BİLİM 28 Eylül 2016
117b OKUNMA     1724 PAYLAŞIM

Ülkemizde Sessiz Sedasız Bir Astronomi Şöleninin Yaşandığı Olağanüstü Yer: Saros Körfezi

Çanakkale'de yer alan Saros Körfezi, ülkemizde ışık kirliliğinin en az olduğu yerlerden birisi. Sözlük yazarı ''tanzer'' de bu az ışık kirliliğini mükemmel fotoğraflar çekerek değerlendiriyor.

benim için geçtiğimiz yaz ufkumu kat kat arttıran şey yıllarca gözümün önünde duran ancak denize girip çıkmaktan başka bir şey yapmadığım saros körfezi'dir. astronomi şöleninin yaşandığı bu eşsiz yerin başka insanların ve gelecek nesillerin de ufkunu açması korunması lazım.

saroz körfezi çevresi deniz seviyesinde olmasına rağmen kıyılarında ışık kirliliği yok denecek kadar az olduğu için türkiye'de gece gökyüzünü izlemek için en ideal yerlerden birisidir. doğal yapısını korumakta çok geç kalmadığımız nadir kıyılarımızdandır burası. bu yüzden ışık kirliliği yaratacak ve doğasını bozacak yapılaşmanın acilen önlem alınarak engellenmesi ve kalıcı olarak korunması gerekir.

2 hafta önce gülçavuş sahilinin yanındaki ormana gittim. daha önce de gittiğim, çok beğendiğim bir ormandı. ancak gülçavuş'u geçip ormana girdiğimde şok geçirdim, gözlerime yaş doldu. iki sıra ağaçtan sonra tek bir ağaç bile yoktu. koskoca ormanı katletmişler, dümdüz etmişler. ormandan geriye kalan bir ağaç parçası bile yok, sadece toz kalmış. haritadan bakıldığında da bu vahşet görülebiliyor. burası tarla değil, yanmış bir orman da değil. burası insan eliyle organize biçimde yok edilmiş bir orman arazisi:


bu olay haricinde her şey mükemmeldi bu yaz saros'ta. aysız gecelerde hava açıktı. tam bir astronomi şöleni yaşandı. yaz aylarının başında jupiter daha sonra da satürn ve mars sürekli parlaktı. samanyolu neredeyse tüm gökyüzünü kaplıyordu.

gökyüzünün güzelliği geceyle de sınırlı değildi. akşamüstüleri güneş battıktan sonra batı ufkunu çok tatlı bir renk kaplıyor saros'da:


hava karardığında ise ortalık gerçekten siyahlaşıyor. bir keresinde ormanın içlerine gidip fotoğraf çekmeye çalıştım, en fazla 15 dakika kalabildim. yere baktığımda gözlerim açık veya kapalı farketmiyordu, neredeyse aynı siyahtı, ancak gökyüzüne baktığımda sanki uzaya açılan delikten bakar gibiydim:


sahile inip biraz biraz karanlığa ilerlediğinizde de yıldızların büyüsü altında kalıyorsunuz:



sahilden ayın batışını izlediğimiz bir gece de her yerin fotoğrafını çekip birleştirmeye karar verdim. 135 kareyi birleştirdiğimde ortaya çıkan fotoğraf ise saros körfezi'nin ışık kirliliğine karşı korunması gerekliliğinin sebebi gibiydi:


sadece aysız gecelerde değil dolunayın olduğu gecelerde de güneye bakan kıyılarda müthiş manzaralar ortaya çıkıyor saros'da. bulutların ayı kapattığı bir akşam mehtabın başlangıcını çekebilmiştim:


gecenin ortalarında ise ay batmaya yakınken ikinci bir günbatımı yaşanıyor saros'da. bu arada mehtaplı gecelerde balık tutmak çok büyük keyifmiş. bu fotoğrafı da balık tuttuğumuz gecelerin birinde saat 02:30 civarında çektim, neden ikinci günbatımı dediğimi daha iyi anlayacaksınız:


bu müthiş gecelerin ardından sabahı ettiğinizde doğuya bakarsanız yine çok tatlı bir kızıllıkla karşılarsınız saros'da:


bunların haricinde
timelapse olarak çektiğim gökyüzü manzaraları size yıldızların altında geçirilen saatlerin özetleri olarak bir fikir verebilir:

parçalı bulutlu bir gece



dolunayın batmasına yakın parlak bir gece



samanyolu'nun saros körfezi'nden geçişi (ağustos ayı)

Tanzer'in daha önce çektiği fotoğraflar için: