TARİH 6 Kasım 2019
309b OKUNMA     2435 PAYLAŞIM

Türkler Orta Asya'dan Geldiği Halde Neden Çekik Gözlü Değil?

Türklerin önemli bir bölümü Orta Asya'dan Anadolu ve çevresine göç ettiği halde, buradaki Türkler neden geldikleri coğrafyadaki fiziksel özellikleri taşımıyor? İnceliyoruz.

orta asya'dan geldiysek neden çekik gözlü değiliz? bunun ana sebebi ne 1000 yıllık genetik etkileşimdir ne de asimilasyondur. bunlar ikincil nedenlerdir. biraz uzun bir yazı olabilir; ancak bu konuda bizim eğitim sistemi sınıfta kaldığı için bir girizgah yapalım.

anadolu'daki türklerin çekik gözlü olmamasının nedeni oğuz türkü olmasıdır (bkz: oğuzlar)
neden çekik gözlü değiliz diye soru sorulmasına yol açan neden: türklük anlayışındaki bilgisizlik ve eğitim sistemimizin ulus devlet kuracağız diye türk kelimesini ırka indirgemesi.

arkadaşlar türk adı bir ırk değildir. bir üst tanımlamadır. büyük bir aileyi kapsayan koca bir şemsiyedir. slav kelimesi buna örnek verilebilir. ya da cermen. türk adı altında oğuz ve kıpçak olmak üzere iki ana grup bulunur. bunu doğu-batı türklüğü diye de ayırırlar.

anadolu türkleri oğuz türküdür. orta asyanın maveraünnehir bölgesinden çıkmadır. kıpçak türkleri ise; kazak, özbek, kırgız dediğimiz doğu türkleridir. bu iki türk grubu aynı kültür ve dili paylaşsa da aralarında genetik olarak oldukça fark vardır. göktürklerin (aşina) bütün orta asya'yı hakimiyet altına almasından sonra bu iki gruba da tarihte türk denmeye başlanmıştır.

bugün anadolu türklerinin soydaşları esasen orta asyadaki kazaklar kırgızlar değil, türkmenistan'da yaşayan türkler, azerbaycan ve iranın kuzey bölgesinde ağırlık göstermekte. örneklemem gerekirse bunlar direkt kardeşlerimizdir; kazaklar, kırgızlar ise daha çok kuzenimiz gibi.

 


oğuzların selçuklu önderliğinde (kınık boyu) batıya göçü ve akabinde gelen moğol istilası ile bugün maverannünehir bölgesinde doğru düzgün oğuz türk'ü kalmadı. orta asya'da kalan oğuz türkleri ağırlıklı olarak türkmenistan'da yaşamakta.

yani bugün verdiğiniz modern gen haritalarındaki %10 orta asya bağı aslında anadolu'daki türklerin ne kadarının kıpçak türkü olduğunu gösteriyor o kadar. kazakistan'da, kırgızistan'da vesaire 14. yy'ın 2. çeyreğinden itibaren artık oğuz türk'ü popülasyonu kalmadığından referans olacak bir gen yok ki istatistiği çıksın.

oğuz türklerinin ekseriyeti batı asya'da yaşamakta artık ve batı asya (türkiye-azerbaycan-iran-türkmenistan) üzerine yapılan gen araştırmalarında anadolu'daki türklerin geni %67 çıkmakta. üzerine %10'luk kıpçak türkünü de eklerseniz bu oran %77 dolaylarına geliyor. bu da size türkiye'de türk geni taşıyan insan oranını aşağı yukarı gösterir.

gelelim bir diğer yanlışa

oğuz türkü ile kıpçak türkü aynı dile ve kültüre sahip ancak aynı genetiğe sahip değil dedik. kıpçaklar (bozkır türkleri) oğuzlara göre daha çekik gözlüdür ve safkan değillerdir, onlar da yazılı tarihten bugüne değin moğollar ve çin ile kaynaşma içerisindeler. ki zaten oğuzların tarih sahnesine çıktığı maverannünehir bölgesi asya steplerine benzemediğinden oğuzların çok fazla çekik gözlü olması beklenmez; ancak yine de günümüzdeki anadolu türklerine göre biraz daha çekik gözlüdür. işte bunun sebebi 1000 yıllık genetik etkileşimdir. ana sebep değil, ikincil sebeptir bu etkileşim. ayrıca güzel bir şeydir, kültürü zenginleştirir.

