SAĞLIK 14 Şubat 2023
44,9b OKUNMA     307 PAYLAŞIM

Vajinismus Mağduru Bir Kadının Anlatımıyla: Bu Cinsel İşlev Bozukluğuna Dair Her Şey

Vajinismus nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir? Vajinismus probleminden muzdarip bir Ekşi Sözlük yazarı, bu konuyu detaylıca anlatmış.
flo.health

not: işbu yazı tıbbi tedavinin yerini tutmaz. lütfen profesyonel yardım alınız.

vajinismus, türk toplumunda sık görülen ve çoğu çiftin hayatını değiştiren bir yara. dar gelirli aileleri zaten hiç saymıyorum; cinsel terapiler için öyle paralar isteniyor ki günümüzde ülkemizdeki orta gelirli bir ailenin bunu karşılaması neredeyse imkansız. normalde her emeğin karşılığının verilmesi taraftarıyım ve psikoterapiye verilen parayı asla boşa giden para olarak görmem, ancak cinsel terapiler için istenen meblağlar orta gelirli bir ailenin neredeyse 2 aylık geliri kadar olduğundan bu hizmete ulaşmak artık iyice zorlaştı.

bir adet vajinismus mağduru doktor hanım olarak, kendim için aldığım terapiler, eğitimler (cinsel terapist değilim) ve yaptığım araştırmalar sonucu, sizlere yardımcı olabileceğini düşündüğüm bir derleme yaptım. toplumsal baskılar, kafama kodlanan yanlış inanışlar, aldığım tıp eğitiminin bile önüne geçmiş ki, bazı şeyleri aşmak, kafamda düzeltmek neredeyse senelerimi aldı. bilgilerimi paylaştığım bu yazıdan umarım fayda görürsünüz.

1. vajinismus nedir? 

vajinismus, temel olarak kadın bedeninin cinselliği reddetmesidir. psikolojik ve fiziksel sebeple olabilen bir cinsel işlev/cinsel ağrı bozukluğu, diyebiliriz. 'vajinaya giriş teşebbüsünün yarattığı stres ile ortaya çıkan, vajinal girişe ve cinsel birleşmeye izin vermeyen ya da cinsel birleşmenin kısmen ve ağrılı biçimde sağlanabildiği bir klinik tablodur.' vajinismus sadece kadının problemi değildir.

2. vajinismus kimin problemidir? 

vajinismus, çiftin problemidir. ilişki ve evlilik tanımlarında nasıl iki kişiden bahsediliyorsa, bu hastalık da iki kişi olmadan olmaz. sevişmek nasıl işteş bir eylemse, vajinismus sebebiyle 'sevişememek' de işteş bir fiildir. dolayısıyla, kadın tek başına tedavi edilmez. çift tedavi olur. kadının tek başına tedavi olması için, araya bir başka karşı cinsin girmesi gerekir, bu da mevcut ilişkinin sıhhati için pek akılcı değildir.

3. vajinismus bir yetersizlik midir?

hayır. vajinismus sadece bir hastalıktır. depresyon, diyabet veya yüksek tansiyon gibi. ancak kronik hastalık tanımına girmez. tamamen şifa bulunabilen bir hastalıktır. peki düzelen bir vajinismus tekrarlayabilir mi? evet, tekrarlayabilir.

4. birbirini seven, arzulayan, birbirine aşık olan, iki kişi de bu sorunu yaşayabilir mi?

elbette. arzuyla başlayıp yeterli ön sevişme ve ıslanma sonrası, her şeyin ideal ilerlediği bir sevişmede de vajinismus görülebilir.

5. bu sorunu yaşayan bir çiftte taraflardan biri diğerini arzulamıyor olabilir mi?

mümkün. veya taraflardan biri yeterince arzulanmadığını hissediyor da olabilir. yani mesela kadın erkeği arzuluyor ama erkeğin onu arzuladığını hissedemiyor, bu da kadının kaygısını artırıp vajinismusu tetikliyor olabilir.

birbirini seven iki insanın bu durumda yapacağı iki büyük hata vardır:

1. ayrılmak (“iki insan birbirini sevdiği halde ilişkilerini yürütemiyorsa işte asıl trajedi budur." 'gone girl' filminden çok sevdiğim bir söz.)

