UHT Süt ile Günlük Süt Arasındaki Fark Nedir?
kutsal bilgi kaynağı'na bir gıda mühendisi olarak katkıda bulunayım.
uht süt: 'ultra heat treatment' açılımı olan, sütün yüksek basınçla 2 saniye içinde 100 derecenin üzerine çıkarılıp, ani olarak soğutulmasıyla, içindeki sağlığa zararlı bakterilerin ve sporlarının öldürülmesi sağlanır. bu süt, steril ambalaja konulduktan sonra açılmadığı sürece, dolapta saklanmasına gerek kalmadan 3-5 ay tazeliğini koruyabilir. tat olarak biraz daha farklıdır, besin değeri pastörize süt kadar yüksek değildir ancak sağlığa zararlıdır ibaresi uht süte yapılan haksızlıktır.
günlük süt: aynı sütün pastörizasyon işlemine tabi tutulmasıdır. pastörizasyon, gıda maddelerine uygulanan bir ısıl işlemdir. 60 ile 100 derece arasında yapılır. süt için bu değer 63 derecedir. günlük süt dediğimiz şey aslında pastörize süttür. pastörize sütte zararlı mikroorganizmalar tahrip edilir ancak sporları canlı kalır, çok yüksek sıcaklığa çıkılamadığı için. tat olarak çiğ süte daha yakındır. (bkz: çiğ süt)
en bilinen ön yargı, uht sütlere katkı maddesi katılmasıdır. efendim, bu külliyen yalandır. yukarıda bahsettiğim gibi aradaki fark ısıl işlem farkıdır. bu aralar uht süt sağlığa zararlı şeklinde birtakım haberler çok popüler. tabii şu da bir gerçek ki uht sütte yüksek sıcaklıklar, şok etkisi vs. sütün besin değerlerine ciddi oranda zarar veriyor ama bu onu zararlı yapmıyor, daha az yararlı yapıyor. arada büyük fark var.