HAYVANLAR 27 Eylül 2018
172b OKUNMA     1091 PAYLAŞIM

Türkiye'de Neden Hiç Dinozor Fosili Bulunmuyor?

Dinozorlar Türkiye'de yaşadı mı? Neden Türkiye'de hiç dinozor izine rastlanmıyor?
iStock


bu konudaki araştırmalardan bir iyi biri de kötü; adet olunduğu üzere kötü haberle başlayalım

türkiye'de dinozorlar yaşamamıştır maalesef. neden? çünkü dinozorlar ikinci jeolojik zamanın (mezozoik zaman) üçüncü döneminde (kretase dönemi) ortaya çıkmış ve yine aynı dönemde yok olmuşlardır. o dönemde bizim üzerinde yaşadığımız topraklar tethys denizinin tabanında uslu uslu takılıyordu, daha hiç ortalığa çıkıp başına aktif tektonik dertler alası yoktu:


2000'li yıllarda bir gün türkiye'de anlamsız büyüklükte bir fosil bulundu, kafalar karıştı. dinozor olup olmadığı, hangi dönemde yaşadığı, nemenem bir şey olduğu ile ilgili çalışmalar başladı:


iyi haber: tabii ki kötü haberde bahsedilen nedenlerden ötürü dinozor minozor değil. 

dinozorların yaşadığı mezozoik çağdan bir sonraki, yani üçüncü çağ olan senozoik çağın ikinci döneminde (oligosen dönem) yaşamış olan en büyük kara memelisinin (takribi altı metre uzunluğunda, yirmi ton ağırlığında) fosiliydi kırıkkale'deki. kretase döneminde dinozor türü ortaya çıktı ve yok oldu, süper kıta parçalandı ve kıtalar birbirinden ayrılıp şimdi bulundukları yerlere oturmaya başladı. bu küçük(!), boynuzsuz, sempatik gergedangillerden gelen hayvanceğiz de bundan yaklaşık yirmi beş-otuz milyon yıl önce buralarda takılmış kafasına göre. türün ismi ise baluchitherium. kendisinin fosilleri asya'nın farklı farklı yerlerinde ortaya çıkmakta imiş:


bir türlü topraklarımızda dinozor oldurtamasak da yine de muhteşemdir, büyüleyicidir gergedangilimizle ilgili bu haberler. ben de paleontolojist olmamama rağmen haklı çıkmış olmanın gururu ve keyfiyle bir "yaşamın içinden - evvel zaman içinde var imiş bir dunganga" yazısını daha burada noktalıyorum.

Lisans Sonrası Kapağı Avustralya'ya Atmak İsteyenlere Tavsiyeler