EĞİTİM 28 Temmuz 2021
19,2b OKUNMA     489 PAYLAŞIM

Üniversite Tercihi Yapacak Sözelciler İçin İstanbul'da Uygun Üniversite ve Bölüm Önerileri

2021 YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak sözel bölüm öğrencilerine yönelik işe yarar bir rehber paylaşmak istedik.

ahhhhhh benim sözelci kardeşim!

sınava girdin, çıktın, iyi de bir puan aldın ama kimse seni adam yerine koymuyor değil mi? varsa yoksa itü bilgisayar iyidir, odtü ee kötüdür, falanca kampüste solunum yapan kızlar var, diferansiyel denklemlerle ilişkiye girerek oruç açmak caiz, hesap makinesi helal, miyendiz olarak gelecekte 10 bin lira maaş alıp ev geçindirebilirsin, cart curt... sıkıcı sayısalcı muhabbetleri kısacası.

ülkemizdeki üniversite sayısı kağıt üzerinde arttı lakin sağlam üniversite sayısında 3.selim'den beri artış söz konusu değil. şaka bir yana, sözelciler için durum daha sıkıntılı. çünkü elde kalan sağlam üniversitelerdeki sözel kontenjanları çok az. zaten genel olarak sözel kontenjanları, tm ve sayısal ile karşılaştırıldığında az. hal böyle olunca, iyi bir sözelci için pek fazla tercih alternatifi yok.

şimdi üniversite tercihi yapacaklara tavsiyem

(derece yapan, istanbul'a gelmek isteyen sözellere)

- ne okuyacağını bilmeyen bir sözelcisiniz, puanınız galatasaray boğaziçi koç üçlüsüne tutmuyorsa, diğer vakıf üniversitelerine hemen sırtınızı dönmeyin. nice yiğit aldığı puanlarla, vakıf üniversitesi karşıtlığı yapıp marmara ve istanbul'a gitti, heba oldu. marmara ve istanbul'dan çok daha kaliteli eğitim veren vakıf üniversiteleri var.

- amaç iletişim dışında, sözel puanı ile yerleşebileceğiniz sosyal bilimlerin temelini oluşturan disiplinleri okumaksa koç ve boğaziçi'ni zorlamaya çalışın. olmuyorsa, vakıflara yönelin.

- amaç direkt iletişim okumaksa, koç ve galatasaray'ı zorlayın. sinema düşünüyorsanız, mimar sinan'ı dahil edebilirsiniz. olmuyorsa, türkiye'de sağlam iletişim fakültelerine sahip vakıf üniversiteleri var, bunları düşünün.

devlet
galatasaray üniversitesi
boğaziçi üniversitesi

vakıf
koç üniversitesi
istanbul bilgi üniversitesi
bahçeşehir üniversitesi
kadir has üniversitesi

4 senedir bu işlerle uğraşan biri olarak, sözelciler için uygun bulduğum üniversiteler bunlardır. aşağıda da bu üniversiteler hakkındaki gözlemlerimi okuyacaksınız.

galatasaray üniversitesi

ts puan türü ile alan programlar: iletişim fakültesi

artıları

+türkiye'de eğitim dili fransızca olan tek üniversite. ingilizceyle beraber götürüldüğünde, 3 dil bilerek mezun olma şansı var.

+galatasaray, türkiye'deki en büyük markalardan biri. network olayından da faydalanıldığı takdirde, p&g, ernst & young gibi çokuluslu firmalara, fransız firmalarına girme şansı var.

+iletişim fakültesinin, fransa'daki université bordeaux montaigne ile anlaşması var. şartlar yerine getirilirse, çift diploma ile mezun olma şansı var.

eksileri

-diğer devlet üniversiteleriki gibi ekipman yetersizliğinden muzdarip. bu yüzden sinema ve televizyonla ilgili işin teoriden çok pratiğinin önemli olduğu kısımlarda, oldukça yetersiz.

-daha önce 2 yıl olan fransızca hazırlık süresi 1 yıla düşürüldü. 0'dan başlayıp, 1 yılda fransızca lisans okuyacak yetkinliğe gelmek zor. genellikle başarılıyor ama hazırlıkta bir süre takılanlar da var.

