Türk Kara Kuvvetleri'nin Kuruluş Tarihi Neden MÖ 209'dur?
türk kara kuvvetleri’nin kuruluş tarihinde mö 209 yazılıdır. milattan önce... 2231 yıl önce... bakınız, burası çok önemli. mö 209, mete han’ın tahta çıkış tarihidir. peki mete han’ın tahta çıkışı neden önemlidir? yani mete han kimdir ki kara kuvvetleri kuruluş olarak onu eksen almıştır?
mete han, onluk sistemi bulan türk hükümdarıdır. nasıl bir deha olduğunu siz düşünün ki bu sistem 2231 yıl sonra bile kullanılıyor.
onluk sistem nedir? onbaşı, yüzbaşı, binbaşı, tümgeneral, başkomutan... 10.000 kişilik bir orduyu muhteşem şekilde koordineli hareket ettiren dahiyane sistemdir. buna bir de çavuş oku gibi (diğer adı da ıslık oku) akıllıca bir haberleşme aracı ile demir iradesinde askerler ekleyin ve çinlilerin, hunlardan neden bu kadar tırstığını idrak etmeye çalışın. hunlar, mete han’ın bu dehasıyla çin gibi bir devden yıllarca vergi almıştır. hem de ondan çok küçük olmasına rağmen.
mete han’ın, demir iradesindeki askerlerini nasıl ‘demir gibi’ yaptığıyla ilgili küçük bir hikaye ile yazımızı sonlandıralım.
rivayet odur ki, mete han’ın babası teoman, mete han’ın tahta geçmesini istememektedir. çinli olan karısının da gazına gelerek onu düşman bir beylik olan yüeçilere rehin olarak gönderir ve sonra da saçma sebeplerle yüeçileri işgale kalkışır. mete han, bu durumdan kurtulup babasının karşısına dikildiğinde ise babası ona -belki de ona bir teselli olması için- on bin çadırlık bir birlik verir. bilindiği üzere mete han akıllıdır, askeri konularda çok kurnazdır ve de çok acımasızdır. kendi kaderinde olan misyonu gerçekleştirmek için ise demir iradesinde bir orduya ihtiyacı vardır.
çin kaynaklarına göre, ıslık okunun mucidi mete han kabul edilir. ıslık okunun mantığı şudur: eğer başkomutan ıslık okunu bir hedefe yollarsa, ordunun o hedefi darmadağın etmesi beklenir. ıslık oku, ses çıkardığı için, binlerce kişilik ordu daha kolay koordine olabilir.
mete han bir gün okunu en sevdiği atına yöneltir. bu, beklenmedik bir emirdir ve askerlerden bazıları kararsız kalır! bunun üzerine mete han okunu kararsız kalan askerlerin üzerine bir bir çevirir ve kararsız askerler demir iradesine sahip olabilecekler tarafından tek tek oka tutularak öldürülür. bu emir, ordunun demir iradesine sahip olması için öğretici bir yol olmuştur aslında. mete han’ın ordusuna vermek istediği ders anlaşılmış ve askerlerin hafızalarına ‘koşulsuz itaat etmek’ kazınmıştır. işte bundan dolayıdır ki bir süre sonra mete han, okunu babası teoman’a çevirdiğinde hiç bir asker tereddüt etmez ve hükümdarlarını ok yağmuruna tutar.
bu durumu vahşet ya da vandallık olarak görmüyorum çünkü o dönemin yazılmamış kuralları öyleymiş diye düşünüyorum. keza koca osmanlı’da dahi kardeş, baba, çocuk katli vardı.
kısacası mö 209 tarihi önemlidir, bu tarihin ne olduğunu da bilmek gerekir.