2. kankaya bağlamak. (sevgiliniz/eşinizle kanka olup cinselliği tamamen rafa kaldırmak.)
şimdi, çeşitli fiziksel veya ruhsal hastalıklar sebebiyle cinsellik bir süreliğine elbet rafa kaldırılabilir, ama tamamen kafadan silmek, üstünü kapatmak doğru değildir. uzun vadede ilişkiyi olumsuz etkiler. arkadaşlık ve dostluğu olumsuz etkilemeyebilir, ama sevgililik veya evlilik ilişkisini mutlaka olumsuz etkiler.

6. her zaman aldatmayla mı sonuçlanır?

hayır. cinsellik, bir ihtiyaçtır ancak yemek yemek, su içmek gibi yaşamsal bir ihtiyaç değildir. dolayısıyla cinselliği yaşamadan ama birbirini aldatmadan (hatta birbirini sevmeye devam ederek) yıllarca birlikteliklerini sürdüren çiftler vardır. öyleyse neyi olumsuz etkiler?
ideal birlikteliğin 4 ana bileşeni vardır. bunlar:

1. sevgi
2. saygı
3. sorumluluk (sadakat de bunun içindedir)
4. cinsellik

ilişkiyi sağlam bir masa olarak hayal edersek, cinselliği yaşamamak, ilişkinin 4 bacağından birinin kırılmasına ve masanın eğri durmasına sebep olur. bu da, farklı bir sorunun çabuk büyümesine ve ilişkiyi sona yaklaştırmasına neden olabilir. (olur demiyorum, olabilir.)

7. cinsellik sadece erkeğin ihtiyacı mıdır?

asla. sağlıklı her bireyin cinsellik ihtiyacı vardır. dolayısıyla kadın için ayrılık/yalnız yaşamak bir çözüm değildir. yani 'madem vajinismusum var, bu adamdan ayrılayım, o da rahat etsin, ben de' demek, akılcı değil.

bir kadın hiç arzulamadığı bir erkekle vajinismus sorununu çözebilir mi? belki. ama zor.

vajinismus tedavisi

* vajinismus tedavi arayışında bulunan birçok kadın, genellikle cinsel olarak isteklidir. tam manasıyla bir vajinal girişim tehdidi olmadığı sürece 'klitoral' uyarılmalarla orgazm olabilirler. ancak tekrarlayan başarısız girişimler sonucu maalesef zamanla bunu da kaybedebilirler.

* vajinismik yanıt geliştiren kadınlar, özellikle sorunlarının devamının belki de küçük bir parçası ya da nedeni olabilecek 'girişimci olmayan' eşler seçerler.
erkek, eşiyle cinsel ilişki kuramamaktan dolayı ümitsizliğe düşebilir, bu durumu kendisine yönelik bir reddetme olarak değerlendirebilir. bu sebeple, cinselliğe karşı olan ilgisi azalabilir.
bu da kendi içinde bir kısır döngüye sebep olur.

vajinismik yanıta karşı erkek, ikincil olarak erken boşalma ya da sertleşme sorunu geliştirebilir.

vajinismusun sebepleri ve tedaviyi zorlaştıran durumlar

*kadının yaşadığı toplumdaki sosyal pozisyonu ve rolünden tatmin olmaması
*kendine güveni az olan, kuruntulu, pasif, bağımlı, başarısızlıktan korkan ve cinselliği yük olarak gören bir erkek partner
*katı dini kurallar ile yetiştirilmiş olma, haz almaya ilişkin hissedilen suçluluk
*hamile kalma ve çocuk doğurma korkusu
*cinsel mitler, yanlış düşünceler (örn: ilk birleşmede fazla kanama olacağı korkusu)
*performans anksiyetesi
*cinselliğin eşin memnun edilmesi ya da evliliğin devamının sağlanması için yapılması gereken bir iş olduğunu düşünme
*kadınlar için, sevişme sırasında cinsel uyarılma aşamasına yeterince zaman ayrılmaması

cinselliği istemek ve cinsel hazzı aramak toplumsal dinamikler tarafından ne kadar ayıplanırsa, kadının vajinismik yanıt geliştirme riski o kadar artar. bu kadınlarda, mükemmeliyetçi ve zarardan kaçınma davranışları ön plandadır.

