İŞ HAYATI 5 Temmuz 2024
20,3b OKUNMA     125 PAYLAŞIM

Türkiye'deki Mobil İnternet Kotaları Avrupa'ya Göre Neden Daha Hızlı Tükeniyor?

Bir X kullanıcısının yaptığı deneyle gündeme gelen bu konuya yakından bakalım.


Öncelikle bu olay, @ilkedeva adlı X kullanıcısının şu tweeti ile gündeme geldi

Peki nasıl oluyor bu? Ekşi Sözlük'teki bu entry, konuyu açıklıyor

arkadaşlar açılın, size haberleşme alanında deneyimli birisi olarak bu durumu açıklayayım.

öncelikle internetten görüntülediğimiz içerikleri bir pasta gibi düşünelim. pastayı da telefonumuz en başından gelen malzemelerle yapıyor olsun. bu malzemelere de paket diyelim. her zaman %100 verimlilikle, malzemelerden zayiat vermeden pasta yapamayız, un etrafa saçılır, bir çilek yere düşer, kakaoyu tezgaha dökeriz bir miktar. internet bağlantılarında da telefonumuza veya bilgisayarımıza çektiğimiz paketlerde kayıplar olur, sebebi de internetteki anlık kopmalardır. bağlantı kalitemiz ne kadar iyiyse o kadar az paket kaybederiz. kaybedilen paketler de harcamamıza yazılır, aynı pasta örneğindeki gibi, satın aldığımız unun bir miktarı zayi olur, kullanamayız.

şimdi bu paket kaybı telefon bağlantılarında %1-%5 arasında olur genelde. bu cepte. operatörlerin çok da etkisi olan bir durum değil.

asıl hile veya çakallık artık ne derseniz, bu noktaya gelelim. operatörlerin belirledikleri ücretlendirme periyotları olur, konuşma için 60 sn, internet için 100kb mesela. bu demektir ki 61 sn telefonla konuşsanız 120 sn yani paketinizden 2 dakika düşecek, 101 kb internet kullansanız 200 kb paketinizden düşecek.

telefonlarımız da sürekli internete bağlı olmasına rağmen her an veri çekip almadıkları için, veri akışı durduğunda o periyotta kullandığınız internet bir üst noktaya yuvarlanır, bu durum 1 aylık telefon kullanımında belki milyon defa yaşandığı için sizin paketinizin bitiş süresini de etkiler. örneğin bir whatsapp mesajı yaklaşık 1kb tutar, birisiyle 60 snde bir mesajlaştığınızı ve telefonda başka hiçbir şey yapmadığınızı düşünelim, 20 mesaj alıp gönderseniz muhtemelen 40 kb kullanım yerine 4 mb gibi bir kullanım düşecek paketinizden.

avrupa'daki operatörlerde internetin hissiyat olarak daha uzun gitme veya türk operatörlerinden alınan paketlerin daha çabuk bitme sebebi de tam olarak bu. avrupa'daki operatörler internet kullanımını periyodunu 1kb olarak ücretlendirilirken türk operatörleri 100kb olarak ücretlendiriyor. arada 100 kat fark var. bu periyot da hiç adil değil maalesef.