İNTERNET 4 Kasım 2024
1,9b OKUNMA     49 PAYLAŞIM

Ücretsiz Olarak Sunulan VPN Uygulamalarını Kullanmak Neden Riskli?

Ücretsiz kullanılan VPN'ler, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Nedir bunlar?

ücretsiz vpn sağlayıcılarının birçoğu aslında gelir elde etmek için sizin verilerinizi toplar ve satar. yani "ücretsiz" denen şeyin bedelini, verilerinizle ödersiniz. ücretsiz vpn sağlayıcısının vpn'i aktif durumdayken; internette yaptığınız her şey ilgili şirket tarafından toplanır ve işlenir. hangi sitelere girdiğiniz, neler aradığınız vb şeyler adeta bir veri deposuna dönüştürülür ve reklam şirketlerine, hatta kötü niyetli kişilere satılabilir. facebook ya da instagram'daki beğenileriniz bile sizin kim olduğunuzu çözmeye yeterken, tüm internet alışkanlıklarınızın başkalarının eline geçmesinin gücünü tahmin edebilirsiniz. gerçi türkiye'deki insanların internet verilerinin birilerinin eline geçmesi çok da önemli bir şey değil, sonuçta sızdırılan devlet verileri sayesinde hastane, tapu, vb aklınıza gelebilecek tüm kritik bilgiler zaten hacker ve kötü niyetli kişilerin elinde.

bir vpn’in temel işlevi, internet trafiğinizi şifrelemek ve gizliliğinizi korumaktır. ancak ücretsiz vpn'lerde kullanılan güvenlik protokolleri çoğu zaman ya yetersizdir ya da hiç yoktur. güçlü bir şifreleme ve sağlam bir güvenlik protokolü olmadan, internet trafiğiniz korumasız hale gelir ve bu durum, verilerinizin saldırıya açık olmasına yol açar. ücretsiz vpn’ler genellikle güvenlik protokollerine önem vermezler. bu da demek oluyor ki, sizin verilerinizin güvenliği iki arada bir derede kalmış durumda. örneğin, sosyal medya hesabınıza giriş yaptığınızı düşünelim. ücretsiz ve kalitesiz bir vpn bağlantısı açıkken, kullanıcı adınızı ve şifrenizi sunucuya gönderiyorsunuz, ama bu sırada verileriniz şifrelenmemiş bir şekilde iletiliyor, bir hacker rahatlıkla ağınızda araya girerek bu bilgileri okuyabilir. hacker, çok basit bir program kullanarak trafiğinizi izler ve giriş bilgilerinizi çalabilir. güçlü güvenlik protokolleri olmadan, vpn bağlantısı hacker için adeta bir velinimet gibidir.

birçok ücretsiz vpn firması, dünya genelinde düşük güvenlikli ya da hiç güvenliği olmayan sunucular kullanır. bu sunucularda verileriniz ya çok zayıf bir şifreleme ile korunur ya da hiç şifrelenmez. hacker'lar, bu sunuculara saldırarak burada işlenen verileri çalabilir. yani vpn sağlayıcınızın sunucuları düzgün yönetmemesi, sizin için büyük bir risk oluşturur. ücretsiz vpn'le halka açık ücretsiz wi-fi ağlarına bağlandığınızda, risk daha da artar. bu ağlar zaten güvensizdir ve ücretsiz vpn’iniz de koruma sağlamıyorsa, verileriniz siber saldırılara son derece açık hale gelir. ücretsiz wi-fi ağına bağlıyken, bir hacker, cihazınıza kolayca erişebilir ve veri transferlerinizi izleyebilir. örneğin, bir kafede ücretsiz wi-fi kullanarak işlerinizi halletmeye çalışıyorsunuz diyelim. ücretsiz vpn’e bağlanarak güvende olduğunuzu düşünüyorsunuz. ancak bu sırada bir hacker aynı ağa bağlanarak sizin vpn bağlantınızı izleyip, verilerinize ulaşabilir. vpn’iniz şifreleme protokollerine önem vermediği için, usta bir hacker rahatlıkla e-posta yazışmalarınıza, şifrelerinize ve özel bilgilerinize ulaşabilir.

bu gibi sebeplerden dolayı; ücretsiz vpn kullanmamak mantıklı bir karar olacaktır, her ücretli vpn sağlayıcısı da çok güvenilirdir diyemeyiz, fakat en azından ücretsiz olanlara göre şifreleme konusunda çok daha iyi oldukları kesin.