-okulun tarihi saray binası 2013'te yandı ve binanın restorasyon süreci henüz başlamadı. zaten küçük olan kampüs, bu binanın kullanılamaz hale gelmesiyle daha da küçüldü.

-okul içindeki kulüplerin faaliyeti, boğaziçi'yle karşılaştırılamayacak derecede kötü.

boğaziçi üniversitesi

ts puan türü ile alan programlar: tarih, edebiyat

artıları

+kontenjanların artmasına bağlı olarak, zaman içinde eğitim kalitesinin düştüğü söylense de bugün boğaziçi sosyal bilimler alanında türkiye'nin hala en sağlam devlet üniversitesi.

+lokasyon ve mimari açısından düşünüldüğünde türkiye'nin en muhteşem 5-6 üniversite kampüsünden birini elinde bulunduruyor (güney kampüs)

+okulun köklerinde robert kolej var. yine galatasaray de için söylediğimiz gibi, çokuluslu firmalara girme şansı var. akademisyenlik düşünülüyorsa da boğaziçili olmak avantaj.

+diğer üniversitelere nazaran, kulüpleri daha sosyal ve aktif.

+tarih bölümünde okuyorsanız, felsefe, siyaset bilimi, sosyoloji, psikoloji, edebiyat, felsefe ve iktisat ile çift anadal yapabilme şansı var. edebiyat bölümünde okuyanlar sadece tarih ve batı dilleri ile çap yapabilir.

+tarih bölümünde ders veren akademisyenlerin çoğunun cv'sinde yurtdışı var. ilgi alanına göre değişik hocalarla karşılaşmak mümkün. mesela japon kültürüyle ilgileniyorsanız, selçuk esenbel'in dersine girmek duygulandırır.

eksileri

-spesifik olarak tarih veya edebiyatla ilgilenmiyorsanız, bu bölümlerde ''sırf boğaziçi olsun'' mantığıyla okumak bir yerden sonra işkence olur. ''en kötü çap yaparım'' düşüncesi de çok rasyonel değildir, zira böyle bölümlerde ortalama kasmak kolay olmuyor.

koç üniversitesi

ts puan türü ile alan programlar: medya ve görsel sanatlar, tarih, arkeoloji ve sanat tarihi

artıları

+sosyal bilimler açısından, koç, türkiye'deki en iyi 2-3 vakıf üniversitesinden biri (bana göre en iyisi) holding tarafından okula her yıl 20 milyon dolar civarı para akıtılıyor. bu sayede öğrencilere ciddi imkanlar sunabiliyorlar.

+okul, diğer vakıf üniversitelerinden farklı olarak kontenjan konusunda olumlu bir revizyona gitti. burslu sayısını artırıp, burssuz kontenjanlarından kıstı ve bunun meyvelerini topladı. 2014 yılı sonuçlarına göre, koç'a başarı sıralaması 90 binin altında olup girebilen öğrenci yok.

+tarih, arkeoloji ve sanat tarihi bölümleri sadece tam burslu öğrenci alıyor. medya bölümüne en düşük sıralamayla giren öğrencinin puanı 388. fikir oluşturması açısından söylenebilir ki bu puanla istanbul ve marmara'daki herhangi bir sözel bölüme girmek imkansız değil.

+aynı amerikan üniversitelerindeki gibi ders programları sosyal bilimcilerin işine gelecek şekilde hazırlanmış. misal arkeoloji ve sanat tarihi için konuşabiliriz, tık
görüldüğü üzere alan dersi sayısı 17, ortak çekirdek dersi sayısı 13 (tarih, felsefe, astronomi, edebiyat vs.) seçmeli ders sayısı ise 11. yani farklı alanlarda kendini geliştirmek mümkün, okul buna olanak sağlıyor.

+çap yönetmeliği rahat, tıp dışında.

+tam burslu olarak, koç üniversitesi destek bursu programına başvurup, yurt bursu ve cep harçlığı almak mümkün.

