Vajina Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
vajinada doğal olarak bulunan bakteri ve maya canlıları vardır, bunlar birbirlerini dengede tutar. "ıyyy" demeyelim, iğrenmeyelim, dengede oldukları sürece sağlıklı ve gerekli bir durumdur bu.
gelgelelim, aman da temiz olacağım bakımlı olacağım diye bu canlıların doğal yaşam ortamına çok müdahalede bulunursanız bunların yokluğu veya dengesizliği size çeşitli vajinal hastalıklar (vajinitti, yeast infectiondu) olarak geri dönecektir.
mesela bu yüzden vajinal duş, jinekologların "cık cık cık" dediği bir şeydir, ve hatta tampon da çok tavsiye edilmez. ph dengesi uygun, özel sabunlar şart olmasa da "temiz olmalıyım" takıntısıyla sabunlarla neylerle çitilercesine temizlemek yerine, sadece suyla temizliğinin yapılması önerilir.
doğru yapılmadığında yol açabileceği sorunlar (kısırlığa kadar yolu var) sebebiyle cinsel espri malzemesi yapılmaktansa ciddiye alınması daha uygun olur.
vajina; kadın iç genital organlardan biridir ve ürettiği salgılarla kendi temizliğini, kayganlığını sağlar ve kişinin ona bakım yapması söz konusu ve gerekli değildir. belirli aralıklarla ve doğal olmayan akıntı, kaşıntı, kanama vb. şikayetler olduğunda jinekoloğa gitmek yeterlidir. gerekli tetkikler yapılmalıdır, bir rahatsızlık varsa tedavi edilmelidir.
ancak, uygun ph değerinde intim likit jellerle kadın dış genital organların temizliği kullanım şekline uygun olarak yapılabilir.
öte yandan kadınların çoğu sadece su ve sabunla/duş jeliyle dış genital organlarını temizlemektedir ve yeterlidir de. yalnız dikkat edilecek husus; temizleme işlemi her zaman önden arkaya doğru yapılmalıdır. bir de tabi pubik kıllardan kurtulmak önemlidir.