orta asya'daki soydaşlarımız sadece türkmenistan'da var dedik. bakalım...

türkmenistan'dan bir okul


başka bir foto


98 yılından bir türkmen ailesi bu da


anadolu'daki türkler ile arasında çok mu fark görüyorsunuz?

çekik göz konusunda da etrafı, özellikle kırsalları daha dikkatli gözlemlemek lazım. aslında çevrede çok var ama alışkın olduğumuzdan fark edilmiyor. insan beyni birini tanımlamak için yüzündeki en belirgin özelliğe odaklanır, bu yüzden alışkın olmayan birisi bütün çinlileri birbirine benzetir çünkü beynin ilk odaklandığı şey çekik gözdür. bu sebeple dikkatli incelenirse aslında görmek zor değil.

şöyle bir video var

ama anlatmak istediğim şeyi özetliyor az çok (hangisinin gözlerine dikkat ettiniz bugüne kadar)


bunlar da doğu türkü olan kazaklar

oğuzlara nazaran genetik farklılıkları hasıl.


bu da kazakça bir video, etimolojiye ilginiz varsa oldukça eğlenceli


şuna göz atılmasında fayda var


kısaca aslında bizim kendimize türk değil, oğuz dememiz lazımdı tarihsel olarak. (bkz: oğuzca)
ruslar kendilerine nasıl slav demek yerine rus diyorsa. ancak; bütün bu türk toplulukları zamanında aynı devletlerin çatısı altında yaşadığı için tek bir şekilde addedildi türk olarak:


bugün batılı tarihçiler bu farklılığı turkish-turkic olarak çözüyor. ancak biz hala türk'ü tek bir ırka indirgiyoruz. bütün problem türklüğü tek bir karakteristik yapıda görmekten kaynaklanıyor.

ekleme: oğuzlarla ilgili, özellikle boylarla ilgili çok soru geldi ekşi sözlük'ten.

24 tane oğuz boyu var türkiye'nin dört bir yanına dağılmış, varsak (farsak) gibi alt boylar da var. hepsinin de kendine özgü bir anlamı ve bir tamgası vardır. 


game of thrones gibi lan. iyi parti'nin sembolü kayı boyunun tamgasıdır mesela. oğuzlar, orta asya'da anadolu'da bu tamgaları dört bir yana işlemiş, eski yapılarda, kayalarda vs görülebilir.
https://www.google.com/…ovvaw38vvpzxau3pcnmeqxdlp-l

kimin hangi boydan olduğunu öğrenmesi ise biraz meşakkatli. şehirlerde yaşayan çoğu insan unuttu boylarını. ama yaşayan 80 yaş üstü bir akrabanız varsa sorun, bilirler. ben mesela toros dağları avşarlarındanım. üniversite hocam salur'du. yakın bir arkadaşım çepni.

yer adlarından ve soyadlarından falan bir fikir edinilebilir. adana'nın yüreğir ilçesi mesela üreğir boyundan gelmekte, soyadı gündüz olan yüksek ihtimal avşardır vs gibi. bu konuda faruk sümer'in oğuzlar kitabı yardımcı olabilir ya da yusuf halaçoğlu'nun anadolu'da aşiretler cemaatler oymaklar kitabı. araştırın oğuzları, zevklidir.

dadaloğlu: “kalktı göç eyledi avşar elleri. ağır ağır giden eller bizimdir”

Dönünce Sizi Aylarca TBT'siz Bırakmayacak Muhteşem Tatil Yerleri

Türk Adının Günümüzde Bir Etnik Kökeni Değil de Üst Kimliği Temsil Etmesi

Neden Çekik Gözlü İnsanların Hepsi Birbirine Benziyormuş Gibi Gelir?