+- kampüs bir öğrencinin tüm temel ihtiyaçlarını karşılayabilir, gayet güzel. yalnız şehrin dışında, bundan hoşlanmayanlar da var, tamamen karakter meselesi.

eksileri

-burs ömrü konusunda cimriler. hazırlık için 1, lisans için 4 yıl burs var. çap yapılırsa ek süre veriyorlar. daha önce türkiye'deki herhangi bir üniversiteye yerleştiyseniz, tekrar sınava girip kazansanız dahi buradan tam burs alamıyorsunuz.

istanbul bilgi üniversitesi

ts puan türü ile alan programlar: tarih, reklamcılık, halkla ilişkiler, sinema televizyon, medya ve iletişim sistemleri, televizyon haberciliği ve programcılığı, sanat ve kültür yönetimi

artıları

+mantar gibi türeyen vakıf üniversitesi ekolünden gelmiyor. türkiye'nin dördüncü, istanbul'un ikinci vakıf üniversitesi olarak kuruldu. esasen okulun temeli fen edebiyat ve iletişim fakültesine dayanıyordu, bunun sözelcilere getirdiği faydalar var.

+bazı olaylara rağmen, hala türkiye'deki en özgürlükçü üniversitelerden biri.

+etkinlikler, şehir içindeki konumu ve mimari orijinallik açısından düşünüldüğünde istanbul'daki en güzel üniversite kampüslerinden birine sahip (santralistanbul)

+iletişim fakültesi, türkiye standartlarının üstünde. ekipman yetersizliği yok. bana göre vakıflar arasında en başarılı iletişim fakültesi bilgi'de.

+çift anadal yönetmelikleri rahat, sadece hukuk ve psikolojiyle çap yapmak için 1.sınıfta önkoşul olarak ders almak şart.

+burs ömrü konusunda cimri değiller. hazırlık için 2, lisans için 6 yıl burs veriyorlar.

eksileri

-tam burslu öğrencilere vadettiği bir maddi destek bursu veya yurt bursu yok.

-her yıl yapılan zamlarla, türkiye'deki en pahalı 4.vakıf üniversitesi haline geldi (ilk üç: koç sabancı özyeğin) burs uçarsa falan aman diyim.

-okulun asıl kurucusu oğuz özerden, santral projesine girişirken ciddi anlamda para harcadı ve altından kalkamadı. bunun sonucunda okul amerikalı üniversite ağı laureate'e satıldı. yeni yönetimle beraber eğitim kalitesinde düşme meydana geldi.

bahçeşehir üniversitesi

ts puan türü ile alan programlar: fotoğraf ve video, halkla ilişkiler, iletişim tasarımı, reklamcılık, sinema televizyon, yeni medya

artıları

+son yıllarda iletişim fakültesi ile beraber yükseliş trendi yakalayan okullardan biri.

+burs ömrü yeterli (hazırlık okulu dahil 7 yıl)

+eğitim ücreti dışındaki burslarda, bilgi kadar cimri değil. üniversite derecesine göre ilk 2000'e kadar nakit destek bursu alma ve yurtdışı yaz okullarına bedava gitme şansı var

+okulun roma, berlin, washington, hong kong gibi şehirlerde açtığı ufak kampüsler var. yurtdışı olanaklarını geliştirmeye kanalize olmuşlar.

eksileri

-okulun istanbul'daki kampüsleri, gsü gibi sadece merkezde olmasının ekmeğini yiyor. buna ek olarak iletişim fakültesi, karaköy'deki büyük bir dershane kıvamındaki binada eğitim görüyor, kampüs anlayışı yok.

-karaköy'e taşınma süreci boyunca, öğrencilerine karşı aldıkları tavır düşündürücü:


kadir has üniversitesi

ts puan türü ile alan programlar: halkla ilişkiler ve tanıtım, iletişim tasarımı, yeni medya, radyo televizyon ve sinema, reklamcılık

artıları

+tıpkı bahçeşehir gibi, iletişim fakültesiyle yükseliş trendi yakalayan okullardan biri.

+burs ömrü yeterli (hazırlık için 2, lisans için 6 yıl)

+üniversite derecesine göre ilk 3000'e kadar nakit destek bursu alma şansı var.

-+iletişim fakültesinin de bulunduğu cibali kampüsü idare eder, eksiği yeterince büyük alanının olmaması. artısı şehrin merkezinde olması. bu yönden bilgi'den zayıf, bahçeşehir'den güçlü.