SİYASET 24 Nisan 2019
21,5b OKUNMA     641 PAYLAŞIM

Türkiye Seçimlerinde Yurt Dışı Oy Kullanma Oranı Neden Düşük Oluyor?

Türkiye seçimlerinde yurt dışındaki oy kullanım oranının yurt içindeki kadar yüksek olmamasının sebebi temelde ne olabilir? Bakalım.
iStock

öncelikle, oy vermek için randevu alma gerekliliği ve bunun getirdiği zorlukları (bu yüzden eğitim düzeyinin çok daha yüksek olduğu abd gibi ülkelerde yaşayan türk vatandaşlarının oy verme oranı, almanya gibi ülkelerde yaşayan ve eğitim seviyesi çok düşük türk vatandaşlarının oy verme oranından daha yüksek zira randevu alma işlemi bu insanlar için pek de kolay bir iş değil) vesaire bir yana koyalım.

yurtdışında oy verme işlemi, türkiye'deki gibi herkesin yaşadığı şehirde yapılmıyor. türkiye cumhuriyeti temsilciliklerine gideceksiniz. bu da örneğin abd'nin batı yakasındaki eyaletlerde (washington'dan, alaska'ya, colorado'dan hawaii'ye kadar) yaşayan herkesin los angeles'a gitmesi demek.

kafanızda canlanmamış olabilir, bahsettiğim mesafeler şöyle

- hawaii'den los angeles ~4000km.

- alaska'dan los angeles ~4000km

- denver-colorado'dan los angeles ~1400km

şimdi bu mesafeleri istanbul'a uygulayalım

- istanbul'dan madrid ~2800km

- istanbul'dan berlin ~1750km

- istanbul'dan londra ~2500km

umarım mesafelerin büyüklüğü hakkında bir fikir vermiştir. avrupa özelinde, zaten gurbetçi adam bu kadar yol tepeceğine gider türkiye'de oy verir (sınır kapısında).

şahsen ben los angeles'a nispeten çok daha yakın olan san francisco'da yaşıyorum. 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kalktım oy kullanmaya gittim. öncelikle haftasonu san francisco'da bulunmak zorunda olduğum için mecburen bir iş günü izin almak zorunda kaldım. aynı şekilde yine hemen dönmek zorunda olduğum için araba ile değil, uçakla gittim. bunun oteliydi, araba kiralamasıydı, yeme içmesiydi $1000 civarında para harcamam gerekti. iki kişi için $1500 diye düşünün. ben gittim bu parayı harcadım ve oyumu verdim. ama herkesten bekleyemem.

bu başka ülkelerde aynı hesaplamalara yol açmıyor olabilir, her ülkenin karakteristiği farklı lakin hangi ülke olursa olsun, kalkıp belki de mahallenizde oy kullanmak gibi bir iş olmadığının farkında varmalısınız.

Bu durumu bir örnekle pekiştirelim

yurt dışında oy kullanmanın az olması, maalesef oy kullanmanın masraflı olmasından kaynaklanan durumdur. şöyle ki efendim, isveç'te sadece stockholm'de oy kullanabiliyorsunuz. stockholm dediğiniz yere de yol parası yaklaşık 300 tl tutuyor. bu parayı devlet karşılıyor mu hayır? peki göteborg ve malmö gibi diğer şehirlere sandık koyuyor mu? yine hayır. ayrıca bu bahsettiğim iki şehirden stockholm'e gitmeniz en kısa 3 saat sürüyor, dolayısıyla sadece oy kullanmak için bir gününüzden vazgeçmeniz, ayrıca randevu almak gibi saçmalıklarla uğraşmanız gerekiyor. bununla uğraşmak istemeyen gurbetçi vatandaşlarımız da haliyle oy falan kullanmıyor.

31 Mart Yerel Seçim Sonuçlarını Coğrafi Değil, Oy Sayısına Göre Gösteren Kartogram Tekniği