DOĞA 21 Haziran 2021
72,8b OKUNMA     596 PAYLAŞIM

Vahşi Hayvanları ve Gasp Çeteleriyle Dünyanın En Tehlikeli Yerlerinden Biri: Darien Geçidi

Alaska'dan Arjantin'e kadar uzanan 30 bin KM'lik Panamerikan Karayolu'nu kesintiye uğratan 106 KM'lik bu geçit, "geçilmesi imkansız yer" olarak da biliniyor. Neyin nesiymiş, bir öğrenelim.

kuzey amerika'nın en uç noktası alaska'dan başlayıp, güney amerika'nın en uç noktası arjantin'e kadar uzanan pan american highway isimli bir otoyol ağı bulunmaktadır.
fakat bu yolu kullanarak alaska' dan arjantin'e gitmek mümkün olmuyor çünkü yaklaşık 30 bin km uzunluğundaki bu yol, panama ile kolombiya arasında darien geçidi (dairen gap) denen o ince kara bağlantısındaki vahşi yağmur ormanı nedeniyle 100 kilometrelik bir kesintiye uğruyor. yani bu küçük tropikal cangıl sebebiyle kuzey amerika ile güney amerika arasında karasal bir geçiş yolu bulunmuyor.


iki ülke arasındaki dar alana sıkışmış bu yağmur ormanı bildiğiniz yağmur ormanlarından değil. bu orman, içerisinde barındırdığı hayvanlar ve insanlar sebebiyle dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olarak gösteriliyor.

bu bölge, sık ormanların, dağların, bataklıkların bulunduğu ve vahşi hayvanların yaşadığı bir yer. fakat bölgedeki tehlike sadece bunlardan kaynaklanmıyor. aynı zamanda bu bölge kolombiyalı uyuşturucu kartelleri ve kanun kaçaklarının, gaspçı çetelerin, ayrılıkçı kolombiya gerillalarının da yerleşmiş olduğu, tam anlamıyla "orman kanunları"nın geçerli olduğu bir bölge.

bu bölgeden geçmeye çalışan bir insan, yol bulunmayan ormanları, dağları ve bataklıkları aşmak zorunda. ayrıca vahşi bir jaguar tarafından yenme, ya da zehirli tropikal bir yılan tarafından ısırılarak ölme ihtimali var. gasp çeteleriyle karşılaşması durumunda olacakları söylemeye de gerek yok sanırım.

abd'ye kaçak olarak geçmek isteyen birçok göçmen her yıl bu yağmur ormanını geçmeye çalışıyor. günlerce süren bu mücadele sonucunda yüzlerce insandan kimisi zorlu doğa şartlarından kimisi de gaspçı çeteler tarafından öldürülerek hayatını kaybediyormuş.

işte bu sebeplerden dolayı darien geçidi dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olarak adlandırılıyor.

bölgeyi geçmeye çalışan göçmenlerle ilgili bir belgesel

kaynak

darien geçidi, en maceracı ruh için bile fazla olabilecek bir yer

gerillalar, polisler, uyuşturucu tacirleri, jaguarlar, yılanlar... ne ararsak var 180 km içinde. pan american highway'in kesintiye uğradığı tek yer. ekolojik çeşitlilik zarar görmesin diye yol yapılmıyor. yerli halk da karşı yapımına. ayrıca zeminin bataklık kıvamında olması ve yol yapımına elverişsiz olması da sebep. çamurlu yüzey sebebiyle araçla geçmek de imkansız. araçla geçmeye çalışıp aracını orada bırakanların arabaları orada hala duruyormuş.

bu ıssızlığı fırsat bilen uyuşturucu tacirleri kolombiya panama arasındaki uyuşturucu ticaretini buradan sağlıyorlar. ayrıca, kolombiya'nın marksist oluşumu kolombiya devrimci silahlı güçleri de hem panama hem de kolombiya tarafında kaçırma ve bombalamalarda bulunuyor. hatta 2000'de iki ingiliz kaçırılıp 9 ay boyunca rehin tutulmuş. panama ve kolombiya polisleri de bu bölgeyi daha güvenli hale getirmek için çalışıyor ama eğer oradan geçmek istersen bir miktar para ödemek gerekiyormuş ki o da 400-500 dolar falan mile bağlı olarak.

burayı yürüyerek geçerken hadi insanlardan kurtuldun, hayvanlar ayrı bir dert. ekolojik çeşitliliğin en fazla olduğu yerlerden biri olduğu için türlü türlü böcek, akrep, yılan buralarda. bir de jaguar tarafından yenme ihtimali var.

ben çok cezbedici buldum burayı ama gitme ihtimali nedir, gidince ormana adım atmaya götü yer mi insanın belli olmaz. ölmeden yapılması gereken şeylerden biri bana kalırsa ama yaptığınız son şey de olabilir. riski yüksek bir aktivite.

büyüklüğü görelim


ingilizlerin zamanında o bölgedeki tren yolu

peki bogota'dan panama city'e en ucuz nasıl gidilir? 

güneyden kuzeye uyuşturucu ticaretini engellemek, yerlileri ve biyosferi korumak gibi sebeplerle darien gap'e bir yol yapılmıyor.

peki bogota'dan panama city'ye en ucuz nasıl gidilir diyorsanız... bulduğum en ucuz yol şu oldu: haritadan görüldüğü üzere bogota'dan turbo'ya otobüs bulabilirsiniz.


kişi başı 30 dolar civarında biletler görmüştüm bir ara. turbo'dan feribotla kişi başı 23 dolara capurgana'ya, oradan da yine feribotla kişi başı 10 dolara puerto obaldia'ya gidebilirsiniz. puerto obaldia'dan da uçakla panama city'e kişi başı 80 dolara uçabilirsiniz.

pan-america'yı arabasıyla, karavanıyla, motoruyla, bisikletiyle gezenler ne yapıyor derseniz; panama'nın colon ya da portobello şehirlerinden kargo gemileriyle kolombiya'nın cartagena ya da barranquila şehirlerine gidebiliyorsunuz. araştırırken gördüğüm bir sitede motor için 1000$, binek araçlar için 950-1350$ ve daha büyük araçlar için 1300-2100$ şeklinde fiyatlar var.

bir de panama'nın bazı şehirlerinden yine kolombiya'nın bazı şehirlerine yelkenlilerle seyahat edilebiliyor. 4-5 gün süren bu yolculukla kolombiya'nın güzel şehirlerine 500-600$ dolara gidebiliyorsunuz. yelkenlilerden bazı örnekleri şurada görebilirsiniz.

bunların hepsi alengirli işler ben darien gap'i uçarak aşacağım diyorsanız da panama city'den cartagena'ya, medellin'e ve bogota'ya 250$ civarında aktarmasız uçuşlar bulabilirsiniz.