EĞİTİM 20 Ekim 2017
99,5b OKUNMA     923 PAYLAŞIM

Uluslararası Eğitimde Epey Önemli Bir Yeri Olan IELTS'e Gireceklere Detaylı Tavsiyeler

IELTS (Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı), İngilizcenin kullanıldığı ortamlarda öğrenim görmek veya çalışmak isteyen kişiler için uygulanan küresel bir sınav. Kendince avantajları olan bu sınava hazırlanırken neler yapmak gerekiyor peki?
iStock

aşağıda uzun uzun tavsiyelerimi vereceğim. öncelikle şunu söyleyeyim ; 3 ay önce pre-intermediate civarında ingilizcesi olan, duyduğu çoğu şeyi anlamakta zorlanan, hayatında bir tane essay yazmamış olan, sınava öyle aşırı saatler harcamadan yaklaşık 2 ay çalışan ben aşağıdaki notları aldım. benim gibi vasat seviye ingilizcesi olan ve ielts'e girmek isteyen arkadaşlara umut olsun.

2 nisan 2016 tarihinde girdiğim ac modülünde ;

speaking : 6.5
listening : 6.5
reading : 6.5
writing : 5.5

overall : 6.5

aldığım sınav.

soru 1 : sınava nerede girdim ?

* idp'den kayıt oldum sınava. the marmara hotel'de girdim. kesinlikle öneriyorum arkadaşlar. sınav boyunca ne duyma konusunda, ne de başka bir konuda bir aksaklık yaşamadım. çıt çıkmadan sınavı bitiriyorsunuz.

soru 2 : ielts çalışmaya başlamadan önce ne yaptım?

* öncelikle grammar eksiğim çok fazlaydı ve gerek temel tense yapıları olsun, gerek diğer grammar kuralları olsun biraz bilip bir temel inşa etmeye, diğer katları bunun üzerine çıkmaya karar verdim. yaklaşık olarak 20 gün boyunca grammar çalıştım. grammar notlarımı yazdığım bir defter tuttum ve notlarımı bu deftere aldım. tüm grammar kurallarını çalışmadım tabi ki, aklımda kalma ihtimali olmayan zor şeylere odaklanmadım çok(ettirgen yapı gibi mesela).

bu süreçte en fazla kullandığım site şu site oldu:
http://www.dersimizingilizce.com/…lizce-gramer.html

* ayrıca bu süreçte vocabulary çalışmaları yaptım, özellikle akademik olarak wordlist çalıştım. bu çok önemli bence. çünkü özellikle ielts'in reading kısmında bu akademik ağırlıklı kelimelere öylesine rastlıyorsunuz ki, çalışmalarınızın emeğini alacağınıza emin olabilirsiniz. academic vocabulary sürecinde şu siteyi kullandım çünkü kelimeleri çalıştıktan sonra test çözerek kelimeleri pekiştirme şansınız da oluyor, kesinlikle tavsiye ederim ;
http://www.examenglish.com/…/academic_wordlist.html

* bu aşama ortalama 20 günümü aldı. günde 2 saat bakmış olsam, hmm, 40 saat yapar. evet o civarda çalıştım sanırım. bu kadar sürede hallediliyor korkmayın sakın.


soru 3 : ielts çalışma aşamasında nelere dikkat ettim?

* öncelikle 1-2 tavsiye vermek istiyorum işinizi kolaylaştırabilecek olan. first of all, cambridge ielts serisi bu süreçte kutsal kitabınız olacak arkadaşlar. gerçekten sınavla birebir levelda bu kitap serisi. ikincil olarak ielts çalışma sürecinde önceden defterinize yazdığınız grammar ve academic vocabulary notlarınızı arada sırada okuyun, unutulmasın onlar. sadece sınav değil, grammar tüm ingilizce hayatınız için önemli bir nokta. bu arada unutmadan,

cambridge ielts serisini bu linkten indirdim
https://yadi.sk/d/xco41wdddmgio

* bir diğer söyleyeceğim şey şu, kesinlikle sınava çalışıyormuş da mecburen kitap açıyormuş gibi düşünmeyin. artık ingilizcenin hayatın her alanında şart olduğunun hepimiz farkındayız, bu nedenle çalışmalarınızın her aşamasında "kendime birşeyler katıyorum" mottosunu düşünün. zaten sürecin sonlarına doğru ne kadar geliştiğinizi göreceksiniz. özellikle vasat ingilizcesi olan arkadaşlar bu gelişmeyi çok daha net görecek. çünkü ielts'te 3.5 dan 6.5'a çıkmak, 6.5'dan 7.5'a çıkmaya göre çok daha kolay emin olun ki.

* sınav ağırlıklı olarak ortalama 3 ay çalıştım ama günde kaç saat çalıştığımı söylemem gerekirse öyle çok önemli zamanlar harcamadım. 3 ay boyunca günde 2 - 2.5 saat çalışmış olabilirim illa bir ortalama vereceksem.


soru 4 : listening kısmında nasıl çalıştım ?

* tamamen cambridge ielts serisinden çalıştım desem yalan olmaz. 10 kitabın hemen hemen tüm listening testlerini çözdüm. ilk okuduğunuzda korkutucu olabilir ama zaten 40 tane filan test var ben 30 tanesini filan çözmüşümdür. bu da 3 günde bir bi tane listening çözmüşüm demektir. bu da oldukça az bi sayı, korkmayın.

* burada altın kural bence şu, listening yaptığınızda cevaplara bakıp bir köşeye atmayın testi. kitapların arkalarında tapescriptler var. kafanıza yatmayan, "ya ben şu kısmı duyamadım, tam anlamadım" dediğiniz tüm kısımların tapescriptini okuyun, sonra tekrar dinleyin. yani bi bakıma altyazılı dinliyormuşsunuz gibi yapın. bu şekilde biraz emek harcayıp listening yaparsanız, emin olun ki aşama kaydediyorsunuz.

* bunun dışında listening'i kötü olan arkadaşlar bence ted konuşmalarını altyazılı olarak dinleyebilirler. ted konuşmalarının şöyle çok güzel bir yararı var ; sitedeki bazı konuşmaların türkçe yazı halleri de var. yani site üzerinden konuşmanın hem ingilizce hem türkçe text halini alıp karşılaştırıp dinleyebilirsiniz. last but not least, altyazılı şarkı dinleyebilirsiniz arkadaşlar. önce türkçe çevirisine de bakın. sonra lyricleri ile beraber şarkıyı dinleyin. çok güzel bir çalışma.


soru 5 : reading kısmına nasıl çalıştım ?

* yine cambridge ielts serisi temel dayanağınız olsun. testler ielts ile çok benzer seviyede. ama burada da test bittikten sonra cevaplara bakıp atmamaya dikkat edin. yanlış cevaplarınıza dönün bakın, ingilizcesi iyi olan arkadaşınıza gidin sorun, üzerine giderek yenin reading olayını.

* hızlı olmanız lazım. 1 saat içinde 3 tane yazı okuyup cevaplayıp forma işaretleyeceksiniz. bu yüzden evde reading yaparken tıpkı sınavdaymış gibi süre tutup yapın. nasıl hızlandığınızı görüp şaşıracaksınız.

* kendi seviyenize göre altta verdiğim siteden haber okuyabilirsiniz, ilerletecektir okuma düzeyinizi.
http://www.newsinlevels.com/#

soru 6 : writing kısmına nasıl çalıştım ?

* writing zurnanın zırt dediği yerlerden bir tanesi. mesela speaking kısmında önem verdikleri şey fluency. yani ingilizcenin tense ve diğer grammar ağırlıklı konularına çok da fazla değinmiyorlar. ama bunun acısını writing aşamasında çıkarttıklarını rahatlıkla söyleyebilirim.

* aslında bana çok fazla söz düşmez. çünkü öyle bir adam var ki writing aşaması hakkında ipuçları verip ielts examinerlerinin istediği gibi essay yazmayı öğreten, sonradan çok duacı olacaksınız.bu mucize adamın adı simon. aşağıda linki vereceğim. bu linkte açın writing 1 ve writing 2 bölümlerini. sondan başlayarak başa kadar inceleyin. okuyun. zaten aşama kaydedeceksiniz direkt.

bu arada link:
http://ielts-simon.com/

* ilk zamanlarda yazamayabilirsiniz bu çok normal birşey. özellikle ingilizce yazı yazmaya alışkın olmayan bir bünye 1 saat içerisinde nasıl hemen 2 essay yazsın bir tanesi 150 bir tanesi 250 kelimeden oluşacak şekilde? yani ilk başlarda kasılacaksınız bu problem değil. gerekirse örnek writing sorularının cevaplarını deftere ekrandan baka baka yazın. bu bile önemli. burada kilit faktör yazma alışkanlığı edinmek. yazın arkadaşlar. yazdıkça alışacaksınız emin olun ki.

