UFUK AÇICI 10 Temmuz 2020
20,2b OKUNMA     577 PAYLAŞIM

Ütü Tabanındaki Karartıları Nasıl Yok Edebiliriz?

Ütülerde zamanla meydana gelen kararmalar ve yanıkları yok etmenin yolları nelerdir? İşte çözümler.
iStock

ütünün yanlış kullanımı veya kıyafetlerin de sebep olabildiği ütü tabanındaki kararmalar (kalıntılar, yanıklar) bazen bizim de problemimiz olmuştur. sonrasında ise ütü yapmak neredeyse eziyet olmuştur. tabi ilk olarak akla ıslak mendille falan silmek gelse de pek bir sonuç alınamamıştır.

öyleyse ütü tabanında oluşan bu kararmaları gidermenin yollarından bahsedelim:

1- beyaz sirke ile tuz karışımı

karışımı tencerede ısıtmaya başlayın ve tuzun çözünmesini sağlayın. sirke kaynamadan bu işlemi tamamlayın. sonrasında temiz bir bezi sirkeye batırıp ütünüzün altını bu bezle temizleyin.

2- diş macunu ile temizleme

yaklaşık çeyrek tüp diş macununu bir bez yardımı ile ütü tabanına sürün. bir süre sonra başka bir bezi ıslatıp diş macununu temizleyin. buhar deliklerinin olduğu kısımda birikme olabileceği için deliklerin olduğu kısma biraz daha özen gösterin. bu işlemde, beyaz renk diş macunu kullanın. jel olanlarından değil.

3- su ve karbonat karışımı

yaklaşık çeyrek çay bardağı suya 2 yemek kaşığı karbonat ekleyin. su kalmayıncaya kadar macun haline getirin. bir spatula yardımı ile ütü tabanına sürün. sürerken dengeli sürmeye ve farklı kalınlıkta sürmemeye çalışın. sonrasında nemli bir bezle güzelce silin.

4- ılık su ve bulaşık deterjanı karışımı

ılık suya kararmış yüzeye göre bulaşık deterjanı ilavesi yapın. temiz bir bezi karışıma batırın ve ütünüzün tabanını silin. buhar deliklerine yine ayrı bir özen gösterin.

5- mum kullanımı

hafif ısınmış bir ütüye mumu sürdükten sonra biraz bekleyip kalın bir bezi ıslatarak temizleyin. ütünün altı eskisi gibi parlayıncaya kadar bir kumaş ütüleyebilirsiniz.

6- aseton kullanımı

yine hafif ısınmış bir ütüyü asetona batırılmış bir pamuk yardımıyla temizleyin. sonrasında nemli bir bezle iyice ovalayın. bu yöntemi açık havada yapmaya çalışın.

7- bir yağlı kağıda bolca tuz serpip ütülemek

gazete kağıdı da olabilir fakat en doğrusu yanmaz bir fırın kağıdına tuzu serpiştirdikten sonra kıyafetleri ütüler gibi tuzu ütüleyin.

not: çoğunlukla yukarıdaki yöntemlerden sadece bir tanesi bile sorunu çözecektir. tabii ki kararmaya neden olan faktörlere göre bazı yöntemler diğerlerine göre daha etkili olacaktır. ayrıca hangi yöntemi kullanırsanız kullanın kimyasal maddelerle çalıştığınız için eldiven takmak ve evcil hayvanların olmadığı bir odada yapmak en doğrusu ve en sağlıklısı olacaktır.