toplumda sık görülen yanlış inanışlardan biri de, ilk cinsel ilişki sırasında mutlaka kanama olması gerektiğini düşünmektir. halbuki ideal bir cinsel birleşme olduğu takdirde, bakire kadınların çoğunda kanama olmaz çünkü hymen (kızlık zarı) esneyen bir yapıdadır.

vajinismusta çözüm için neler yapılması gerekir?

1. öncelikle bir kadın doğum uzmanına muayene olmanızı öneririm. cinsel ilişkiye engel olacak anatomik bir farklılık var mı? belki de hissedilen acı/ağrı gerçektir, organik bir sebebi vardır. fiziksel olarak bir engel olmadığı söylendiyse, ikinci yapılması gereken,

2. çiftin ilişkideki (varsa) sorunlarını gözden geçirmeleridir. bunlar çok ufak sorunlar dahi olsa cinselliği etkileyebiliyor.

örnekler: karşılanmamış talepler, çiftlerin fiziksel çekiciliklerinin azalması, (bir tarafın fazla kilolu olması gibi) önemsenmeyip üstü kapatılmış anlaşmazlıklar, karşı tarafın ailesinin ilişkiye müdahale etmesi, ilişkide kadın/erkek rollerinin birbirine karışması, erkeğin fazla pasif duruşu, kadının fazla müdahaleci kişiliği...vb.

oturup konuşabiliyor musunuz? 

her şeyi paylaşabiliyor musunuz? bunu yapamıyorsanız, çift terapisine başvurmak tahmin edebileceğinizden daha çok fayda gösterebilir. profesyonel yardım almanız maddi olarak mümkün görünmüyorsa, gururunuzu kırıp oturup konuşmaktan başka yol yok.
her şeyi konuşun ama her şeyi. 

cinsel terapilerde ilk yapılan şey de zaten çift terapisidir. çiftlerin iletişim kurması sağlanır.
bu aşamayı da başarıyla geçtiyseniz,

3. çiftlerden birinin psikolojik bir rahatsızlığı var mı? bu durumda bireysel olarak psikiyatrist/psikoloğa başvurmanızı öneririm. kullanılan ilaçlar? cinsel isteği azaltıyor olabilir. veya bir tarafta kaygı bozukluğu, depresyon varsa, belki ilaç kullanıp tedavi olduktan sonra cinsellik de normale dönebilir. vajinismusun kendisi de zamanla kaygı bozukluğuna sebep olmuş olabilir.

pozitif senaryodan gidelim... severek evlenmiş bir çift, iki taraf da sağlıklı iletişim kurabiliyor ve ilişkilerinde cinsellik haricinde bir sorun yok. cinsel terapide yapılması gereken egzersizler var. 

egzersizlere başlamadan önce şunların üzerinden de geçin

1) temizlik takıntısı var mı? kötü kokulara aşırı hassasiyet? öz bakıma gereken önem veriliyor mu? (yıkanma, diş fırçalama vb) çocukluktan gelen öğrenilmiş davranışlar... annelerin baskıcı tuvalet eğitimi vermeleri, daha çok kadınlarda olan dışarıda tuvalete gidemeyecek kadar obsesyon(takıntı) vb. vücut sıvılarından iğrenme, ıslaklık ve yapışkanlıktan tiksinme, bu sebeple öpüşmekten hoşlanmama, sürekli kuru kalma isteği gibi.

2) çocukluk-gençlik-geçmiş yıllar? çocukluk travmaları? fark edilmeyen cinsel taciz? örn; küçükken eve gelen bir misafirin, zorla sevmesi, zorla kucağında oturtması... akran zorbalığına maruz kalmış olma? hiç sevilmeyecek olma hissi? özgüven eksikliği?