* zaten simon baba writing konusunda çok güzel bilgiler veriyor ama benden ufak bi trick gelsin writing 2'ye dair. bizzat examinerlerden bir tanesinden duyduğum kadarıyla ; bağlaç ve bu tip kelimelere çok önem veriyorlar. yani ; moreover,nevertheless,however,meanwhile,firstly,secondly,finally,last but not least,for a variety reasons,etc. bunları kullanmaya gayret gösterin çünkü seviyor adamlar.


soru 7 : speaking kısmına nasıl çalıştım ?

* biliyorum ki özellikle speaking pratiği olmayan arkadaşlar için zor bir kısım. benim için de kolay değildi. burada ise kilit nokta ielts ağırlıklı çalışmak. özellikle topic 2 denilen ve 2 dakika monolog yaptığınız kısım için bir taktik vereyim. ben bu sayede yardırdım o aşamayı. aşağıda vereceğim linkte sıklıkla sorulabilen cue cardlar var topic 2 ile alakalı. bu cue cardlardan yaklaşık 20 tanesi hakkında sınav öncesinde çalışmanız olsun. ciddiye alın, bilgisayara konuşmanızı yazın ve tekrar edin bunları sürekli. daha sonrasında olay çok basit. size sorulan soruyu bu 20 tane çalıştığınız konu başlıklarına çevirmek. mesela bana gelen soru şuydu ; "yakın tarihte birisinden hediye olarak almış olduğunuz bir giyim eşyası?" normalde bu tip bir soruyla hiç karşılaşmamıştım ama çalıştığım topicler içerisinde birçoğunda sevgilimle uydurma bir tanışma hikayesi eklemiştim. bu ortak cevaplar sayesinde işiniz de kolaylaşıyor.

ve bir başka çalıştığım konu da "what's your favourite clothes?" gibi bişeydi, ve buna da jean demiştim. başka bir çalıştığım konu ise "what is your favourite colour?" idi, buna cevabım da maviydi, "uğurlu rengim, favori rengim, çok severim" vs diye uzun uzun bir sample cevabım da vardı. sınav anında da "sevgilimle 2011 de tanıştık, 2012 de doğum günümde bana jean aldı, jean şöyleydi böyleydi, maviydi, mavi benim favori rengim ve şans getirir bana" filan diye uzun uzun anlattım ve 2 dakikayı doldurdum. sözün özü ; 20'ye yakın topic hakkında cevaplar hazırlayın ve ortak cevaplar olsun mümkün oldukça. gerisi gelecektir.

bu arada cue card linki:
http://www.ielts-exam.net/…ts_speaking_samples/386/

* bunun dışında benim çok nadir yaptığım ama yapılması çok önemli olan birşey ; skype'dan speaking arkadaşı bulmak.

bunun için güzel bir link:
http://www.speaking24.com/

* son olarak writing çalışmanız speaking kısmını çok olumlu etkiliyor. orada kullandığınız bazı kalıplar speaking'de aklınıza geliyor ve çok yararlı oluyor. kendi sınavımdan örnek vereyim ; writing çalışırken "xxx has some advantages for variety sides, however, it has some drawbacks also" gibi şeyler yazardım. speaking hocası "okullarda tek tip giyinmenin bi avantajı nedir sence" gibi birşey sormuştu ve ben yukarıdaki kalıbı speaking de dayamıştım. bence 6.5 yolunda önemli bir adım olabilir bu güzel cümle tercihleri.

eyyorlamam şimdilik bu kadar. sorularınız için çekinmeden yeşillendirin efenim. başarılar herkese.

Sözlük yazarı "liveinflames" de kendi tavsiyelerini sunmuş

9 ocak 2010'da girmiş olduğum sınavdır ielts. şimdi kısaca sınavdan önce yapılması gerekenler ve sınavın kendisi hakkında biraz bilgi vereyim sınava girecek arkadaşlara.

