BİLİM 3 Şubat 2017
34b OKUNMA     925 PAYLAŞIM

Uçuk Deyip Geçmememizi Gösteren Uçuğun Sebep Olduğu Zorlu Hastalıklar

Uçuk Deyip Geçmememizi Gösteren Uçuğun Sebep Olduğu Zorlu Hastalıklar
iStock.com

ağızdaki uçuk herpes simplex virüsü kaynaklıdır. sıcak çay kaşığını değdir geçer denecek kadar da masum değildir.

işte aşağıdaki haberde de olduğu gibi anne uçuğum nasıl olsa kabuk tuttu diye bebeğini öpmüş ve çocuk felç. çünkü virüs beyne kadar sıçramıs. sizdeki 1 çocuklarda 1000 bunu sakın unutmayın. çünkü mikroba duyarlılıkları bu ölçüde bizden fazla. elbette mikropta alacak ama parktan bahçeden, yere atıp aldığı oyuncağından, her gün dışarıya çıktığı havadan. bu şekilde değil.
haber için

peki ya herpes simplex nedir ?

hsv dünyada en sık enfeksiyon yapan virüslarden birisidir. organizmada yaşam boyu sürme özelliğine sahiptir.
en sık görüleni hsv-1 enfeksiyonu dur. genital bölge dışındaki deri ve mukozalarda hastalığa neden olur. hsv-2 ise genital ve anal bölge mukoza ve derisinde hastalık yapar.

iStock.com


herpes simplex nasıl bulaşır ?

iki tipi de yakın kişisel temas sonucu bulaşır, masum bir öpücükle (ağız çevresine) veya cinsel temasla (genital alana) bulaşabilir. bulaşma olduktan bir süre sonra kişinin genital bölgesinde "çok şiddetli kaşıntılar" görülür.
hsv görülen bireylerde diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların da testler ile taranması doğru olacaktır

genital herpes belirtileri nelerdir?

bulaşmış kişilerde genital alanda kabarcık, kızarıklık, kaşıntı ve ağrı ile kendisini göstermektedir.
sessiz seyredebilir; yani hiç bir bulgu ortaya çıkmayabilir.
hsv ile bulaşmış kişilerin % 20'sinde görülen bir durumdur.
yine bulgulara nadiren ateş, baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik ve kas ağrıları da eşlik edebilmektedir.

sürekli tekrarlayıcı hastalıkla başetmek zorunda kalan hastalarda zamanla psikolojik yakınmalar; depresyon ve anksiyete durumları da ortaya çıkabilir. eşlerine bulaştırma korkusu ile kişilerin zaman içinde kaygı ve endişeleri artabilir, cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir.
hsv-2özellikle evli çiftler arasında ciddi evlilik sorunlarına yol açabilen bir cinsel enfeksiyondur.

hsv-2 hastalığını kaptıktan sonra yapılması gerekenler
-özellikle stres, sigara ve alkol kullanımları vücut direncinizi düşürerek enfeksiyona açık bir hale düşmenize sebep olacaktır. bu nedenle bu tür alışkanlık yapıcı maddelerden uzak durunuz. stresle başa çıkabilmeyi öğrenmezde de fayda olacaktır.

-spor yapmak ve dengeli beslenmek önemlidir. düzenli egzersiz ile dengeli beslenmeniz bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve stresinizi azaltacaktır.

-hastalığın rekürransını azaltmada düzenli uyku, istırahat ve hijyenin de önemi büyüktür.

-sürtünme nüks olasığını arttırrır. ilişki sırasında veya masturbasyon ile sürtünme sonucunda hastalığın yenileöe şansı artmaktadır. cildin uzun süreli kaşınarak tahriş edilmesi ve ultraviyole ışınlar sonucunda da enfeksiyon tetiklenerek yayılabilmektedir.

-hsv enfeksiyonları kişilerde hiv (aids) enfeksiyonunun yayılmasını arttırırken, aids enfeksiyonları da vücut direncini baskılayarak herpes enfeksiyonlarının yayılmasını arttırabilmektedir.

gebe kadınlarda herpes simplex virüs

değişik gebelik haftalarında bulunan bir grup gebe kadından alınmış ve bekletilmeksizin steril koşullarda 8-10 ml venöz kan ankara üniversitesi tıp fakültesi mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji anabilim dalı seroloji laboratuvarında serumları ayrılmıştır.
sonuç: bir toplum için gebelik öncesi ve gebelik sonrası hsv infeksiyonları, özellikle bebekler için önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır.

herpes simplex virüs, bitkisel destek için

geven kökü, sarı yoğurt otu (yaprak), civan perçemi (çiçek ve yaprak), ravent kökü, zerdeçal, karabiber ve peryavşan otu.
hazırlanışı: geven kökünden 100 gr diğerlerinde 50'şer gr toz haline getirilecek. günde 2 defa taze olmak şartı ile iyi kaynamış sıcak suda 3 dakika bekletip süzüp bal ile tadlandırabilirsiniz gün içinde ister tok ister aç yudum yudum içebilirsiniz

demek ki uçuk deyip geçmiyormuşuz...

kaynak 1 için
kaynak 2 için