3) kişisel alan oluşturma. evde yalnız vakit geçirebilme. eşlerin birbirinden ayrı var olabilmeleri. birey olarak var olamayan, kendini sevmeyen, kendine saygı duymayan bir insan, sağlıklı bir cinsel ilişki yaşayamaz. hayatınızdaki tüm kaygı verici sorunları ortadan kaldırmış bile olsanız, (mesela çok stresli bir işiniz vardı ve işten ayrıldınız, artık rahatsınız)
beyninize kodlanmış olumsuz yargılar, yaşanmışlıklar çözülmeden, kişi kendini karşı cinse teslim edemeyebilir.

bunların da üzerinden geçtikten sonra egzersizlere başlanması daha doğru.

cinsel terapinin ilk aşamasında, terapist, çiftlere 1 ay cinsel ilişki perhizi kuralı koyar. yani ne kadar arzu olursa olsun, 4 hafta cinsel ilişkiye girilmeyecek/girmeye çalışılmayacak. sarılmak, yakın durmak, öpüşmek serbest ama cinsel ilişki yok.

bu şekilde bir düzenlemeye girmenin sebebi, cinsel birleşme girişimleri nedeniyle endişelenen hastanın bu endişesini ortadan kaldırmak, ve çiftin performans kaygısı olmadan cinsel iletişimlerinin geliştirilmesi.

cinsel terapide çiftlere vajinismusla ilgili videolar izletilir. başta anatomiyi tanımak için bilgilendirici video, (veya terapist kendisi de anlatabilir) devamında izletilen videoların da pornodan farkı yoktur. esasında bunu evde çiftler kendi başına da yapabilir. terapide de zaten bayağı oturup konulu porno gibi bir şeyler izletiyorlar.

ödevler

1. kadının çıplak iken tüm vücuduna bakması, dokunması.

banyoda veya yatak odasında yalnız başına çeşitli pozisyonlarda, yeniden keşfeder gibi. duş alırken de olabilir. çıplaklık ve cinsellik konusunda özgüveni sağlanana kadar. devamında vulva ve vajeni tanıma egzersizleri. kadın bacaklarını açarak, bacak arasına tutabileceği bir aynada cinsel organlarını görmeye ve incelemeye çalışacak. kendine dokunacak. tüm genital bölgeyi tanıyana kadar. bunu yaparken yalnız olacak.

2. nefes ve gevşeme egzersizleri.

bunun amacı, kadının bütün vücut kaslarını gevşeterek ve kasarak vücudu üzerinde kontrol sağlamasını oluşturmak. vajinismus kadınları, pelvik taban kaslarını farkında olmadan kastıkları için, kadının perivajinal kasları sıkma ve gevşetmeyi öğrenmesi tedavide önemlidir. bunlar için internette videolar var. izleyin. 'burundan yavaş ve derin olarak nefes alıp ağızdan boru ya da bir muma üfler biçiminde dudakları büzerek yavaşça nefes verin.' nefes verirken vajinayı çevreleyen pubokoksigeal kaslarınızda gevşeme sağladığınızın farkına varın.

*kegel egzersizleri için internetteki videolara bakın. (kegel egzersizleri, arnold kegel tarafından 1950'li yıllarda normal vajinal doğumda yararı olacağı için önerilen pubokoksigeal (pc) kas egzersizleridir.)

pc kas grubunun kontrolünü sağlamak, cinsel uyarım sırasında genital duyuların şiddetinde pozitif bir etki de yaratır. ek olarak idrar ve barsak işlevlerinin farkındalığını da artırır.
ilk kadın doğum muayenem esnasında hocam tarafından bana önerilen, vajinaya doğru sıkma ve ıkınma hareketlerinden fayda görmüştüm. bunun dışında, idrarınızı yaparken, idrar akışını istemli olarak durdurup veya birkaç saniye idrar akışını yavaşlatarak da bu egzersizi yapabilirsiniz.

bu egzersizlere en az 4 hafta devam edilmelidir.

