SİNEMA 8 Ağustos 2017
158b OKUNMA     1152 PAYLAŞIM

Türk Sinemasının Yüz Akı Filmlerinden Vavien, Neden Dünya Standartlarında Bir Film?

2009'da vizyona giren, Taylan Biraderler'in yönettiği, Engin Günaydın ve Binnur Kaya'nın da başrollerini üstlendiği Vavien; oldukça başarılı bir Türk filmi olarak değerini hala korumakta. Filmi ve bizim için önemini Sözlük yazarı "siyah gocuk" açıklıyor.


türk sinemasının titanic, star wars veya avatar çekemeyeceğini hatta önümüzdeki 50 yıl daha çekemeyeceğini biliyoruz

türk sinemasını milyon dolarlık hollywood filmleriyle kıyaslamak abes olur. ama coen'leri seyrederken "biz niye fargo gibi bir film yapamıyoruz" diye hayıflanırız veya avrupa sineması izlerken bir çok kuzey ülkesinin sıradan ve basit filmlerinin başarısına şaşırırız. 

vavien, bu bakımdan türklerin ilk otomobilini ilk uçağını yapması kadar önemli. vavien türk sinemasında kara film türünün en iyisi, hatta avrupa ve amerika sinemasının iyileriyle rekabet edebilecek kadar. film bu bakımdan bir milat. ben inşaat filminde türk sinemasının bu türde yapabileceği en iyi iş demiştim aklıma yabancı örnekleriyle kıyaslamak gelmemişti bile. vavien işte bu yönden bir köşe taşı. evet son yıllarda türk sinemasında izlediğim en iyi film ama artı, bu türde dünya sinemasında da izlediğim en iyi filmlerden biri...


sinemadan çıkarken vavien'in yerel kasaba hikayesiyle evrensel sinema başarısını yakaladığını görüyorsunuz

vaviven'in anlattığı mikro-trajedi... tokat erbaa'da yaşayan elektrikçi celal'in, karısı, ergen oğlu ve arkadaşlarından kurulu çevresi.. ve bu hayattan mutsuz celal'in kendini ve ailesini yavaş yavaş bir uçuruma sürüklemesi.


filmde tüm oyuncular çok çok iyi

binnur kaya son dönemde gördüğüm -kıskanmak'taki- nergis öztürk -pandora'nın kutusundaki- tsilla chelton dan bile daha iyi...mükemmel gerçekten. settar tanrıöğen yine kusursuz ve engin günaydın burhan altıntop'u unutturmak gibi zor bir işi olmasına rağmen bunu başarıyor. eski türk filmlerinin abartılı kötü adamları gibi olmayan ama harbiden kötü bir adamı gerçekten iyi oynuyor. ve ilker aksum "rolü keşke daha fazla olsaydı" dedirtiyor. bir de ergen çocuk nedim suri oyuncu seçiminin ne kadar önemli olduğunu göstermiş. iyi oyunculuğun yanı sıra tip olarak da öyle bir karaktere cuk oturan bir fizik. bir de unutmadan vekil hanım serra yılmaz da filmin iyilerinden.

Filmin görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki. / Sinematurk

kısaca oyunculuklar mükemmel bir o kadar da mükemmel olan gökhan tiryaki filmin görüntü yönetmeni

görüntü yönetmenliğini "yönetmenin filmde anlatmaya çalıştığı duyguyu, yaratmaya çalıştığı havayı renkler, ışık ve kadrajla seyirciye aktarma işi" olarak tanımlarsak gökhan tiryaki kusursuz bir iş çıkarmış. en son 3 maymun'daki başarısının bile üstüne çıkmış. genelde yabancı görüntü yönetmenleriyle çalışan sinemamızda avrupalı meslektaşları kadar hatta onlardan bile daha iyi olduğunu göstermiş, o da vavien gibi türkiye sınırlarını aşmış.

Taylan Biraderler: Yağmur ve Durul Taylan.

bütün bu iyi şeylerin arkasındaki isimler taylan biraderler

baştaki coen benzetmem kardeş oldukları için değil nerdeyse onların filmleri kadar iyi film yapabildikleri içindi.

filmde hiç mi eleştirilecek şey yok dersek biraz zorlanırız; bir ara tempo biraz düştü ama çabuk toparlandı. binnur kaya'nın babası rolünde sadece telefondan sesi duyulan kişi, o ses sanki olmamıştı. bir de sonda daha vurucu daha şok edici bir final o ana kadar filme girememiş seyirciyi de etkilemesi açısından iyi olabilirdi. filmin ortasından sonra çok fazla alternatif gidişat olabilirmiş daha sürpriz sonlara giden... gerçi o yollara giren filmlerin çoğunu dağılma tehlikesi bekler.

bu film sürpriz bir son aramıyor olduğu gibi; olacağı gibi gidiyor, hikayeyi çok çok iyi anlatıyor ve bir yandan da trajedi yaşayan insanların iç dünyalarını psikolojilerini gayet iyi vererek finale gidiyor. senaryoyu sevdim ben kendi adıma, zaten senaryonun iyi olduğunu sonuna birden çok final düşündürtmesinden anlıyoruz. 


vavien 1996'daki eşkiya'dan beri süregelen son dönem türk sineması olarak kabul ettiğim süreçte izlediğim 200-250 türk filmi arasında en iyilerinden hatta ilk üç filmden biri

film atmosferinin görüntülere bu kadar yansıdığı, oyuncuların bu kadar iyi oynadığı, hikayenin böyle iyi anlatıldığı, kurgunun ve müziklerin bu kadar iyi olduğu bir filmi uzun süre daha izleyeceğimi sanmıyorum.

reha erdem, nuri bilge ceylan sinemasını bağımsız amerikan sinemasını avrupa sinemasını sevenler film noir meraklıları bu film daha çok bu kitle için... popüler komedi sineması maskeli beşler sevenler "burhan altıntop varmış gülelim eğlenelim" diyenler ve ne olursa olsun türk sinemasına bir kulp bulanlar gitmese de olur.

Türk Sinemasında Kibar Feyzo'nun Yapabildiklerini Neden Çok Az Film Yapabilir?