SAĞLIK 2 Ocak 2023
18,5b OKUNMA     383 PAYLAŞIM

Uzun Süre Yemek Yemeyince Neden Midemiz Bulanır?

Acıktığımızda, uzun süre yemek yememe durumunda midemizde birtakım tuhaflıklar başlar. Bunlardan en bilineni de çoğu insanda görülen mide bulantısıdır. Neden uzun süre yemek yemediğimizde midemiz bulanır?

bu sorunun cevabını gastroenterolog dr. christine lee livesience.com'a açıklamış:

"midemiz, yiyecekleri parçalamak, elinden geleni enerji ve malzemeler için kullanmak ve geri kalanını atmak için uzun sürecin bir parçası olarak hidroklorik asit üretir. uzun süre yemek yemezsek, midede hidroklorik asit birikebilir. ve bu asit, yemek borusuna sıçradığında mide ekşimesine ve mide bulantısına neden olabilir." 

acıktığımızda midemizin bulanmasının bir başka olası nedeni de vücudunuzun ne zaman yemek yiyeceğinizi bilmek için kullandığı sinyal ağıyla ilgili olabilir diyor kaynak. bu sinyaller, kimyasal iletişim için kan akışını kullanan bir bezler sistemi (hipofiz bezi, tiroid bezi ve pankreas dahil) olan endokrin sistem tarafından düzenlenir.

endokrin sistem tarafından üretilen hormonlar, vücudumuza kimyasal seviyelerini dengede tutmak için ihtiyaç duyduğu bilgileri verir. örneğin, sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak ve çok çeşitli bedensel aktiviteleri desteklemek için kaloriye ihtiyacımız vardır. midemiz endokrin sisteme hormon salınımını tetikleyen sinyaller gönderir; bu hormonlar da beyne "bize daha fazla kalori ver" veya "bu kadar yeter" der. pek çok hormon işin içindedir, ancak iki önemli oyuncu ghrelin ve leptindir.

lee 'ye göre ghrelin hormonu, açlığa neden oluyor. bu hormon 1999'da keşfedildi, ancak o zamandan beri araştırmacılar, grelin'i bağırsak hareketliliği, mide asidi salgısı, tat alma duyusu ve glikoz metabolizması dahil olmak üzere vücuttaki bir dizi önemli süreçte kilit bir oyuncu olarak tanımladılar.

leptin ise tam tersi bir etkiye sahip olup; iştahı azaltarak ghreline karşı koyuyor. açlık duygularında yer alan başka birçok hormon vardır, ancak ghrelin ve leptin arasındaki etkileşim, iştahın sağlıklı gelgitinde anahtardır.

lee ayrıca, "vücudunuz normal durumdayken, bu hormonlar otomatik olarak düzenlenir" diyor ve ekliyor "gün boyunca size nazikçe yemek yemenizi hatırlatan yalnızca birkaç sinyal almalısınız." diyor.

yemek yerken vücudumuz, tok olduğumuzu ve bir süre aç kalmamız gerekmediğini gösteren leptin salgılar. diğer bir deyişle, vücudumuzun gıdaya ihtiyacı vardır, dolayısıyla ghrelin üretir. bu bizi acıktırır, bu yüzden yemek yeriz. o zaman vücudumuz daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duymaz, bu yüzden leptin üretir. bu da bizi tok hissettirir ve böylece doyar yemeyi bırakırız.

ancak, açlık sinyallerinizi görmezden gelir ve düzenli yemek yemezsek, bu kimyasal dengeleyici hareket bozulabilir. yeterince uzun süre yemek yemezsek, vücudumuz daha fazla ghrelin üreterek bizi yemeye ikna etmeye çalışacaktır.

dr. christine lee, "bazı insanlar hormonal seviyelere karşı daha yüksek hassasiyete sahiptir, bu yüzden bu hormonlar yükseldiğinde, iştahınızı artırmaları gerekiyor" diyor.

çoğu insanda, yaptıkları tam olarak bu olmasına rağmen her zaman aynı olmayabiliyor.
duyarlılıktaki ve diğer faktörlerdeki değişiklik, bazı kişilerin aşırı derecede aç olduklarında hafif mide bulantısı yaşamalarına neden olur. bununla birlikte, daha şiddetli mide bulantısı semptomları vakaları, bir bozukluğa da işaret edebilir.

ve ekliyor dr. lee: "bu sinyalleriniz mide bulantısı veya ağrı hissetmenize neden olacak kadar yoğunsa, vücudunuz size yüksek kan şekeri, anormal kolesterol, yüksek kan basıncı ve yüksek kan şekeri gibi metabolik sendrom durumları için bir uzmana görünüp taranmanız gerektiğini söylüyor olabilir. çünkü bunlar kalp hastalığına yol açar."

kaynak