3. cinsel uyarı oluşturma ve mastürbasyon.

cinsel fantezi oluşturma konusunda nancy friday'in özellikle kadın fantezilerini içeren “benim gizli bahçem” adlı kitabını edinebilirsiniz. kitaptaki hoşunuza giden fantezileri kurgulayarak cinsel uyarı oluşturabilirsiniz. cinsel uyarı oluşturma egzersizleri, vücudu tanıma ve dokunma egzersizlerinden farklı olarak daha çok cinsel haz alma amaçlanarak bireysel yapılır. kendi vücudunuza dokunurken, bir başkasının da vücudunuza dokunduğunu hayal edin. klitorisi su bazlı bir kayganlaştırıcı yardımıyla bastırarak uyarmaya çalışın. yavaş, çok bastırmadan dairesel ya da ileri geri hareketler yapın. arada durun, giderek dokunuşları hızlandırın ve yavaşlatarak devam edin. bunu yaparken sizi daha çok uyarabilecek nesne, kişi, ortam ve olayları hayal edebilirsiniz.

eğer kadın daha önceden hiç orgazm olmadıysa, bu egzersizlere, orgazmı keşfedene kadar cinsel uyarı sürelerini uzatarak devam etmesi önerilir. bu aşamada eğer kadın kendini hazır hissederse, nefes egzersizleriyle, kendi parmağını vajinasından içeri sokmayı deneyebilir. bunu yaparken yatakta uzanarak bacaklarını açıp bir aynadan yardım alabilir veya tuvalette oturarak da yapabilir. önce tek parmağınızın tek boğumunu sokmayı deneyin. canınızın yandığı yerde durun ve bekleyin. elinize kayganlaştırıcı, vazelin veya bebek yağı sürerek bu egzersizi kolaylaştırabilirsiniz. hemen yapmak istemiyorsanız bu egzersizi bir sonraki aşamada da yapabilirsiniz.
(5. aşamada)

4. karşılıklı dokunma ve masaj

çiftler haftada en az 2 defa birbirlerine tüm vücut masajı yapacak. temiz bir vücut ve istenirse müzik eşliğinde. buna 'duyumlara odaklanma egzersizi' deniyor. (cinsel organlar ve göğüsler dışındaki beden bölgelerine dokunarak) çiftin birbirinin vücudunu tanıması, nelerden hoşlandıklarını keşfetmeleri için. 

bu, 4 hafta cinsel ilişki yasağı da olduğu için, performans anksiyetesi ve başarısızlık riski olmadan ilk defa eşli yapılan ortak egzersizdir.

bu egzersiz yapılırken kadının nelerden hoşlandığı önemsenmelidir. arzu oluşsa bile cinsel birleşme denenmemelidir.

*vajinismus çözüm sürecinde, penetrasyon (penisin vajinaya girişi) esnasında kadının hissettiği (aslında hissettiğini sandığı) acının gerçek olmadığı farkındalığı çifte kazandırılmalıdır. anestezide nasıl insan var olan bir acıyı hissetmiyorsa, bunda da tam tersi. kadın, aslında olmayan bir acıyı hissediyor. (tabii ki anatomik olarak her şey normal ise)

bunu kendinize tekrarlayın:
“hissettiğim acı gerçek değil”

*hymen yani kızlık zarı, bir zar, kağıt gibi iğneyle delinecek bir yapıda değildir. hymen'i at kuyruğu yapılan bir saç tokası gibi hayal edin. saç tokasını kolunuza bilezik gibi geçirdiğinizi düşünün. herhangi bir yırtılma olmaz. hymen de içine giren şeyle birlikte esner, en fazla biraz gerilir ama cinsel birleşme doğru yapıldığı takdirde, delinme gibi bir durum söz konusu olmaz. dolayısıyla, bakire kadınların büyük çoğunluğunda (anatomik farklılıklar mümkün) ilk birleşme sırasında hiç kanama olmaz. toplumda bunu bilen o kadar az insan var ki...
hatta utanarak söylüyorum ki, doktor olmama rağmen ben bile çok geç öğrendim, sağlıklı bir ilk cinsel birleşmede kanama olmayacağını.

5. sistematik duyarsızlaştırma. nefes egzersiziyle parmak sokma.

