SİNEMA 15 Haziran 2016
33,8b OKUNMA     1022 PAYLAŞIM

Usta Oyuncu Şener Şen'in Hayatı ve Filmleri

Türk sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri olan Şener Şen'in hayatına ve filmlerine dair bazı bilgiler.

26 aralık 1941 adana doğumlu, sinema oyuncusu ali şen’in aktör oğlu.

erken yaşta ağarmış saçlar, inatla karalığını koruyan kaşlar, yüzünde her daim mütebbessim bir ifade…  liseyi 6 yılda bitirmeyi başaran – her seneyi çift dikiş giderek- iki sene de köy öğretmenliği yapan muhteşem adam. kendini sadece komedi filmleriyle, güldüren adam tiplemeleriyle sınırlandırmamış harika bir oyuncu.

tiyatrocu kimliğinin kısaca üstünden geçecek olursak ; 1966-67 sezonunda istanbul şehir tiyatrosuna girmiş ve seferi ramazan bey'in nafile dünyası (1974) , oyun nasıl oynanmalı? (1975), şvayk hitler'e karşı (1976), zengin mutfağı (1977), sersem kocanın kurnaz karısı (1979) gibi oyunlarda rol almıştır. 1980-82 arasında tiyatro çalışmalarını almanya'da sürdürmüş; daha sonra türkiye'ye dönerek şan tiyatrosu'nda neşe-i muhabbet gibi müzikli gösterilerde ve müzikallerde sahneye çıkmıştır. şener şen şu sıralar mucizeler komedisi adlı müzikal gösteride oynamaktadır.

sanat yaşamına tiyatro ile merhaba demiş.sinemaya küçük rollerle başlamış, o rollerde kendine has sesini bile kullanmayıp başkası tarafından seslendirilmiş şener şen. bu filmleri hatırlayanınız var mı ? mesela:

altın prens devler ülkesinde ( 1971 ), katarina ( 1972 ), aşk mahkumu ( 1973 ), arap abdo ( 1973 ), bir demet menekşe ( 1973 ) vs.

Şener Şen'in öğretmenlik yılları

kaynaklarda şener şen’in hababam sınıfı serileriyle adından söz ettirmeye başladığı yazılı. doğru bir tespit midir ? doğrudur. 70’lerin ortalarından itibaren artık şener şen nasıl ki entry ve nick uyumu oluyorsa adıyla uyumlu onlarca filmde rol almıştır. favorilerim:

(bkz: bizim aile) ( 1975 ) : peltek konuşması, annesinin bir türlü kız beğenmemesiyle boğuşan ve sonunda feride’ye  talip olan adamı oynar.


hababam sınıfının bütün serileri: kırmızı adidas eşofmanıyla pek bir şirin badi ekrem ! sürekli öğrencilerinin gazına gelen iyi niyetli saf beden eğitimi öğretmeni. 

(bkz: gülen gözler) ( 1977 ) : aslanım vecihi ! kara vicdanlıııığı, kara vicdanlığııııı diye acıklı acıklı babasından 

fikret’i  istediği sahne , uçakla eve daldığı sahne unutulmaz.

(bkz: şabanoğlu şaban)( 1977 ): komutan hüsam. kendince zeki, biraz saftirik, gaza gelmeye açık …döktürüyor desek yeri var.

(bkz: süt kardeşler) ( 1976 ): yine komutan hüsam.

(bkz: çöpçüler kralı) : zabita amiri rolünde.bu rolüyle 15.antalya altın portakal film festivalinde en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazanmıştır. son sahnede kafasına yediği pembe terlik hala gözümün önünde.


(bkz: kibar feyzo) ( 1978 ): ağam, aslan ağam, pokunun üstüne pok yapılamayan ağam !

(bkz: sultan) ( 1978 ): tultan hanım ! peltek bakkal bahtiyar efendi rolünde. kahvede kemal’e ayağıyla bir nah işareti yapışı var ki evlere şenlik.

(bkz: neşeli günler) ( 1978) : on kaplan gücünde palavra yeteneğine sahip ziya rolüyle karşımızda. abisine ve yengesine  çift taraflı oynayan ziya ! kahvede jilet satarken ” bekenbauuer” deyişi, nilgün’e “nasılsa evlenmicekmiyiz kız ! ” deyişiyle unutulmaz rollerinden biri.

n olcak şimdi (1979 ): buradaki rolü karısını sürekli aldatan şakir . ayrıca (bkz: #6576520)


80 li yıllara geldiğimizde şener şen’in güldürü filmlerine devam etiğini görüyoruz.

(bkz: banker bilo) ( 1980 )

(bkz: gırgırıyede şenlik var) ( 1981 )

(bkz: davaro)( 1981 ) : iki kanlı sülo ve memo’nun  komik hikayesi. memo sülo’yu öldürmüş gibi yapar, e tabi onu bir de gömmek gerekir, mezara sülo hava alsın diye hortum taktıkları sahne en eğlencelilerinden biridir.

