SEYAHAT 17 Ocak 2023
50,8b OKUNMA     332 PAYLAŞIM

Uzun Süredir Orada Yaşayan Birinden: Dubai'ye Gidip Çalışmak Nasıl Bir Şey?

Dubai'ye çalışmak için nasıl gidilir? Dubai'ye çalışmaya gidilir mi? Dubai'deki gündelik hayatı ve iş hayatını merak edenler için rehber niteliğinde bir yazı.
iStock

uzun yıllar dubai'de yaşamış biri olarak bildiklerimi sizlere aktarayım

birleşik arap emirliği'nin para birimi aed için x5 yaparak yaklaşık tl'ye dönebilirsiniz (ocak 2023 kuru ile).

Dubai: Birleşik Arap Emirlikleri'nin 7 emirliğinden en kalabalık olan Dubai Emirliği'nin başkenti.

buraya en ucuz ulaşım yolu wizz air ankara-abu dhabi uçuşu'dur. fiyatı gidiş dönüş 70 euro civarındadır. abu dhabi-dubai otobüsleri kullanılarak 100 euro gibi bir bedel ile dubai'ye ankara üzerinden ulaşılabilir. alternatif uygun uçuş rotası airarabia ile istanbul-sharjah veya anadolu jet sabiha-sharjah üzerindendir.

vize ücreti tek girişlik 30 gün-100 usd, 3 aylık 300 usd. ülke içinde turist vizesi uzatmak bu ücretlere x3 şeklindedir. ülkenin içinde vizenizi uzatmanız çok pahalıya mal olur. turist vizesi 1 günde alınabilir, vize almak için konsolosluğa vs girmenize gerek kalmaz. pasaport + kimlik scan kopyanızla işlem gerçekleşir.

çalışma vizesinin işverene maliyeti her şey dahil yıllık 6.000 aed'dir.

şu an için gelir vergisinden muaftır. yani ne kazanırsanız size kalır ve devlete kazandığınızdan bir vergi ödemezsiniz.

turist olarak gittiğinizde, oteller çok çeşitlilik gösterir. fakat gecelik 500 aed'ye ortalama 5 yıldızlı bir otelde kahvaltı dahil konaklayabilirsiniz. kalınabilecek en ucuz 3 yıldızlı otel 200 aed mertebesindedir.


denize girilebilecek en güzel dönem, 15 eylül-15 kasım arası ve 15 mart-30 nisan arasıdır

mayıs ayı ile birlikte geceleri dahil dışarda oturmak çok zorlaşır. gittiğiniz cafelerde outdoor sulu klimalar bulunur. 15 kasım 15 mart arası hava 10-15 derecelere kadar düşebilir, denize girilemez.

taksi göreceli olarak pahalıdır, araç kiralamak/satın almak (çalışma için gidilmiş ise) daha mantıklı bir seçenek olabilir. 20.000 aed yani bugünün kuruyla 100.000 tl'ye 2010 model porsche jeep alınabilir.

genellikle expatlar yaşamak için marina bölgesini tercih eder

kiralar yıllık anlaşılır ve çek sistemi ile ödemeler yapılır. bankada hesap açtığınızda banka size bir çek karnesi verir, oralarda bu çok yaygın bir ödeme şekli. marina bölgesinde minimum studio kiraları yıllık 30.000 aed'den başlar, 2+1 gibi düzgün bir evin kirası 50-60k aed mertebelerindedir. faturalar için aylık 1.000 aed düşünülmelidir (internet + soğutma + su). ek bilgi: burj khalifa'da yıllık 110.000 aed'ye 1+1'de yaşayabilirsiniz.


dışarıda yeme içme pahalıdır

bu yüzden oraya giden expat'lar zomato ve entertainer gibi aplikasyonlar üzerinden indirim kovalar. zomato %x şeklinde restoranlarda indirim yaparken, entertainer bir alana bir bedava gibi restoranlarda kolaylık sağlar. canlı müzik olan deniz kenarında bir yere akşam yemeğine giderseniz ve hiçbir indirim kullanmazsanız az bir içki ile yaklaşık 500 aed hesap ödersiniz. mcgettigan's irish pub diğer restoranlara göre daha uygun ve yukarıda bahsettiğim indirimler uygulanabilir, çoğu yerde şubesi vardır. 2 kişi yemek + alkol dahil 200-300 aed'ye çıkabilirsiniz. hemen hemen her akşam canlı müzik vardır.

burada yaşadığım dönemde, türkiye'den gelen çok sayıda genç ile tanışma fırsatım oldu. avrupa/amerika'ya gitme denemeleri başarısız olmuş, dubai'ye dil okulu veya turist vizesi ile gelmiş, iş arayışındalar. büyük hüsranlar gördü bu gözler. dubai'ye iş bulmadan iş aramak için sakın gelmeyin, cebinizdeki paraları harcar ve türkiye'ye geri dönersiniz. dubai'nin acıması yoktur. paranız bitti mi, kapı dışındasınız. ben tanıştığım tüm gençlere acilen türkiye'ye dönmeleri yönünde tavsiyelerde bulundum.

mühendislik sektörü hintlilerin elinde

yani "mühendisim, dubai'de iş bakayım" diyorsan işin çok zor. senin işini senden çok daha iyi yapabilecek ve senden çok daha ucuza çalışabilecek hintlilerle büyük yarıştasın.

doktorların şansının yüksek olduğunu gözlemledim

birçok doktor arkadaşım dubai'de rahat iş buldurlar. maaşları 30-35k aed civarı idi. doktor arkadaşlara duyurulur.


"işletme/iktisat gibi bölümler okudum, orada iş bulabilir miyim?"

uzak durun, orada filipinli kardeşlerimizle büyük bir yarış içinde buluyorsunuz kendinizi. şansınız varsa garsonluk yaparsınız, alacağınız maksimum para aylık 2.000 aed olur. 1 odayı 6 kişi paylaşır, aç gezersiniz.

burada milyarderler de, aylık 1.000 aed'ye yaşamaya çalışan inşaat işçisi de yaşadığı için her bütçeye uygun mal/hizmet bulmak mümkündür. marketler için de aynı şey geçerlidir. oranın macrocenter'ı da vardır, bim'i de. durumunuz yoksa oranın bim'ini bulun (lulu marketler gibi).

özetleyecek olursak

paran varsa dubai çok güzel ve inanılmaz güvenli bir yer. telefonunu avm'de masada mı unuttun, 3 saat sonra git ya ordadır, ya da yetkili birine vermişlerdir. 30-40k aed aylık maaş ile harika yaşarsınız. turist olarak gitmenizi de tavsiye ediyorum. belli dönemlerde türkiye'den çok daha ucuza tatil yapabilirsiniz.