önce tek boğum, devamında iki boğum ve en sonunda parmağın tamamını sokmayı deneyin. yaparken mutlaka derin nefes alma tekniğini kullanın. acı duyduğunuzu hissettiğiniz yerde durun, kendinizi zorlamayın. kendi parmağınızı sokabildiyseniz, sonrasında partneriniz kendi parmağını kayganlaştırıcı (bebek yağı da olabilir) sürerek sokmayı denesin. (yine önce tek boğum sonra çift boğum şeklinde) bunu yaparken ıkınma, derin nefes alıp vermeyi yapmayı unutmayın. 

yatakta yatar pozisyonda, bacaklarınızı iki yana açıp uzatarak kalçanızın altına bir yastık koyarak yapmanız daha rahat olur. bazı terapistler dilatör sokmayı da önerebiliyor. bence parmak daha kolay oluyor. hatta partnerin parmağını sokması, kişinin kendi parmağını sokmasından daha rahat oluyor bence. klasik dildo da zaten vajinismusu olan bir kadın için çok büyük. onu pek önermiyorum.

*bu arada adet kanamalarının olduğu dönemde bu egzersizlere ara verilmelidir, ancak duyumlara odaklanma, yani vücudu keşif amaçlı dokunmalara devam edilmelidir.

partneriniz tek parmağının tamamını sokabildiyse, bir sonraki aşama, çift parmağını sokma denemesi olacaktır. bu çalışmaları yaparken uyarı oluşturabilecek erotik videolar izleyebilirsiniz. her parmak sokma denemesinde pc kas grubunuzu tekrarlayan bir şekilde kasıp gevşetmeye devam edin. iki parmak sokulabildiyse, iki parmak bir boğum makas gibi açma ve kapama egzersizi yapın.

eğer parmak rahatlıkla vajinaya girip çıkıyor ve herhangi bir ağrı hissetmiyorsanız vajinismik yanıtınız sönmüş demektir.

bazı terapistler cinsel ilişkiden önce sakinleştirici veya alkol almak gibi yardımcı müdahaleler önerir. ben kendim bunlardan hiçbir fayda görmedim. hipnoz konusu da tartışmalı. telkine yatkın olmayan bireylerde pek başarılı olmuyor bildiğim kadarıyla. ama çok da fikrim yok açıkçası.

6. aşamalı cinsel birleşme egzersizleri

iyi bir sevişmeden sonra ıslanma yeterli olsun olmasın ilk başlarda hem penis hem de vajina girişine kayganlaştırıcı sürülür. özellikle daha çok kadın üstte pozisyonunda ya da altta klasik misyoner pozisyonda uygulamaların yapılması tercih edilir.

ilk vajinal giriş tecrübesi öncesinde kadına penisi eliyle yönetmesi önerilirken erkeğe ise aktif, yöneten ve zorlayıcı olmaması konusunda öneriler verilir. kadının üstte olduğu pozisyonda, penisin baş kısmı erkek hareketsiz bir konumda iken kadın tarafından vajina içine alınır. penis başı bir dakika ya da daha kısa bir süre vajinanın içinde hareketsiz tutulur sonra çıkarılır. bu birkaç defa yapıldıktan sonra penisin baş kısmından biraz daha fazlası, aynı şekilde yarısı, sonra da tümünün hareketsiz bir biçimde vajinanın içine alınması uygulamaları ev ödevleri olarak yapılır. vajinaya penisin tam girişi sağlandığında, penisin biraz içerde durması sonra tamamıyla penisin dışarı çıkarılması önerilir. penisin vajina içine girişi sağlandığında, ilk zamanlar penis vajenin içinde en az bir dakika kadar kalmalıdır. bu süre daha sonra artırılır. penis kadın tarafından tekrar okşanıp iyice sertleştirildikten sonra; kadın, eşinin kucağında hareketsiz penisi bütünüyle vajinaya sokar. erkek hareketsiz, kadın eşinin kucağında penisi içine almış durumda yavaşça öne ve arkaya doğru hareket eder. eğer bu durumda kadın herhangi bir tedirginlik yaşamıyorsa eşinin ellerini kalçasına koyarak biraz bastırmasını ya da hafifçe ileriye geriye hareket ettirmesini söyler. böylece tam giriş sağlamış olur, bu durumda devam edip böylece eşinin boşalmasını sağlayabilir. cinsel birleşme ağrısız ve keyifli bir şekilde sağlanıyorsa tedavinin başarıyla tamamlandığını söyleyebiliriz.

