FUTBOL 5 Nisan 2023
25,5b OKUNMA     333 PAYLAŞIM

Türkiye 1. Futbol Liginde 1959 Öncesindeki Şampiyonluklar Neden Sayılmıyor?

1959 öncesinde ligin ve futbol endüstrisinin halini kısaca özetleyen bir yazı.

1923-1951

futbolda amatör dönem , 2 ayrı kupa ve nerdeyse her sene 2 ayrı şampiyon çıkması.düzensiz kulüpler,düzensiz statü ve yılaşırı kesintiye uğrayan takvim.hatta takımlar bazen turneye çıkma uğruna kupa finaline yedeklerle çıkıyor (bjk amerika turnesi).

1951-1957

ilk profesyonel dönem , ancak profesyonel ulusal lig yok,istanbul ankara izmir ligleri var.1956-57 şampiyon kulüpler kupası'na istanbul profesyonel ligi şampiyonu galatasaray yollanmış, ancak uefa o zaman uyarı çekmiştir, çünkü istanbul ligi sadece istanbul takımlarına açıktır.

1957-59

uyarıdan dolayı şkk'ya takım yollamak için federasyon kupası düzenlenmiş, ilk ulusal profesyonel turnuva olmuştur, 2 defa düzenlenmiş ve ikisini de beşiktaş kazanarak "türk şampiyonu" olarak şkk'ya gitmiştir (ekstra 2 şampiyonluk buradan gelir.)

1959 ve sonrası

profesyonel türkiye ligi kurulur, ilk sezonu federasyon kupası gibi olsa da sonraki sezonlar tıpkı avrupa ligleri gibi sezonsal ve herkese açıktır.

tff de şampiyonluk ve yıldız sayımında bu yüzden 1959 ve sonrasını baz alır (beşiktaş'ın +2 şampiyonluğu uefa tarafından tescil ettirilmiştir, çünkü şkk'ya ulusal şampiyon olarak federasyon kupası kazananı beşiktaş yollandı).

kimse lefter ve öncesini inkar etmiyor, ancak amatör/profesyonel her ülkenin statü şekli farklıdır, o yüzden almanlar 1963'ten öncesini saymazken italyanlar sayabilir, veya ispanyollar 1929'dan başlarken (ilk profesyonel lig sezonu) ingilizler 1888'den (lig kuruluşu, amatör olsa dahi) şampiyonluk sayabilir, ülkeden ülkeye değişir, standardı yoktur.

lefter, metin, sporel vs. amatör zamanların, futbolun daha saf olduğu zamanların efsaneleridir ve tarihte yer alır.ancak o şampiyonluklar statü gereği bir tutulamaz. bütün bu kavga prestij ve yayın hakları geliri içindir, başka hiçbir önemi yoktur.