EĞİTİM 18 Kasım 2016
46,1b OKUNMA     1156 PAYLAŞIM

Üniversite Mezunları Neden İşsiz Kalıyor?

Ülkemizde son yıllarda gittikçe artan işsizlik sorunu en çok da üniversite mezunlarını yoruyor. Bir alanda uzun yıllar eğitim alıp emek harcayan insanlar buna rağmen işsiz kalınca zor günler de kaçınılmaz oluyor. Sözlük yazarları bu olayın sebeplerini sıralamış, buyursunlar.
iStock.com

yeterli sermaye birikimi olduğuna inanıyorum ama girişimci denen canlı türünün az bulunması ciddi bir sebep.

gereksiz ve çok sayıda sırf işsizliği biraz olsun ertelesin diye açılan bölümler.

iyi derecede yabancı dil bilmemek..

maalesef kendi deneyimlerimden bildiğim üzere (bkz: tecrübesizlik)

ama yeni mezunları işe almadan, bu insanlar nasıl tecrübe kazanacak o da ayrı bir merak konusu tabi ki.

iStock.com

boşu boşuna ve körü körüne, sadece diploma için okumak. işsizlik savunulacak bir olay değildir, ya da altına girilecek bir olay değildir. ben henüz öğrenciysem ve 2. sınıfta okuyorsam ve her yaz minimum aylık 1000 tl olmak üzere kendime iş bulabiliyorsam, bu benim kendime yaptığım yatırımın meyvesini topluyorum demektir. üniversiteden mezun olmakta bişey yoktur. önemli olan üniversiteye girdiğin zaman ile çıktığın zaman arasında, kendine diplomadan başka neler katabildiğindir. efendim gitmişsen sempozyumlara, eğitimlere, kabartmışsan cv'ni, insanlar sana bakınca, mezun ama i$siz demek yerine, okulu uzattı ama çocuk bi yandan da çalıştı diye söz ediyorsa bilin ki siz kefeni yırtmışsınızdır. yoksa türkiye gibi 80 milyonluk bir ülkede işsizlik diye bir olayın baş göstermesinin ne kadar muhtemel olmadığı da aşinadır.

iStock.com


diğer bir hususta, işsizliğin sebebi olarak değinebileceğimiz, maaş beğenmeme. lan oğlum, madem kriz var diyosun, açım diyosun, ekmek yiyemiyoz akşam diosun, ne diye sana aylık 650 tl veren adamın yanında çalışmıyosun? üniversite mezunsun diye mi? afedersin ama bu şekilde bir zihniyetle devam edersen hayatına, o diploma zamanla dolabının içinde bir anı olarak yer bulacaktır. işlevsiz ve sadece sorana göstermek için. günümüzde üniversiteden mezun olup ta fahiş ücretlerle çalışma hayatına başlamak, takdir edersiniz ki, ütopik olacaktır. bunları kapitalizm mapitalizm muhabbetine girip detaylı anlatmaya gerek yok kanımca. onun için sevgili mezun arkadaşlar, sadece şunu düşünmelisiniz. ne kadar maaşa çalışmak istiyorsunuz?

iStock.com

bu soruyu bi kendi kendinize cevaplayın, sonra da biraz oturup düşünün, örneğin aylık 5000 tl'ye çalışmak istiyorum, 4 sene okul okudum, ingilizce biliyorum diyeceksiniz. çok güzel diyeceğim sizlere. eğer bir şirket size 5000 tl maaş veriyorsa, bilin ki aylık sizin şirket kar'ına etkiniz minimum 7000 tl olmalıdır ki, mutual bir mutluluk ve huzur sağlanabilsin. sadece mezun olmayla bu işler oluyo mu? tabi ki olmuyo. onun için gençler ve kendini gençliğe hazırlayan arkadaşlar, size tavsiyem şudur ki, kendinize bir şey katmadığınız günleri yaşanmış olarak saymayınız.(bkz: papillon)

mezun olduktan sonra iş aramalarıdır. artık böyle bir şey mümkün değil. kimse sizin diplomanızla veya nasıl kaç puanla mezun olduğunuzla ilgilenmiyor zaten. aranılan ilk şart daima tecrübeli olmak. bunun için de okunduğu dönemde çalışamaya başlamak gerekiyor.

iStock.com


üniversite sürecim boyunca kendi alanımda çok az paralara gerek part time gerek ise tam gün çalıştım. okuldan öğrendiğim hiçbir şeyin pratikte işe yaramadığını daha o zaman farkettim. okul bir araçtır fakat hiçbir zaman sizi sonuca götürmez. bu beklentiyle hareket etmek de sonunda bunalımı ve işsizliği getiriyor zaten. şu an sınıfımdan birçok insan bir yerlerde torpil arıyor, akademik kasmaya çalışıyor. biz sırt çantasıyla koşuştururken onlar derste olduklarından okul bitince harika yerlerde olma hayalleri kuruyorlardı. okulun son dönemlerinde ise kafalarına dank edip, "sizin iş yerinde eleman açığı var mı ya, bu işler nasıl oluyor?" soruları başladı. sonuç şu an birçoğu işsiz benden önce mezun olmalarına rağmen.
özetle işsiz olmalarının sebebi üniversite mezunu olmanın onlara iş getireceğine inanmaları.

şansa inanmayan biri olarak, üniversiteyi yalnızca ders çalışarak ve aylaklık yaparak geçirme hatasıdır diyorum.

mezun olunan universite, bitirilen bolum-fakulteyle pek ilgisi oldugunu dusunmuyorum. ben mesela bir fen edebiyat fakultesi mezunu olarak 6 aylik is tecrubemle evde kuveti dolarlarla doldurdum oyle boyle degil.

universite mezunlarinin issiz kalma sebebi sahsi kanaatim rekabetin giderek artmasidir. bundan 30 yil once universite mezunu insan sayisi cok azken, bundan 15 sene once yuksek lisans yapmis insan sayisi azdi. bugunse herkes masallah fabrika cikisi yuksek lisansiyla geliyor.

iStock.com