(bkz: çiçek abbas)( 1982 ): muavini abbas’ı  ezen, üçkağıtçı şakir rolündedir. turuncu renkli iğrenç bir montla amma da forslanır.


(bkz: şekerpare)(1983 ): üçkağıtçı, düzenbaz, işe yaramaz adamın teki. yahudi kılığına girdiği sahnede hurşit’e kendisini böyle tarif ediyor ziver bey. o da ne diyor “tamam tanıyor ziver’i !”.

(bkz: şalvar davası)( 1983 ) : köy ağasını oynadığı bu filmdeki rol arkadaşı müjde ar ’dır. filmden aklımda kalan en güzel sahne , kocalarına posta koyan kadınların gece eşleri onlara yanaşmak istediğinde ipi çekerek zil çalmaları ve birbirlerini uyarmaları olan sahne.

(bkz: namuslu) ( 1984 ) : namussuz namuslu ali rıza bey. artık bu filmiyle hem güldürüp hem düşündürebildiğini, içine kapanık bir adamı ne kadar şahane canlandırabildiğinin sinyallerini görüyoruz.

(bkz: aşık oldum)( 1985 ) : evi var, arabası var, harika bir işi ve güzel bir karısı… hepsi var ama o macera arıyor. orta yaşlardaki bir erkeğin çapkınlık macerasının anlatıldığı süper komik film. buradaki rolünün de adı şakir.

(bkz: züğürt ağa)( 1985 ) : zamana ayak uyduramayan haraptar köyünün ağası rolünde. sonunda o çok değer verdiği çizmelerini de elden çıkarmak ve sokaklarda “çii köfte” diye dolanmak zorunda kalır. çok güzel canlandırır bu rolü.

(bkz: çıplak vatandaş) ( 1985 ) : ailesinin geçimini sağlamak için bir sürü ek iş yapan ama yetiremeyince akıl sağlığı bozulan ibrahim rolündedir. filmin afişi de unutulmazdır, koltukta oturan çıplak şener şen.

(bkz: muhsin bey) ( 1986 ) : urfalı ali nazik’i meşhur etmeye çalışan eski organizatör muhsin bey.

(bkz: milyarder) ( 1986 ): istasyon şefi mesudiyeli mesut’un trajikomik hikayesi. mutlu olmayı çok mu görmüşlerdir ona, küçük bir dünyası vardır, bozulmasın diye çok uğraş verir. en iyi oyunculuklarından birini sergiler bu filmde.

(bkz: değirmen) ( 1986 ): reşat nuri güntekin’in hikayesinden uyarlanan bu filmde kaymakam hilmi’yi oynar.

(bkz: selamsız bandosu) ( 1987 )

(bkz: arabesk) ( 1988 )

(bkz: zengin mutfağı) ( 1988 )

90’lı yıllardayız:

(bkz: aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni) ( 1990 ): filmin sonunda hüsrana uğrayan , intihar etmeye yeltenen onu da başaramayan yönetmen haşmet asilkan rolündedir.

(bkz: gölge oyunu) ( 1992 )

(bkz: amerikalı) ( 1993 ) 

(bkz: eşkıya) ( 1996 )


bu kadar güzel film, bu kadar unutulmaz , resmen hafızalara kazınmış sahneler, replikler ile tanıdığımız şener şen’in topu topu iki ödülü vardır akademik anlamda. 15.antalya altın portakal film festivalinde çöpçüler kralı filmindeki rolüyle en iyi yardımcı erkek oyuncu, 24.antalya altın portakal film festivalinde muhsin bey filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu ödülü. halkın jürisine göre eminim ki şener şen hepimizin kalbinde yer ediyordur , ona seyircisi yeter.

Editör notu: 2008 yılında da Kabadayı filmiyle Yeşilçam Ödülü kazamıştır.


gelelim en’lere:

en çok çalıştığı yönetmenler ertem eğilmez ( 11 ), kartal tibet ( 7 ), yavuz turgul ( 6 ), atıf yılmaz( 5 ) başar sabuncu (2 ), nesli çölgeçen ( 2 ).

filmlerinde en çok “şakir” adıyla karşımıza çıkmıştır.

en çok üçkağıtçı kurnaz ( 6 ), hababam serilerini de katarsak beden eğitimi öğretmeni ( 4 ), ağa ( 3 ), zabıta ( 2 ), gırgıriye serilerinde sarhoş ( 2 ) rolleriyle karşımıza çıkmıştır.

en çok ayşen gruda ile çift halinde oynamıştır.

Şener Şen, Müjde Ar, Ayşen Gruda, Adile Naşit

benim öğrenebildiğim kadarıyla 48 filminin sadece 15’inde afişlere adı başrol oyuncusu olarak yazılmıştır. yani bunlar harbi şener şen filmleridir.

daha çok filmlerini seyretmek dileğiyle selam olsun şener şen’e ! 

Ekleme: Gönül Yarası (2004), Kabadayı (2007), Av Mevsimi (2010)