İLİŞKİLER 22 Haziran 2017
191b OKUNMA     978 PAYLAŞIM

Türk Toplumunun Vazgeçilmezi Olan Düğünlerin Yapılıyor Olmasının En Temel Sebebi Nedir?

Düğünler toplumumuzda en az evliliğin kendisi kadar önemli hale gelebiliyor bazen. Peki neden düğünlere bu kadar önem veriliyor, neden olmazsa olmaz bir kavram haline gelmiş durumda? Sözlük yazarı "sebazios" anlatıyor.
iStock.com


gençlik yıllarımda, bu konuda kafası azıcık çalışan diğer herkes ile aynı görüşe sahiptim. düğün denen olgunun "gereksizliği, mantıksızlığını ve israfını" sayfalar dolusu anlatabilecek potansiyelim vardı.

daha komiği benimle aynı düşünen de bir sevgilim. "düğün yapmayalım" diyorduk. "kesinlikle olmaz" diyorduk. aile büyüklerine de aktardık durumu. verin parayı bize, çatır çatır yiyelim, diyorduk. (bkz: biz eğlenmesini iyi biliriz)

dirensek de dinletemedik. hiç eğlenmediğimiz, zevk almadığımız kabusvari fotokopi bir düğünle evlendik.

3 yıl sonra bir kavga sonrası inadımızdan dönmedik ve boşandık. 7 ay ayrı kaldık. baktık birbirimizden kopamıyoruz. tekrar evlendik. tek fark, ikinci evliliğimizde düğün yapmadık. kendi bildiğimiz gibi evlendik.

bu konuda tecrübeli, hem klasik düğünü, hem de bi-klasik evlenmeyi, yani her iki evlenme şeklini de görmüş biri olarak:

düğün bir eğlence değildir. bir kutlama ise hiç değildir. eğlenceli olması için uğraşılır ama çoğunlukla başarısız olur.


düğün bir törendir ve tek amacı vardır. "evliliğin topluma duyurulması, ilan edilmesi"dir. ne evlenen çift ile alakası vardır, ne de misafirlerle. zamanla gelişmiş ritüellerden oluşmuştur. davul ve zurna içermesi, halayın mahalle mahalle gezdirilmesi, olabildiğince çok sayıda insana ulaşma, aktivitenin gürültüsü olması vs hep bu amaçladır.

yani aslında düğün, bir duyuru törendir.

eğer bunu ilan etmezseniz, kişilerin toplumdan gördükleri muamele (en azından yakın çevrede) iki sevgiliden bir evli çifte varana kadar uzun bir zaman geçmesi gerekiyor. düğün, birlikteliğin meşruiyetini tek gecede topluma duyurur. süreyi kısaltır.

kısaca olay tasvip etme yada etmeme değil, en öz hali ile düğünün olayı budur.

ha, ne öneririm. "düğün değil, düğün yerine geçebilecek", yani düğünün o "ilan etme" görevini yerine getirirken, aynı zamanda sizi de mutlu edebilecek bir aktivite yapmanızı tavsiye ederim.

herşey hayal gücünüze bağlı. sınır yok.

mesela ben tekrar evlensem, ikimizin de hayatında vazgeçilmez olan 20 dostu toplar, kumsalda limitsiz içki eşliğinde şarkılar söyleyerek evlenmek isterdim.

3. kez evlenirsek, bir erkek olarak bunu şart koşucam.