kadın altta erkek üstte klasik misyoner pozisyonunda deneme yapılacaksa, kadının kalçasının altına bir yastık konur. erkek penisi aşamalı olarak sokarken kadının ağrıyı hissettiği yere kadar gelip kadın artık acıyı hissetmeyinceye kadar beklemesi, ve çıkması önerilir. sonrasında tekrar girip acıyı ilk hissedeceği yerde kalıp aynı şekilde beklemesi (bu bekleme süresi kadının tercihine ve artık acıyı hissetmemesine göre belki 1 dakika, belki 5 dakika olabilir. bunu doktoruma sorduğumda, 'ne kadar beklemesi gerekiyorsa' cevabını vermişti.)
bunun için erkeğin fiziksel olarak güçlü olması gerekiyor çünkü şınav pozisyonunda beklemeye benziyor.

ben bu yöntemden fayda gördüm. bir önceki paragraftaki, kadının üstte olduğu pozisyonda yapmayı başaramamıştım. tabii bu erkek için daha zorlayıcı oluyor.

7. cinsel birleşme sağlanması ve sonrası

çoğu terapist cinsel birleşmenin sağlanmasını temel amaç olarak gördüğünden, bir önceki aşamadan sonra tedavinin tamamlandığını düşünüyor. ancak bu aşamada bırakılan hastalar, cinsel birleşmenin çoğu zaman ağrılı ya da kısmen sağlanması nedeniyle tekrar bir tedavi arayışına giriyorlar. bazen sorun başa sarıp tekrar vajinismik yanıt oluşabiliyor. halbuki vajinismusta cinsel terapinin temel hedefi, cinsel birleşmeyi gerçekleştirmenin yanı sıra, cinsel birleşmeyi ağrısız ve keyifli bir biçimde sağlamaktır. cinsel birleşme sağlanma aşamasının son bölümünde özellikle penisin vajina içinde hareketli olması sağlanmalıdır. erkeğin hareketli olduğu çeşitli pozisyonlarda vajinal girişin kayganlaştırıcı kullanılarak sağlanması egzersizleri yapılmalıdır. çiftlerin içlerinden geldiği gibi serbestçe sevişmeleri önerilir. cinsel birleşmenin farklı pozisyonlarda sağlanması çiftin cinsel haz duygularının da farklı olmasını sağlayabilir. penisin vajinaya girişinde kadına istediği noktada bu eylemi durdurabileceği kontrol hissi öğretilir.

hasta yeterli ıslanma ve zevk eşliğinde penisi rahat ve ağrısız bir biçimde vajinaya alabiliyorsa vajinismus tedavisinin tamamlandığından bahsedebiliriz.

güçlü bir gebe kalma arzusu, vajinismus tedavisini kolaylaştırmakla birlikte, tedavi tamamlanmadan, gebelik araya girerse ve zor bir gebelik olur da, gebelik süresince cinsel birleşme sağlanamazsa, maalesef kadında tekrar vajinismik yanıt gelişebiliyor.

ben bunu yaşadım. doğum sonrası sıkıntılı süreçler de durumu zorlaştırdı. dolayısıyla kişisel tecrübeme dayanarak, sağlıklı bir cinsel ilişki rutinine girmeden gebeliği pek önermiyorum. en azından planlı gebeliği...

yani çoğu zaman çocuk sahibi olma isteği çiftleri harekete geçiriyor ama yine aynı sebepten cinsellik tekrar bitebiliyor. 

şimdi tekrar başa sardım gibi hissediyorum.

ama sonuçta bir defa çözebildiysem tekrar çözebilirim diye düşünüyorum. umuyorum. ben dahil tüm vajinismus mağduru kadınlara şifa diliyorum.

sağlıklı bir cinsel hayat her erişkinin hakkıdır. cinsel yaşamınızı özgür seçimleriniz doğrultusunda, mutlu ve zarar görmeden sürdürebilmeniz dileğiyle...