadınların mutfağa geri dönmesi bekleniyordu. ancak kadınlar o dönem iş gücünde kalmak istediler ve bu da kadınların eşit fırsatlar talep ettiği, savaş sonrası bir feminist harekete yol açtı. holmes duurm için "o cin şişeden çıktı" ifadesini kullandı.


bu arada, norman rockwell'in riveter rosie tablosu, kucağında bir perçin tabancasıyla öğle yemeği molası veren kirli, kaslı bir perçinciyi gösteriyordu. "rosie" beslenme çantasında ve ayakkabısının altında "mein kampf"ın (kavgam) bir kopyası var.

rosie savaş zamanında çalışan tüm kadınlara verilmiş ortak bir addı. rosie, redd evans ve john jacob loeb'in o günlerin popüler bir şarkısında geçen şu sözlerden alınmıştı: "yağmur ya da güneş, tüm gün boyunca montaj hattının bir parçası. tarih yazıyor, zafer için çalışıyor, rosie the riveter."

kaliforniya, richmond'daki rosie the riveter/wwii home front national historical park'ta eğitimci olan holmes, rockwell'in görüntüsünün telif hakkıyla korunduğunu ancak westinghouse posterinin korunmadığını ve poster görüntüsünün popüler kültür ikonu olmasına izin verdiğini söyledi.

kaynak: 12