öncelikle naçizane tavsiyem, eğer başvurmak istediğiniz okul, iş vs. "ille de toefl" demiyorsa, toefl veya ielts diyorsa ielts'i tercih edin derim (bkz: toefl/@liveinflames). orada yazdıklarım başınıza gelebileceklerden bir kuple. ayrıca bu toefl'a oranla çok daha insancıl bir sınav, en azından speaking kısmında gerizekalı gibi bilgisayara konuşmuyorsunuz. toefl'dan daha kolay geldi bana sanki, gerçi sonuçlar gelince göreceğiz tabi nasıl olduğunu ama neyse.

öncelikle

british council'in sitesinden kendinize uygun tarihi seçip, o sınav için son kayıt tarihinden önce bankaya gidip 120 pound yatırıyorsunuz. daha sonra internetten bir başvuru formu dolduruyoruz. sınava bir hafta kala sınav detayları, speaking kısmının ne zaman nerede yapılacağı falan ilan ediliyor internet sitesinde. benim speaking sınavı normal sınavdan bir gün önce oldu mesela. sınava giderken de 8 sayfalık başvuru formu, iki tane resimli kimlik (nüfus cüzdanı, pasaport, ehliyet veya fotoğraflı ikametgah kağıdı) ve bir adet de fotoğraf götürüyorsunuz.

geldik sınava

sınav çok elit mekanlarda yapılıyor gerçekten onu söylemek gerek asdsdf. benimki elite world hotel diye bir yerdeydi mesela. burda yazılanlardan salonun çok küçük olacağını, az kişi olacağını falan sanıyordum ama hiç öyle değildi, rahat bi 100 kişi falan vardı salonda. ayrıca sondan bir gün önce kayıt olmama rağmen listening kısmında hiç problem yaşamadım, arka taraflarda sayılmazdım gerçi ortalardaydım ama kimse sesten şikayet etmedi, yeterince açıyorlar.


listening: burada önemli olan dikkatlice dinlemek ve konsantrasyonu kaybetmemek. pek bir zorluğu yok gibi, ilk üç dinleme parçasında bir iki ara verirken, son parçada hiç ara vermeden 10 soruyu birden cevaplamanız lazım, o yüzden özellikle son parçada dikkatiniz dağılmamalı.

reading: üç tane öküzümsü büyüklükte okuma parçasıyla ilgili soruları cevaplandırmanız lazım. önce soruları okuyup ona göre parçaları okumak daha mantıklı. "true, false, not given" sorularında iyi düşünmek gerek, yanıltıcı olabiliyor.

writing: daha önceden de zaten yazıldığı gibi, ilk yazıda tamamen objektif olarak grafikte gördüklerinizi kağıda aktarmanız lazım. bütün bilgileri yazmayın tabi, en önemli olanlarını yazın. ikinci kısımda ise konu dışına çıkmamaya özen gösterin. her iki kısımda da belirtilen kelime sayısına ulaşmaya çalışın yoksa puan kırıyorlarmış direk (150 ve 250 kelime).

speaking: burada da bir odada ingiliz bir abi/ablayla muhabbet ediyorsunuz. 10-15 dakika arası sürüyor. ben önceden birkaç örneğe bakmıştım, hepsinde "do you work or are you a student?" tarzında başlıyordu ama bana geldi direk "let's talk about your house" dedi. "oh beybi yu ar tuu fest" dedim. sonra bir baktım atılmışım sınavdan. şaka lan şaka. sınavdan önce örneklere falan bakın ama sakın cevap ezberlemeyin. hem "what's your house like?" sorusuna "i'm a student" demezsiniz, hem de ezberlenmiş cevapları anlayıp direk soruyu değiştiriyorlarmış bu gözetmenler öyle duydum.


son olarak da bir iki faideli link vermek istiyorum. hadi iyisiniz keratalar.

http://ieltspass.blogspot.com/
http://ielts.cambridgeebook.com/

edit: "her şeyi yazmışın bir sonucu yazmamışın, asıl onu merak ediyoruz" temalı mesajlardan yola çıkarak sonucumu ekleyeyim dedim. ben insanların "bize ne lan senin sonucundan dürrük" diyeceklerini düşünüp koyma gereği duymamıştım.

writing: 7,5
reading: 9
listening: 9
speaking: 9
overall: 8,5

Bu içerik de ilginizi çekebilir