HAYVANLAR 13 Ocak 2021
140b OKUNMA     694 PAYLAŞIM

Uçaktan Atılan Bir Kedinin Yaşama Şansı Var mıdır?

Tabii ki kedi dostlarımızın böyle bir şey yaşamasını asla istemeyiz ancak zamanında bununla ilgili bir çalışma yapılmış gerçekten. İnceleyelim.
iStock

bir kediyi uçaktan atarsanız yaşama şansı var mıdır? kediyi nefessiz kesecek atmosfer tabakasını ve -60 c sıcaklıkta donmasını gözardı edip sadece yer çekimiyle ilgileniyorsak evet, vardır.

ancak bir kedinin ~ 10 km irtifadan düşmesi gerekmez, birkaç yüz metreden sonra son hızına (bkz: terminal velocity) ulaşır ve onu bu seviyenin daha üstünden düşürmek kedinin daha hızlı düşmesini sağlamaz.

kedinin hayatta kalmasını sağlayacak şeyin kedilere özgü kemikler, kaslar veya duruşla pek bir ilgisi yoktur, bunun yerine mühendislerin kareküp yasası (bkz: square-cube law) dediği şey sayesinde mümkün olur. basitçe açıklamak gerekirse bir cisim belli bir ölçekte (orantılı olarak) büyütüldüğünde veya küçültüldüğünde yüzey alanı bu ölçeğin karesi oranında, hacmi ise küpü oranında artar veya azalır.

yani kedi ne kadar küçük ve tüylü (rüzgarın yavaşlatması (hava direnci) söz konusu olacak) olursa o kadar iyidir. nasıl böyle bir araştırma yapılmış anlayamadım ama 1987'de amerika'da 132 kediyi 21 metreden atmışlar. 129 tanesi kurtulmuş. araştırmanın garip olan kısmıysa düşük yüksekliklerden atılanların sağlık durumunun yüksek atılanlara kıyasla daha kötü oluşuymuş. bulgulara göre de terminal velocity'e yakınlaştıkça kedilerin hayatta kalma oranının yükseleceği yönünde olmuş.

ilginç bir genel kültür bilgisi daha ekleyeyim: vesna vulovic diye bir kadın da uçağı 10 kilometre havada teröristler tarafından patlatıldıktan sonra yere çakılmış, 2 bacağı, kaburgaları, kalça kemiği kırılmış. 1 ay komada kaldıktan sonra hayata geri dönmüş, 16 ay sonra da biraz aksak yürümesi dışında tamamen iyileşmiş.